Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Nőtt az OTP csoport likviditási tartaléka

Nőtt az OTP csoport nettó likviditási tartaléka az idei első negyedévben.
Nőtt az OTP csoport nettó likviditási tartaléka az idei első negyedévben, 2012. március végén 4,525 milliárd eurót tett ki, szemben a tavaly év végi 4,211 milliárddal - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kérdésre elmondta: bízik benne, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték feltételei, paraméterei változnak, és a következő időszakban a kormány és a bankszövetség között érdemi egyeztetés folyik majd erről.

Bencsik László elmondta: a korábbi negyedévektől eltérően az idei egész évre jutó bankadót az első negyedévben kellett megképeznie a banknak.
A vezérigazgató-helyettes kifejtette: az OTP csoport konszolidált adózás utáni eredménye az idei első negyedévben 12,8 milliárd forintot tett ki, ami 66 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől.

Aláhúzta: első negyedévben számos egyszeri tétel jelentkezett, befolyásolva a banki eredményt. Az ezektől megtisztított, úgynevezett korrigált konszolidált adó utáni nyereség 43,8 milliárd forintot mutatott, ami 1 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel azelőttihez képest, vagyis gyakorlatilag változatlan volt.

A vezérigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a magyarországi hitelportfólió romlása a tavalyi év második felétől felgyorsult, elsősorban a forint gyengülése miatt, s részben a végtörlesztés hatásának következtében. Kiemelte: így a korábbi pozitív trend megtörni látszik, az idei első negyedévben 51 milliárd forinttal nőtt a 90 napon túli késedelmesen törlesztett hitelállomány. Tavaly az utolsó negyedévben annak emelkedése 44 milliárd forint volt - fűzte hozzá.

Bencsik László közölte: az OTP konszolidáltan számítva 1.045 milliárd forint céltartalék-állománnyal rendelkezett 2012. első negyedévében, ami 78,6 százalékos fedezettséget jelent. Utalt arra, ha az állomány jobban teljesít, akkor felszabadíthatnak valamekkora összeget ebből a céltartalékból. A tavalyi első negyedévben ehhez képest csupán 853 milliárd forint volt a bankcsoport konszolidált céltartaléka.

Úgy vélte: a növekedési kilátások romlanak, megnőtt annak a kockázata, hogy nem tudják mérsékelni a kockázati költségeket az elmúlt évhez viszonyítva.

Kiemelte: Oroszország kivételével azokban az államokban, ahol az OTP csoport tagjai tevékenykednek, mindenhol romlottak a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozások.

Elmondta: a bank korábbi profitvárakozásai teljesülhetnek, ezzel együtt a bizonytalanság megnőtt, és a portfolióromlás üteme is növekedett. A várt nyereségről azonban nem közölt számot.

Kérdésre elmondta: az árfolyamgát új rendszere iránt még jóval kevesebben érdeklődnek, mint a korábbi konstrukció esetében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német gazdaság miatt kerülte el a recessziót az euróövezet

Stagnált az euróövezeti GDP az első negyedévben, amely a német gazdaság jó teljesítményének… Tovább olvasom