Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Növekedésnek indult a magyar GDP

A KSH adatai szerint az idei év első negyedévében 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság.
A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

A negyedéves összevetésben mért növekedéssel véget ért a korábban három negyedéven át tartónak tekintett technikai recesszió. A recesszió azonban a 2012 harmadik negyedévében befejeződött, mert a KSH mostani jelentésével felülvizsgált adat szerint akkor nem csökkent, hanem az előző negyedévivel megegyezett a GDP, míg eddig 0,4 százalékos visszaesés volt a köztudatban. A múlt év első negyedének adatát ugyanakkor 1,0 százalékos visszaesésről 1,4 százalékra rontotta a KSH, míg a másodikét 0,6 százalékos csökkenéssel megerősítette.

A tavalyi utolsó negyedévben pedig az eddig ismert 0,9 százalékos visszaesést 0,4 százalékra mérsékelte a felülvizsgálattal a KSH.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta.

Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: a negyedéves növekedést döntően bázishatások okozták.

Éves összehasonlításban az építőipar, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, illetve az info-kommunikációs ágazat teljesített jobban, míg a többi ágazat teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbihoz képest, bár egymáshoz képest csekély szórást mutattak.

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme: az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kibocsátás a februári 0,1 százalékos emelkedés után - jelentette a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel.

2012 márciusához hasonlítva az ipari termelés 2,9 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat azonban csak 0,7 százalékos visszaesést mutat.

Az első negyedévben az ipari termelés 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ipari export márciusban 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatást figyelembe véve azonban 0,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele márciusban 8,5 százalékkal emelkedett az előző havi 6,2 százalék után. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene még mindig számottevően, 17,4 százalékkal visszaesett az előző havi 19,6 százalékos zsugorodást követően. A villamos berendezések kivitele gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten maradt a februárban regisztrált éves összevetésű 2,3 százalékos csökkenés után, és a gépexport zsugorodása is 11,2 százalékról 8,5 százalékosra lassult.

Az ipar belföldi értékesítése márciusban 2,7 százalékkal, munkanaphatással kiigazítva 1,1 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai márciusban 9,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A számítástechnikai termékek értékesítésének visszaesése tovább mélyült: a februári 26,5 százalék után 37,7 százalékkal zuhant.

Márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 24,3 százalékkal kevesebb volt, mint 2012 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 26, míg az új belföldi rendelések 7,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően 10,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelések 14,8 százalékkal nőttek, ám a belföldi rendelések 30 százalékkal visszaestek.

Az év első három hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,4 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be - közölte a KSH.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül márciusban a feldolgozóipar termelése 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az energiaipar kibocsátása 1,1 százalékkal mérséklődött. Az előző évinél hidegebb időjárás hatására megnőtt fűtésigény csak mérsékelte a csökkenést, de nem tudta ellensúlyozni a visszaesett ipari energiaigényt - mutatott rá a statisztikai hivatal.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül márciusban csak háromban regisztrált termelésbővülést a KSH. A feldolgozóipari termelés csaknem egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása továbbra is emelkedik, az év harmadik hónapjában 6,0 százalékos volt a növekedés a külpiaci eladásoknak köszönhetően.

Két éve folyamatos a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban; a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2012 márciusában, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,3 százalékkal csökkent, nagyrészt az értékesítés mintegy 60 százalékát kitevő hazai eladások visszaesése miatt - közölte a KSH.

Január-márciusban az ország területi egységei közül az ipari termelés két régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest, a Dél-Alföldön 27,2, Észak-Magyarországon pedig 0,1 százalékkal. A többi régióban 4,3 és 7,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal.

Olvasóink írták

 • 16. scott1 2013. május 15. 19:37
  „Mi az, hogy nem nyugvás?
  Az, hogy leírom tényszerűen, amit eddig is állítottam, és elmondom, hogy semmi közöm sincs ahhoz, amivel kapcsolatban nekem magyarázol? Ugyan hányszor írjam még le, hogy amiről te győzködsz annak nem, hogy az ellenkezőjét nem állítottam, de még a témával sem foglalkoztam??? :D Elég volna csak visszaolvasnod, ahogy már javasoltam is, de te erre kegyetlenül nem vagy hajlandó - gondolom csak bezavarnának a tények...
  Igaz te a szomszédos országok zömében dinamikusabban emelkedő üzemanyagárát is azzal akartad cáfolni, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát... :DDD És még csodálkozol, hogy egy idő után már csak szmájlizlak?

  A 2011-es GDP növekedésnél nem volt olyan szakvélemény (nemzetközi-hazai, kormányzati-ellenzéki) amely nem a mezőgazdaság kiemelkedő évével magyarázta volna az emelkedést, 2012-ben meg nem említette volna meg a katasztrofális évet! Vezesd le nekik ezen a két éven keresztül az öntözést, támogatást meg műtrágyát... :DDD

  Amúgy mire lennék büszke? Arra mert nem hordtam össze azt a rengeteg zagyvaságot mint amit itt egyesek? Arra, hogy nem mantráztam napi 16 órában az ostobaságot, vagy arra, hogy annak ellenére is azt mertem mondani, hogy ez ostobaság, hogy ezért folyamatosan többen is gyaláztak? Nem erre sem vagyok büszke... erre legyetek büszkék ti!”
 • 15. Bcsabi75 2013. május 15. 18:14
  „13 scott1: Látom nem nyugszol :). Hát tessék újfent:

  Nem volt nagy a szám, csupán annyit állítottam, hogy az ez évi kedvezőbb mezőgazdasági adatok, tovább stabilizálhatják a GDP növekedést! Nem is kell mást tenned, hogy meggyőződj erről, csak visszaolvasd! :D
  - Nem volt nagy a szád? Itt mosolyogsz nagyban, mintha Te lennél itt a nagy valaki :). Ha kedvező mezőgazdasági adatokat akarsz, akkor adj támogatást a gazdágknak, hogy vehessenek öntözőrendszereket!!! 25 % Állami támogatás már elegendő lenne!!! GDP növekedés, ha nem tudnád nagyban függ a partnerek GDP-től is. Pl.: Németország!

  Mit kellene belátnom? :D Én azt állítottam, hogy az idei év termése túlfogja szárnyalni a tavalyi év eredményeit! Ennyit és nem többet! Ki állította azt, hogy ez nem lehetne még nagyobb műtrágyázással, vagy öntözéssel??? Elárulom, az égvilágon senki! Ezeket Te rángattad ide cáfolatként (még a pszichiátriát is... :) pedig az égvilágon semmi köze sincs ahhoz, amit írtam! :DDD
  - Hajtogatod itt, hogy rossz a hozam. A hozam, a mezgazd.-ban termés. Ha nem öntözöl, nincs termés. Tudod van egy francia vetőmagos cég, aki ha nincs öntözés nem ad el csemege kukorica vetőmagot... Ha valaki ezt nem látja be, annak téveszméje van, tehát pszichiátrián a helye...

  Valóban én lennék elszállva, mitől?
  Mert az ellentmondást nem tűrő karakteres véleményeitekkel szemben azt mertem mondani, hogy a 2008-as -8%-os GPD visszaesés többszöröse a tavalyi -1,7%-nak, mert nem láttam a prognosztizált államcsődöt, a 400 forintos eurót, a kórházbezárásokat, az 500 forintos benzint, a jegybankelnök váltás miatt összeomló forintot, a szavazati jogát elvesztő országot... még annak ellenére sem, hogy ezért folyamatosan gyaláztatok és most, amikor felemlegettem mindazt, amiért anno mocskoltatok, ettől lennék én elszállva? Valóban?
  Szerinted ezek után, mennyire érdekelhet még bárkit is, hogy te kinek a prognózisára adsz... ?
  - Azt neked kellene érezni. Emlékszel? Matolcsy csere után egyből 308 lett az euró, 290 - ről. Nemrég még 430 volt az üzemanyag. 2009 februárban a navnál 254... Mire vagy olyan büszke? Hogy jól felnyomtad az árat, aztán meg kicsit visszaengedted? Nagy taktika? Szavazati jog megvonása: az összes német lap cikkez róla. Ha nem csak a HÍR TV-t néznéd talán hallottál volna róla, Te is! Tudod, a népet a szövegetekkel már nem tudod tovább etetni.
  Üzemanyagár esetében: 2009-ben 254 huf / l. Most 400 huf / l. Ezek szerint ez 58 % üzemanyagárinfláció. Ha elosztom 4 évvel: 14,5 % évente... Üzemanyag mindenhez kell!!! Hogy is jönnek ki akkor a Ti számaitok? Vagy a KSH se független szervezet manapság? Mint az MNB?

  14 szpailka: hmmmm. Milyen szőlő is keserű? Kultúrált jelzőt nem tud használni palika?”
 • 14. szpalika 2013. május 15. 16:43
  „maszopnak de savanya a szőlő.”
 • 13. scott1 2013. május 15. 16:42
  „Nem volt nagy a szám, csupán annyit állítottam, hogy az ez évi kedvezőbb mezőgazdasági adatok, tovább stabilizálhatják a GDP növekedést! Nem is kell mást tenned, hogy meggyőződj erről, csak visszaolvasd! :D

  Mit kellene belátnom? :D Én azt állítottam, hogy az idei év termése túlfogja szárnyalni a tavalyi év eredményeit! Ennyit és nem többet! Ki állította azt, hogy ez nem lehetne még nagyobb műtrágyázással, vagy öntözéssel??? Elárulom, az égvilágon senki! Ezeket Te rángattad ide cáfolatként (még a pszichiátriát is... :) pedig az égvilágon semmi köze sincs ahhoz, amit írtam! :DDD

  Valóban én lennék elszállva, mitől?
  Mert az ellentmondást nem tűrő karakteres véleményeitekkel szemben azt mertem mondani, hogy a 2008-as -8%-os GPD visszaesés többszöröse a tavalyi -1,7%-nak, mert nem láttam a prognosztizált államcsődöt, a 400 forintos eurót, a kórházbezárásokat, az 500 forintos benzint, a jegybankelnök váltás miatt összeomló forintot, a szavazati jogát elvesztő országot... még annak ellenére sem, hogy ezért folyamatosan gyaláztatok és most, amikor felemlegettem mindazt, amiért anno mocskoltatok, ettől lennék én elszállva? Valóban?
  Szerinted ezek után, mennyire érdekelhet még bárkit is, hogy te kinek a prognózisára adsz... ?”
 • 12. macs 2013. május 15. 16:39
  „Fiúk, lányok, ne vesszetek össze!
  Volt egy nagyon gyenge 2012. IV. név, amihez képest most mutatkozik egy pici növekedés. Várjuk meg a részletes adatokat. :-)”
 • 11. Bcsabi75 2013. május 15. 15:37
  „scott1: Szerintem Te nagyon el vagy szállva magadtól :). Áruld már el, ha annyira nagy ész vagy, aminek képzeled magad, miért itt pötyögsz és nem Orbán mellett nyomogatod a szavazógombokat a parlamentben??

  De reagálván:

  Bcsabi75!
  Szerinted annak a pszichiátrián van a helye, aki azt meri állítani, hogy a nem optimális, adott feltételek mellett működő mezőgazdaságunk képes kiugróan rossz és egész jó évre és ez a kilengés meglátszik a GDP-be is... ??? :DDD
  - Egyszerűen be kellene látni, hogy a mezőgazdaságban szükség van öntözésre és műtrágyára. Tudod, ismerek olyan vetőmagos céget, aki például nem ad el olyan gazdának magot, aki nem tud öntözni!!! És a kérdésedre válaszolván: Aki nem képes felmérni ésszel, mi kell a jó termés érdekében, nos annak téveszméje van...

  Az, hogy mennyi csapadék is lesz azt valóban csak te látod még egyedül, erre is alapozhatod azt, hogy az ide év a tavalyihoz hasonlóan katasztrofális lesz... Hátha az időjós prognózisaid legalább bejönnek! :D
  - Mégegyszer említem, ember. Az öntözés hiányáról beszélek, aki ezt nem tudja megérteni, ott komoly agybajok vannak...

  És legvégül a GDP kismértékű emelését már 2 hónapja prognosztizálta a gazdasági tárca. Ez azon időszakból való volt amikor teleírtátok a fórumot, hogy áprilisra 320 forint lesz egy euró... és többen is tündérmesének minősítették az esetleges trendváltást a GDP-be... Na igen a prognózisaitok... aki nem úgy látja/látta annak a pszichiátrián a helye, ugye? Na, ja! :DDD
  - A Fidesz prognosztizál itt mindent. Majd nézd meg 2013 végén és hasonlítsd össze az adatokat a 2009-es adatokkal!
  Akkor legyen majd ilyen nagy a szád!!! (Ha ezt Te nem is fogod megtenni, majd megteszem helyetted itt én!)”
 • 10. scott1 2013. május 15. 13:57
  „Bcsabi75!
  Szerinted annak a pszichiátrián van a helye, aki azt meri állítani, hogy a nem optimális, adott feltételek mellett működő mezőgazdaságunk képes kiugróan rossz és egész jó évre és ez a kilengés meglátszik a GDP-be is... ??? :DDD
  Az, hogy mennyi csapadék is lesz azt valóban csak te látod még egyedül, erre is alapozhatod azt, hogy az ide év a tavalyihoz hasonlóan katasztrofális lesz... Hátha az időjós prognózisaid legalább bejönnek! :D
  És legvégül a GDP kismértékű emelését már 2 hónapja prognosztizálta a gazdasági tárca. Ez azon időszakból való volt amikor teleírtátok a fórumot, hogy áprilisra 320 forint lesz egy euró... és többen is tündérmesének minősítették az esetleges trendváltást a GDP-be... Na igen a prognózisaitok... aki nem úgy látja/látta annak a pszichiátrián a helye, ugye? Na, ja! :DDD”
 • 9. Bcsabi75 2013. május 15. 12:53
  „scott1: kezdem azt hinni, hogy az újkilinikán lenne a helyed a pszichiátrián...

  Annyit sem értesz a mezőgazdasághoz, hogy csapadék és műtrágya nélkül nincs termés???

  Annyit voltam bátor közölni, hogy ezek hiányában újra rossz év lesz. Tavaly is a nagy szárazság miatt volt gyenge hozam!!!

  Achilleus, scott1: Itt egy másik hír a mai napról:
  "Kevesebb, mint az időarányos előirányzat fele, 11 milliárd 278 millió forint folyt be a pénzügyi tranzakciós illetékből áprilisban, értesült a Figyelő Online. Az év első négy hónapjában így 38,8 milliárd forint tranzakciós illetékre tett szert a költségvetés, ami egyre kétségesebbé teszi, hogy idén meglesz-e az egész évre várt 301 milliárdos bevétel."

  Matolcsy műve a fenti hiba... Akkor még sem lesz meg a költségvetési hiánycél??? Szegény Viktor! Marad a túlzott deficit eljárás???”
 • 8. scott1 2013. május 15. 12:43
  „Bcsabi75!
  Értelek, szóval te azt állítod, hogy az idei évi mezőgazdasági hozamok is ugyan olyanok lesznek mint tavaly is, mert a mezőgazdaságunkban minden év ugyanolyan... hidd el, engem nem zavar, hogy te ezt hiszed! :DDD Szép napot!”
 • 7. achilleus 2013. május 15. 12:29
  „Összehasonlításul két mai hír:
  http://profitline.hu/hircentrum/hir/288088/Csalodast-okozott-a-nemet-GDP-adat
  "Az elemzők által várt 0,3%-os bővüléssel szemben a német gazdaság az első negyedévben mindössze 0,1%-os bővülésre volt képes a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján."
  http://profitline.hu/hircentrum/hir/288087/Ismet-recesszioban-a-francia-gazdasag
  "a francia GDP 0,2%-os zsugorodást mutatott a tavalyi negyedik negyedévben mért felülvizsgált és 0,3%-ról 0,2%-ra módosított visszaesés után. Ezzel technikailag ismét recesszióba került a gazdaság. Az elmúlt négy negyedévből háromban zsugorodás mutatkozott."
  - Jllemző, hogy az "elemzők" mindhárom esetben tévedtek, két esetben jobbat vártak, egy esetben rosszabbat. Nem nehéz kitalálni, hogy mely ország esetében vártak rosszabb eredményt.”
 • 6. Bcsabi75 2013. május 15. 11:59
  „5 scott1: Ha nincs a gazdánál öntözés, hogyan lenne eredmény? Öntözés és műtrágyázás nélkül a mezőgazdaságban nem lesznek eredmények!”
 • 5. scott1 2013. május 15. 11:51
  „A tavalyi katasztrofális mezőgazdasági hozamok után az idei év jónak ígérkező eredményei még tovább javíthatják a következő negyedévek magyar GDP eredményét.”
 • 4. Beroesz 2013. május 15. 11:27
  „Ma hajnalban nagy fényesség áradt be a szobámba. Az ablakhoz futottam és elképesztő dolgot láttam. A keleti égen egy hatalmas fehér oszlopokkal megtámasztott kapu lebegett egy felhőn, a kitárt kapuszárnyak mögül pedig fény özönlött ki és mennyei himnusz hangja áradt a páralepte föld felé. A kapun egyszer csak fehér szárnyas angyalok röppentek ki, minden úszott az áradó fényben és a szeretettel átitatott énekben, és az angyalok a kapu előtt számokat formáztak a felhőkből: 0,7%.

  Most már tudom, hogy eljött a mennyország...”
 • 3. Bcsabi75 2013. május 15. 11:14
  „2 mivan: Akkor ezek szerint szerinted se csináltok semmit már 3 éve?

  Ezt nem olvasod? "az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal"

  Kíváncsi vagyok, majd a 4 év végén összegezve a 2009-es adatokkal összehasonlítva, milyen számok jönnek ki inflációra és gdp - re...”
 • 2. mivan? 2013. május 15. 11:08
  „Hurrá! Végre! Ezt vártuk már mióta!”
 • 1. roxper 2013. május 15. 10:12
  „A tavalyi harmadik negyedéves adat -1.5% volt, a negyedik negyedéves adat -2.7% volt, ehhez képest lett most +0.7%, de a tavaly ilyenkori adathoz képest -0.9%, hát igen elnézve a fityisz 3 évét ez már bravúrnak számít tőlük, hogy nem zuhant tovább az egyébként is tragikus 2012 év végi gdp! :PPPPPPPP

  Azért kíváncsi lennék rá mi lenne a pontos érték, ha nem hamisítanák meg ezt a statisztikát is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresettek a folyószámlahitelek

Az első negyedév végén 443,8 milliárd forintnyi folyószámlahitel volt a hazai háztartásoknál, amely… Tovább olvasom