Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Növekvő érdeklődés a bankoknál a tartós befektetési szerződések iránt

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt az elmúlt időszakban az MTI által megkérdezett pénzintézetek.
Június végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint augusztus 1-jétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Átmeneti szabályok alapján, ha a kamatperiódus augusztus 1. előtt kezdődik, de csak azt követően ér véget, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új eho-teher.

A K&H Bank a betétlekötések és befektetések elhelyezése miatt nem vár rohamot fiókjaiban, a tartós betéti és befektetési számlák (TBSZ), valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) iránt azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés. A pénzintézet közlése szerint az ilyen számlák iránt egyébként csak év vége táján, a befizetési és adózási szempontból optimális időpont környékén jellemző a kiugró érdeklődés.

A K&H Bank közleménye idézi Bába Ágnes lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettest, aki emlékeztetett: a kamatadó 2006-os bevezetése tömegeket vitt a bankfiókokba, mivel a 16 százalékos kamatadót az annak bevezetése előtt lekötött betétek esetén az első kamatfizetési periódusra nem kellett megfizetni. A kamatjövedelmek után augusztus 1-jétől fizetendő eho esetén más a helyzet, az ezen az időszakon átnyúló betéteknél és befektetéseknél időarányosan kell fizetni az új terhet - tette hozzá.

Rámutatott, a fizetendő terhek optimalizálásának egyik lehetséges módja a megtakarítások egy részének TBSZ/NYESZ számlára helyezése. A mérlegelésnél azt is figyelembe kell venni, mikor szeretnének hozzáférni megtakarításaikhoz - jegyezte meg.

Fokozott érdeklődést tapasztaltak a Budapest Banknál is az elmúlt időszakban a tartós befektetési szerződések iránt. Tájékoztatásuk szerint az ügyfelek kihasználják annak a lehetőségét, hogy a 2013. július 31-ig megnyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik az augusztus 1-jétől érvényes 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás. Vannak, akik egyelőre csak a minimális, 25 ezer forinttal nyitják meg a számlát, és a tényleges megtakarítást idén később csoportosítják át, például a betét lejáratakor. Az ilyen módon TBSZ-re idén átvitt megtakarítás szintén eho-mentes - közölte a Budapest Bank.

Az Erste Bank TBSZ-állománya 2010 és 2012 vége között két és félszeresére, 100 milliárd forint fölé nőtt - közölte a pénzintézet. Az augusztus 1-jétől hatályos új törvényi szabályozás hatására júliusban naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak tartós befektetési számlát az Erste Banknál, mint az első félévben egy átlagos napon.

Tájékoztatásuk szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, amelyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forint-állampapírok mellett a legalább 80 százalékban forint-állampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a tartós befektetési számla és a tartós megtakarítási betéti számla is - áll a bank közleményében.

Az OTP Bank közleménye szerint előrelátással elkerülhető az eho, mentesülhetnek a megtakarításokat augusztustól terhelő plusz 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése alól azok, akik idejében fektetnek be az OTP új termékeibe, sőt az összeg után járó kamat előre is felvehető egyes konstrukciók esetében. A még júliusban megnyitott Tartós Befektetési Számlával pedig a kamatadó is megspórolható, tehát akár teljesen adómentesen is növelhető a vagyon - közölte a legnagyobb hazai hitelintézet az MTI-vel.

A bank közleménye szerint a pénzintézet kínálatában léteznek azonban olyan megszokott és új banki termékek, amelyekkel a megváltozott szabályok mellett is adómentesen, vagy legalábbis az új terhet kiküszöbölve gyarapítható a megtakarítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búzát termeszt, állatot tart a harsányi önkormányzat

A település - amely az országban elsőként kezdett így gazdálkodni - 2011-től a sertéshús és a… Tovább olvasom