Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nowotny: jelenleg nem érdemes az eurókötvényeket megvitatni

Jelenleg nem érdemes az eurókötvények kérdését megvitatni - mondta Ewald Notowny.
Jelenleg nem érdemes az eurókötvények kérdését megvitatni - vélekedett Ewald Notowny az Európai Központi Bank osztrák kormányzótanácsi tagja kedden Bécsben egy konferencián.

Ahhoz, hogy az eurókötvényeket mint intézkedést bevezessék Európában, egy "egyesült európai pénzügyi testületre" lenne szükség, amely a kezességet vállalja. "Természetesen szó van különböző szolidaritási intézkedésekről. Ha ezeket megvitattuk, akkor kerülhet sor egy vitára az eurókötvényekről" - mondta Nowotny.

Az Osztrák Nemzeti Bankot vezető Nowotny kijelentette, Görögország gazdasági problémáinak kezelése elsősorban a görög kormány és az Európai Unió feladata, nem az EKB-é. Az Európai Központi Bank feladata nem egyes országokkal, hanem az általános képpel foglalkozni - mondta.

Úgy vélte, az Európai Bankhatóság (EBA) előírása, amely 2012 közepére kilenc százalékos tőkemegfelelési mutatót ír elő a nemzetközileg aktív bankok számára, "nem szerencsés időzítés". Ez nem csak Kelet-Közép- és Délkelet-Európára, igaz, de erre a régióra különösen - mondta.
Kitért arra is, hogy a túlzottan intenzív devizahitelezés továbbra is gondot jelent régióban.

Hangsúlyozta: pénzügyi szabályozó intézkedésekre szükség van a térségben, de ezek nem veszélyeztethetik a gazdasági stabilitást.
Rámutatott, az osztrák pénzügyi felügyeleti szerveknek a térségben aktív bankokra bevezetni tervezett előírása, hogy a hitel-betét arány ne haladja meg a 110 százalékot, kizárólag a jövőbeli hitelezésre érvényes. Ezért nem kell attól tartani, hogy a bankok az eszközállományuk leépítéséhez folyamodnak.

Nowotny megítélése szerint a kelet-közép-, a kelet- és a délkelet-európai térség továbbra is gyorsabban fog növekedni, mint az euróövezet. Az eltérés mértéke azonban csökkenni fog. Mint kifejtette, Magyarország kivételével a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság viszonylag alacsony a régióban és a térség számos országának külkereskedelmi mérlege stabilabb, mint a válság kezdete előtt, az erőteljes növekedés időszakában volt. Fontosnak tartja, hogy a korábbinál szélesebb alapokon nyugodjon a növekedés.

Hangsúlyozta, hogy a térségben nagyon szoros kapcsolat van a befektetői bizalom és a politikai stabilitás között. A kormányok felelőssége, hogy ezt szem előtt kell tartsák - mondta. Az osztrák jegybank elnöke a konferencián ismét bizakodásának adott hangot, hogy Magyarország helyzete javulni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint gyengült az euróhoz és a svájci frankhoz képest is

A forint árfolyama némileg gyengült hétfőn kora este a délutáni euró, svájci frank és dollár… Tovább olvasom