Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nullán a libabiznisz

Szeged - Veszteséggel zárja idén a kacsatenyésztést a legnagyobb szegedi gazdaság. A libanevelésben ez a második nullszaldós évük. A terméktanács bizakodó az utóbbi egy hónap láttán.
A kacsatenyésztés idei évét az határozta meg, hogy a magasba szökött terményárak miatt jelentős, 15–20 százalékos áremelésre lett volna szükség – de ez egész évben váratott magára. Megírtuk tavasszal: Csongrád és Bács-Kiskun megyében több tízezer naposkacsát kellett elpusztítani, mert a drága takarmányra hivatkozva a termelők a keltetőkből át sem vették azokat.

Libasorban. Több mint 2 és félmillió húslibát tenyésztenek idén itthon. Fotó: DM/DV
Libasorban. Több mint 2 és félmillió húslibát tenyésztenek idén itthon.
Fotó: DM/DV

A jóisten tenyerén

Bizakodó a kacsa- és libaágazat helyzetét látva az utóbbi hetek változásai alapján Bárány László, a Baromfi-terméktanács elnöke. Úgy látja, mintha az év végi szezonban a jóisten végre tenyerére venné a termelőket. Megszűnt a túltermelés, ez szerinte automatikusan megdobja a keresletet, és az euróárfolyam emelkedésével együttesen 15–18 százalékos áremelkedést eredményezhet. Év végére elfogynak a készletek. A termékek 80 százaléka exportra kerül. 18,5 millió kacsát vágnak le idén, kilóját 2 euróért lehet eladni. Hús- és pecsenyelibából 2,6–2,8 millió darabot állítanak elő, aminek 4,1–4,2 euró a kilója. Májlibából 1,9 millió darab lesz, húsáért 4 eurót lehet elkérni.

– Veszteséggel nevelte a kacsát, aki kitartott – mondta a legnagyobb szegedi kacsa- és libanevelő gazdaság résztulajdonosa. Harmath Attila szerint az utóbbi egy hónap exportját az segítette, hogy az euróárfolyam elszállt a forinthoz képest. A termelést a ráfizetések ellenére folytatja, hiszen a meglévő infrastruktúra és a 1–2 évig tojó alapállomány rákényszeríti. 3–4 millió kacsát nevel évente, jövőre fél–egy millióval kevesebbet tervez. Nem látja biztosítottnak a jövő évet.

A takarmányárak mérséklődtek ugyan, de komoly változás nem történt, folyamatosan emelkedik a gáz és az üzemanyag ára, valamint járulékemelkedéssel is kalkulálni kell. Árat egész biztosan nem emelhetnek. A kacsa- és a libatenyésztésben is 15–20 százalékos árnöveléssel lehetne elérni, hogy megérje. Pár éve létezett úgynevezett téli kacsaár, amibe beépíthették a fűtés költségét, de mostanra ez is eltűnt. Télen-nyáron ugyanaz a kacsa ára.

A libatenyésztés két éve érte el a mélypontját, amikor a Négy Mancs Alapítvány a kényszertömésre és élve tépésre hivatkozva Nyugat-Európában feketelistára tetette a hizlalt baromfit. A szegedi gazdálkodó úgy fogalmazott: ezzel a szervezet jelentős károkat okozott az ágazatnak, a kereslet a felére esett vissza. A libaágazatban új időszámítás kezdődött. Noha azóta az árak nem érték el a három–négy évvel ezelőtti szintet, jelenleg legalább nem veszteséges a nevelés. Jó néhány hazai előállító cég még most is rajta van a német és osztrák tiltólistán, tehát továbbra sem vásárolnak tőlük. A szegedi cég maradt a bevált orosz, német és osztrák stratégiai partnereinél. 200–300 ezer libát termel évente, a mennyiségen jövőre sem emel, kivár.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2011. november 15. 18:04
    „Aki a kacsatenyésztés vesztesége miatt a libabizniszt nullázza, az ráléphet részegségében mind a négy mancsára.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A járműgyártásnak és az élelmiszeriparnak köszönhetően nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 2011 szeptemberében 3,0 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához képest,… Tovább olvasom