Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Nullás bevallás a likviditási probléma megoldására

A NAV szerint nem éri meg az ÁFA befizetéssel trükközni. Úgy tűnik sokan nullás bevallások benyújtásával „halasztják el" az adófizetési kötelezettséget.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi régiójának adóellenőrei által összegyűjtött vizsgálati tapasztalatok alapján komoly kockázatot jelentenek azok az adózók, akik minden átmenet nélkül, nullás adattartalmú áfa bevallásokat nyújtnak be, és e mellett adófolyószámlájuk jelentős hátralékot mutat.

Egy, a közelmúltban vizsgált adózó ipari gépek kereskedelmével foglalkozott, mely gépeket jellemzően a Közösség országaiból szerzete be, és belföldön értékesítette, ezért áfa tekintetében rendre befizetési kötelezettsége keletkezett. Fizetési kötelezettségének átütemezéssel sem tudott eleget tenni, az erre irányuló későbbi kérelmeit az adóhatóságnak, a törvényi feltételek fennállásának hiányában, el kellett utasítania. Ebben a helyzetben a „trükkös" cég a hátralékának további növekedését azzal kívánta megakadályozni, hogy nullás bevallások benyújtásával „elhalasztja magának"az adófizetési kötelezettséget.

Az említett adózó egy másik adóalany kiutalás előtti vizsgálata során került a revizorok látókörébe, miután vevője a tőle beszerzett – mintegy 40 millió forint értékű – eszközre tekintettel jelentős összeget igényelt vissza. A revizorok helyszíni szemlét tartottak az eladó társaság telephelyén, ahol – az értékesített, ám elszállításra még nem került eszközön kívül – egy további eszköz, és több kisebb értékű áru meglétét rögzítették. Az ellenőrzés jelzésére másnap az adóvégrehajtók megjelentek adózó telephelyén, és a több mint tízmillió forint feletti adótartozás okán lefoglalták a revizorok által felderített eszközöket.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2011. november 09. 20:28
  „Baromság !

  A Szeviép ÁFA-t befizettem !

  Ennyi volt ! Állam benyelte, felszámoló benyelte, jogászom benyelte, Pisztruj Baranyi köszöni szépen meg van !!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. vmagdi 2011. november 09. 11:52
  „"A Világgazdaság úgy értesült, hogy a NIF például az M7-es autópályával kapcsolatos fejlesztésnek az áfáját is uniós pénzből fizette." Most össznépi drukkolás van, hoyg megusszuk?
  Amit szabad jupiternek, nem szabad a kisökörnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország évek óta szabálytalanul használt fel uniós támogatásokat

A Világgazdaság úgy értesült, hogy a NIF például az M7-es autópályával kapcsolatos fejlesztésnek az… Tovább olvasom