Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Nyakunkon az idei alma: olcsón lehet kapni a vitamint

Csongrád megye - A kormány fél, hogy a termelőkre rohad az alma, ezért pénzt ad tárolásra, és arra kéri a népet, egyen meg mindennap plusz egy almát. Az előzmény: nagyon sok alma termett idén, az oroszoknak pedig nem lehet szállítani.
– 130 forint az alma kilója, mégsem veszik az emberek. Tavaly ilyenkor 180–200-ba is került egy kiló – mondta az egyik kereskedő tegnap a szegedi Mars téri piacon. Egy termelőnél a legolcsóbb alma kilója 98, a legdrágább 198 forintba került.

Miért? – Az olcsó almát elverte jég, látszik is rajta, a többi soltvadkerti, 169–198 kilónkénti áron. Ez egy olyan fajta, amit csak én árulok, és kifogástalan a minősége.

Megdagadtak idén az almák, átlagosan 130 forintba kerül egy kiló.  Fotó: Karnok Csaba
Megdagadtak idén az almák, átlagosan 130 forintba kerül egy kiló.
Fotó: Karnok Csaba

Kampány

Megírtuk: Szegeden, szeptember 19-én a Rókusi körúti Tescóban Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón népszerűsítette a magyar almát. Elmondta, a kormány 45 millió forintot ad arra, hogy 6 áruházláncban 50 alkalommal a jó minőségű magyar almát ajánlják a vásárlóknak. Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tesz a kosarába, több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá – közölte. Magyarországon az átlagfogyasztás évi 15 kiló fejenként, a mennyiséget a duplájára lehetne növelni. A sajtótájékoztató végén az államtitkár beleharapott egy almába.

Nagyon jó volt idén az időjárás, 780–800 ezer tonnás rekordtermést vártak, ám ennél is több, 900 ezer tonnát szedtek le a fákról. 200–250 ezer tonnával többet, mint egy átlagos évben. Azért lett ilyen sok, mert a termés a hosszan tartó jó idő miatt tovább hízott.

Ráadásul egész Európában szuper volt a termés, miközben Lengyelországban az orosz embargó miatt körülbelül 500 ezer tonna még a hűtőházakban is maradt. Magyarországon hiába van 500 ezer tonna feldolgozására alkalmas feldolgozó-, valamint 250 ezer tonnás hűtőkapacitás, ahol az étkezési almát tárolják, félő, hogy nem lehet majd eladni az almát. A termés 70 százalékából általában „ipari alma" lesz, 30 százalék megy az üzletekbe.

Mit tesz a kormány? Fazekas Sándor, az agrártárca vezetője bejelentette: a kormány támogatja az almasűrítmény tárolását, EU-forrásból pedig arra ad pénzt, hogy a termelők inkább ne szüreteljenek.

Fotó: Karnok Csaba
A gála almát tegnap 150 forintra tartották. Fotó: Karnok Csaba

Orosz embargó, szentesi termelő

– Az orosz–ukrán konfliktus hatással van az alma értékesítésére – mondta Jernei István, a szentesi Alma Kft. vezetője lapunk munkatársának. – Magyarországról a termés 6–10 százalékát vitték ki Oroszországba, ezt a lehetőséget az embargó miatt elveszítettük. De nem is ez okozza a legnagyobb érvágást: az évi 3 millió tonna almát termelő lengyelek, akik viszont döntően oda szállítottak, hirtelen új piacot kerestek. Szerencsétlenségünkre ez többek között Magyarország.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem várnak csodát a devizahitelesek

A hitelek forintosítása után a rekordalacsony alapkamat miatt a törlesztőrészlet a 6 évvel ezelőtti szint közelébe zuhanhat. Tovább olvasom