Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyereséget is hozhat az államnak a rossz bank

Várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdi meg működését az állami intézmény.
Még nyereséget is hozhat az államnak a bankok céges hitelportfóliójának a kitisztítása, a profitja alapvetően attól függ, hogy milyen olcsón tudja megvásárolni a tartozásokat, és később mennyit tud behajtani ezekből - írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

Várhatóan szeptemberben vagy októberben kezdi meg működését az úgynevezett rossz bank, amely a kockázatos vállalati hitelektől hivatott megszabadítani a pénzintézeteket - közölte a lappal a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Mivel ez egy állami intézmény, a létrehozása is állami pénzből történik, és a rossz hiteleket is abból veszik majd meg. Az eszközkezelő profitja alapvetően attól függ, hogy milyen olcsón tudja megvásárolni a tartozásokat, és később mennyit tud behajtani ezekből. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy abban az esetben, ha az adóság értékének körülbelül negyven százalékáért sikerül átvenni az adósságot, az eszközkezelő nyereségesen üzemeltethető. Az eszközkezelő elsődlegesen kereskedelmi ingatlanhiteleket, illetve a mögöttük álló, már végrehajtott ingatlanokat fog vásárolni. Nem hagyományos értelemben vett pénzintézetről van tehát szó, az lesz a feladata, hogy a bankoktól átvegye azokat a vállalati tartozásokat, amelyeket nem tudnak törleszteni az adósok, azután megpróbálja behajtani a tartozást.

A lap többek között Írországot hozza fel példaként, ahol 2009-ben hoztak létre egy eszközkezelőt a céges hitelek számára, és a társaság azóta is nyereségesen működik, sőt a jelek szerint a vártnál hamarabb futtatja ki a nála lévő portfóliót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint pénteken

Délután négy óra után az eurót 313,83 forinton jegyezték, szemben a kora reggeli 315,62 forinttal. Tovább olvasom