Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Nyolcvanezren jártak pórul a visszavont pénztárgépek miatt

A hivatal úgy véli, az érintett gépek adóelkerülésre, jogsértő célokra használhatók. A forgalmazókat megdöbbentette az engedélyek visszavonása, állításuk szerint a hivatal nem értesítette őket.
13.00 - A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) soron kívül összehívja az online-pénztárgép átállást segítő munkabizottságot - mondta Pankucsi Zoltán, a tárca adóügyi helyettes államtitkára a Kossuth Rádió Krónika című műsorában pénteken.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. SÚE NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét

Nagyon sok olyan gyakorlati kérdés felmerült, amit azonnal tisztázni kell - mondta Pankucsi Zoltán. Hozzátette: "a kialakult helyzetre találnunk kell egy gyors, határozott, és minden érdekelt érdekeit figyelembe vevő megoldást". Pankucsi Zoltán szerint ebben a munkabizottság összehívása és véleményének kikérése fog támpontot adni.

A műsorban elhangzott, hogy a munkacsoport már a jövő hét elején összeülhet.

12.52 - Megdöbbentette a két online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonása a forgalmazókat, amelyről állításuk szerint a hivatal nem értesítette őket, a cégek vizsgálják a helyzetet.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. SÚE NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét.
Az Alt Cash honlapján azt közölte: megdöbbenve fogadták a Sam4s NR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonását. A hírről az MKEH oldaláról értesültek, előzetes tájékoztatást nem kaptak a hivataltól.

Nincs tudomásuk arról, hogy a gépeikkel csalni lehetne, a pénztárgép jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt - hangsúlyozta a cég.

A hivatallal pénteken haladéktalanul felveszik a kapcsolatot - közölték.
Szintén váratlanul érte a hír csütörtökön este a Japán Cash Company-t. Hivatalos álláspontjuk még nincs, jelenleg dolgoznak a megoldáson - mondta az MTI-nek pénteken Homoki Péter, a társaság kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő héten tudnak bővebb tájékoztatást adni érintett ügyfeleiknek.

A pénztárgép korábban átment az ellenőrzéseken, az engedély visszavonásáról hivatalos indoklást nem kaptak - tette hozzá.
Egyelőre annyit közölt: érintett pénztárgépükből még egy sem üzemel, de "nagyon sok" gép állt készen az üzembehelyezésre.

11.45 - Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt javasolja, minél előbb rendeljenek új pénztárgépet azok a kereskedők, akiknek arra a két gépre volt megrendelésük, amelyeknek engedélyét az engedélyezési hivatal visszavonta. Vámos György főtitkár azt is elmondta az MTI-nek pénteken, hogy a döntés több tízezer, döntően kisvállalkozást érinthet; a szövetség elemzi a helyzetet, ha szükséges kérni fogja a támogatási határidő módosítását.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. SÚE NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét visszavonta csütörtökön. A hivatal honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek - a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt - lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.

A kereskedelmi szövetség szerint nem érdemes megvárni a visszavonás jogerőre emelkedését, célszerű minél gyorsabban új pénztárgépet rendelni. Ez különösen azok számára fontos, akik igénybe szeretnék venni az 50 ezer forintos állami támogatást a vásárláshoz, ehhez ugyanis érvényes megrendeléssel kell rendelkezni.

Az OKSZ információi szerint a két pénztárgépre több mint 80 ezer megrendelés van, ami a "kiskasszák" csaknem fele. Több tízezer, döntően kisvállalkozás került nehéz helyzetbe - mondta a főtitkár. Kiemelte: azt jelenleg még nem tudni, hogy a befizetett előlegeket milyen gyorsan, illetve egyáltalán vissza lehet-e szerezni. Vámos György szerint ebben szükség lesz állami segítségre is, mert a vállalkozások önhibájukon kívül kerültek ilyen a helyzetbe.

Az OKSZ főtitkára emlékeztetett: azok a vállalkozások, amelyek betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, február 28-áig igénybe vehetik az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez. Akik viszont tavaly október 1-je után rendeltek pénztárgépet, azoknak a január 31-éig történő beüzemelés mellett jár a támogatás.

Egyelőre nem tudni, hogy a forgalmazók milyen gyorsan tudnak reagálni erre az új helyzetre, ez a gyártási kapacitástól függ, miután valószínűleg messze nincs ennyi gép raktáron - fogalmazott Vámos György.

Az OKSZ figyeli a helyzet alakulását, és ha szükséges, a "kiskasszák" esetében kérni fogja a támogatási határidők módosítását - hangsúlyozta a szervezet főtitkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem írtak ki koncessziós pályázatot játékkaszinók üzemeltetésére

Ellenben a tárcánál már dolgozik az a háromtagú döntéselőkészítő bizottság, amely véleményezi a kaszinók üzemeltetésére beérkező ajánlatokat. Tovább olvasom