Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

OECD: újra kellene tárgyalni a görög hitelfeltételeket

Angel Gurria szerint ez megfelelő forgatókönyv lenne ahhoz, hogy Athént az euróövezetben tartsák.
Az OECD szerint újra kellene tárgyalni a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitel feltételeit, ha Athén ezzel az euróövezetben tartható.

A Gazdasági és Együttműködési Szervezet Mexikóban tartózkodó főtitkára egy helyi idő szerint szombat esti nyilatkozatban hangsúlyozta: Görögországnak esélyt kell adni arra, hogy újratárgyalja a 130 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segély feltételeit. Angel Gurria szerint ez megfelelő forgatókönyv lenne ahhoz, hogy Athént az euróövezetben tartsák.

Az OECD vezetője - aki a G20-csoport hétfőn kezdődő csúcstalálkozójára érkezett Los Cabosba - nem sokkal az előtt nyilatkozott, hogy Görögországban megkezdődtek a parlamenti választások. A szavazás tétje a görög euróövezeti tagság, illetve a nemzetközi hitelmegállapodás jövője.

Angel Gurria úgy vélekedett: a feltételek újratárgyalásának biztosításával Athén időt nyerne, és lehetőség nyílna a hitel fejében általa vállalt kötelezettségek súlypontjainak módosítására.

A nemzetközi hitelmegállapodás keretében a súlyosan eladósodott Görögország kemény megszorító intézkedéseket vállalt. Mindez recesszióhoz és jelentős társadalmi nyugtalansághoz vezetett. A választások egyik fő esélyesének tartott radikális baloldal a megállapodás ellen kampányolt, és közölte, hogy hatalomra jutása esetén nem tartja tiszteletben a vállalt kötelettségeket.

Az OECD főtitkárával ellentétben - ugyancsak egy szombati nyilatkozatban - Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy a hitelmegállapodásban foglaltak nem tárgyalhatók újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntekre erősödött a forint árfolyama

Este fél kilenckor az eurót 292,70 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben. Tovább olvasom