Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Olcsó Jánosok országa vagyunk

Az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség 2011-ben 23,1 euró – 6670 forint – volt az Európai Unióban, tagországonként 3,5 és 39,3 euró között mozgott. Magyarország a többi kelet-európai ország karéjában a lista végén helyezkedik el. Európában a norvégok, az Unióban a belgák vezetnek.
Megint egy lista, amelynek nem örülhetünk: Magyarország az európai országok államainak becsült, egy órára jutó átlagos órabérköltség-összehasonlító listáján hátulról a 6. helyen áll. A legmagasabb átlagos munkaerőköltséget Európában a nem uniós tag Norvégiában számolták ki, ez 44,2 euró – közel 13 ezer forint. Az uniós tagországok közül pedig Belgiumban kerül a legtöbbe, 39,3 euróba, csaknem 11 ezer forintba egy dolgozó. Dániában 38,6, Franciaországban 34,2, Luxemburgban 33,7, Hollandiában 31,1 és Németországban 30,1 euró a munkaerőköltség az Eurostat 2011-es adatai szerint.


Órabérköltség: mit is jelent?

Egy 100 ezer forintos bruttó fizetés – amelyből a gyerekek számától függően 65–74 ezer forintos nettó marad a dolgozó zsebében – összesen 128 ezer forintjába kerül a munkáltatónak. És akkor még nem vette figyelembe a betegszabadságot, a táppénzt, a cafeteriát, az egyéb működési kiadásokat. Ezért van az, hogy a 2200 forintos órabérköltséget soknak érezzük: ennek körülbelül a felét viszi haza nettóban az átlagos magyar alkalmazott. A minimálbéres pedig szinte hajszálra annyit kap, mintha feketén dolgozna.  

A kelet-európai országok a lista végén kullognak: tavaly az átlagos becsült órabérköltségek a legalacsonyabbak Bulgáriában voltak, 3,5 euróba került egy munkás. Romániában 4,2 euró az átlag, amihez hozzáteszik: az adat 2010-ből származik. Litvániában 5,5, Lettországban 5,9, Lengyelországban 7,1 euró a munkaerő költsége óránként. Magyarország a 7,6 eurójával, 2200 forintjával megint a szégyenpadra került.

A belga munkaerő tehát közel ötször drágább, mint a magyar, míg a norvég dolgozók foglalkoztatása csaknem hatszor annyiba kerül, mint a mi alkalmazottaink. Érdekes összehasonlítás még, hogy a norvégok átlagosan 12,6-szor többe kerülnek a foglalkoztatóknak, mint a bolgár munkások a hazájukban. Az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség 2011-ben 23,1 euró volt az Európai Unióban, a legkisebb – mint ahogy azt táblázatunk is mutatja – 3,5, a legmagasabb 39,3 euró volt.

Filléres feketeórabérek
Nemrégiben jelent meg cikkünk arról, hogy a feketeórabérek is csökkentek a válság óta. Míg 2008 előtt a gyerekfelügyelők 800–1200 forintot kaptak egy óráért, most jó, ha 500-at fizetnek a megrendelők, természetesen adómentesen. A takarítás, a mezőgazdasági munka ellenértéke is alku tárgya: van, aki ki tud magának harcolni 600 forintot is egy órára, de hallani a megalázó 300 forintos, vagyis 1 eurós órabérről is. A hivatalos, átlagos „fehér" órabér csaknem tizedéért is elvállalja a munkát a rászoruló ember.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. macs 2012. szeptember 30. 13:13
  „56. nobody13,
  csak halkan kérdezem, azt ugye senki se gondolja, hogy 300 forintos párizsi összetétele megegyezik a 800 forintoséval?
  Sok noname, saját márkás termék komoly cégek termékei, és azért olcsóbbak, mert a márkát nem kell megfizetni.
  Én ezt találtam a japán piaccal kapcsolatosan:
  http://www.magyar-mernok.hu/index.php?view=doc;954
  és amitől sírhatnékom támadt:
  "Hamar egyértelművé vált: Japánba olyan termék derült ki Magyarországól, amelyre a szövetség nem adott ki igazolást. Piaci feltételezések szerint az igazolással nem rendelkező áru a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft.-től származott. "Lehet kivinni valódi mangalicahúst, de ezt a vonatkozó kormányrendelet alapján igazolással kell ellátni" - magyarázta Kovács László. Amennyiben valaki ilyen igazolással szerez be élőállatot, annak az ára jelenleg másfélszerese, mint a "normál sertésé" - tette hozzá."”
 • 56. nobody13 2012. szeptember 30. 06:31
  „Kisokos, erről beszéltem, csak éppen én nem tudtam ilyen frappánsan felsorolni... Ha annyira gyenge minőségűek a termékeink, akkor hogyhogy mégis kellenek? Amúgy ha már külföldi meg magyar tulajdonosnál tartunk, nekem még volt szerencsém enni 25 éve az eredeti magyar Globus vagdalthúsból, a magyar csokikból, magyar üdítőkből... A vagdalthúst tudnám ajánlani összehasonlítani alapul. Valaki kóstolja meg, és mondja, hogy hasonlít-e a régire... A nyomába sem ér. Szóval ez a bajom. A régi, nagyon is eladható magyar márkanév alatt futó termékeket a külföldi tulajdonú gyárakban teletömik adalékokkal, lesilányítják, és úgy adják el. Míg régen ezek finomak voltak és magyar pénzből is bőven megfizethetőek, most ehetetlenek és méregdrágák. Sajnos én már egy ideje tudatosan német vagy osztrák termékeket veszek, azoknak még úgy-ahogy megfizethető a minősége. Abban ugyanis Maccsal kell egyetértenem, hogy a magyar minőségi ellenőrzés az jó mélyen van a béka valaga alatt, és ha egy nyugati laborban megvizsgálnának egy átlagos középáras párizsit, vagy tejfölt, abban csak húst és tejet nem találnának. Kvázi a megfizethető magyar feldolgozott élelmiszer hovatovább egészségre veszélyes. Jó példa, hogy amikor bejött ez a millióféle, más-más márkanév alatt futó tejtermék, ugye, bepróbáltuk a "noname" meg a sajátmárkás termékeket, mert jóval a nevesek alatt volt az ára. Hát, a tapasztaltok elkeserítőek voltak. A próbát a kifizethető kategóriából egyedül a szegedi Sole-Mizo termékek állták ki, attól senki nem lett beteg.
  Macs, a Pick szalámit éppen az előző kormányzat alatt kezdték Japánba bevezetni, szép felvevőpiacot jelentett volna, és a japánok nem sóherek, tetszett is nekik... Érdekelne pl. hogy ezzel a vonallal mi lett...”
 • 55. ferle65 2012. szeptember 29. 18:05
  „Szép ez a sok hozzászólás de attól még 550-Ft az órabérem, és még őrülhetek hogy van munkahelyem .”
 • 54. macs 2012. szeptember 29. 12:40
  „53. kisokos,
  OK! ezeknek a cégeknek a tulajdonosa külföldi, de egy részük(Sió, Sága, Globus, Törley, Henkel, Unilever, Győri keksz, stb.) Magyarországon van, magyar embereknek ad munkát, a magyar államnak adózik. Mit kéne velük csinálni? El kéne őket kergetni? Meg kéne tőlük vásárolni az üzemet? Kik, miből?”
 • 53. kisokos 2012. szeptember 29. 12:10
  „50.nobody13 2012.09.29. 04:32 Akkor egy kis adalék a hozzászólásodhoz,hogy mi is az a "magyar termék", vagy amiről azt hissszük, hogy magyar.
  - Sió (a német Eckes-Granini csoport tulajdona)
  - Sága (angol tulajdon)
  - Globus konzervek (a cseh Hamé, illetve a francia Bonduelle tulajdona)
  - Globus ételízesítők (az angol, illetve holland Unilever tulajdona)
  - Győri (az amerikai Kraft Foods vállalatcsoport tulajdona)
  - Piros Pöttyös (a holland Friesland tulajdona)
  - Boci csoki (a svájci Nestlé tulajdona és Csehországban készül)
  - Horváth Rozi (az osztrák Salinen tulajdona)
  - Kalifa (arab tulajdon)
  - Vénusz (a francia Bunge csoport tulajdona)
  - Milli Tej (a holland Friesland tulajdona)
  - Pannontej (a francia Bongrain Csoport tulajdona)
  - Medve, Karaván, Bakony és Tihany (Bongrain Csoport)
  - Theodora (a svájci Nestle tulajdona)
  - Törley, Hungária, Walton pezsgők (a német Henkell tulajdona)
  - BB bor és pezsgő (Henkell csoport)
  - Delikát8 (Unilever)
  - Kotányi (az osztrák Kotányi GmbH tulajdona, a gyártás is Ausztriában zajlik)
  - Baba (az Unilever tulajdona, Csehországban és Lengyelországban készül)
  - Tomi Kristály (Henkel)
  - Amodent (Unilever)
  - Koronás Cukor (az osztrák Agrana tulajdona, de a termékek egy része itt készül)
  - Kaiser (a szlovák Penta csoport tulajdona 2011 tavaszán a termékeiket Ferenc József arcképén kokárdával reklámozva.)
  - Debreceni, Csaba Hús, Sole Meat (Penta csoport)
  - Sport szelet, Kapucíner, Piros Mogyorós (az amerikai Kraft Foods tulajdona)
  - Balaton szelet (a svájci Nestlé tulajdona)
  - Szerencsi (a Nestlé tulajdona, nem azonos a magyar Szerencsi Bonbonnal)
  - Apenta (a lengyel Maspex Wadowice csoport tulajdona)
  - Plussz (Maspex Wadowice csoport)
  - Olympos (Maspex Wadowice csoport)
  - Fonyódi Ásványvíz (a horvát Jana csoport tulajdona)
  - Neogranormon krém (a német TEVA csoport tulajdona)
  - WU2 sampon (a cseh EVM Zrt. tulajdona)
  Ezek a márkák nem csak hogy külföldi kézben vannak, de a tulajdonosaik nagy többsége - néhánynál jeleztem is - nem itthon, hanem külhonban állítja, állíttatja elő termékeit.”
 • 52. macs 2012. szeptember 29. 12:07
  „Valamiért az az érzésem, hogy megint az ősi magyar betegségbe estünk, vagyis keressük az ősbűnt, és keressük az elkövetőt. :-)
  Igen, volt magyar ipar, aminek termékeit a KGST belül el lehetett adni. Egy olyan környezetben, melyet a hiány jellemzett, ahol nem volt választék, ahol a kedves vevő eszi, nem eszi nem kap más alapon, vásárolta meg, amit az üzletben elé tettek. A gond csak az, a KGST összeomlása után kiderült, hogy a termékek nagy része képtelen a versenyben helytállni. Innentől kezdve lesz érdekes a dolog. :-)
  Eltelt 20 év, mi történt? Igen jöttek a multik, bevásároltak, volt amit megtartottak, volt amit megszüntettek. A magyarok is bevásároltak. Sajnos kevesen maradtak életben, a többségnek már nyoma sincs. Gondolok itt szegedi üzemekre. Hová lettek, miért tűntek el? Miért nem voltak képesek új piacokat találni, eladható termékeket gyártani? Talán, a konkurencia jobb volt? Talán a vásárlók nem voltak hajlandók magasabb áron vásárolni, amikor olcsóbban is megkapták a terméket?
  A betelepülő multikhoz miért csak nagyon kevés magyar cég tud felcsatlakozni beszállítóként? Valami oka biztosan van. A múltkor olvastam, hogy a magyar cégekkel az a baj, hogy pl. nem veszik komolyan a minőségi követelményeket, a szerződéses fegyelmet, kevesen felelnek meg az elvárásoknak. Vajon miért?
  Miért van az, hogy sok magyar vállalkozás évek óta veszteségesek ugyan, de a tulajdonos egész jól boldogul?
  Miért van az, hogy a KKV-k, melyek a hazai piacra termelnek, egymást kergetik bele egy negatív árspirálba, és innen nagyon nehéz lesz kimászni. Nem biztos, hogy az árkartellbe tömörülés, az ÁFA csökkentés jó megoldás.
  Szerintem nem a múlton kéne keseregni, meg kéne találni a lehetőségeket, a kiutat ebből a helyzetből. Talán nem az SZJA-t, hanem a vállalkozások terheit kellett volna csökkenteni.
  És csak halkan kérdezem, hol vannak a magyar milliárdosok, ők miért nem itthon ruháznak be? Miért viszik a pénzüket külföldre?
  Pl. a magyar húsipar miért vergődik? Miért omlott össze az építőipar? Talán azért, mert az olcsó, de kockázatos hitelek révén volt kereslet a munkájára? És ha már az Ikarusz szóba jött, a BKK miért nem magyar buszokat vesz? Pedig van buszgyártás.”
 • 51. Mil 2012. szeptember 29. 08:34
  „49. deszkás 2012.09.28. 23:08

  A "román" Dacia vajon kinek ak ezében van, no kinek? Elárulom: a REnault. VAgyis "el lett privatizálva". EZt az Ikarusszal is megpróbálták, de nem jött be. A Volvo is meg akarta venni, de ők megszüntették volna a márkát, végül az IRisbus csoporté lett, akik az évek során elsorvasztották az Ikarust. De ez egy összetett történet. MEgjegyzem, ma is van magyar buszgyártás, csak nem Ikarusnak hívják..
  A mezőgazdaságunkkal sincs semmi gáz. A Rába is jól működik, köszöni szépen. Majd most fog csődbe menni, hogy az állam megint bepofátlankodott oda, és buszt akar gyártatni.. A Rába igazán sose volt buszgyártó, egy időben megpróbálták, nem jött be.. Most se kellene erőltetni. Györben van már buszgyár(Kravtex-Credo), A Rába gyárt is hozzá komplett futóműveket.”
 • 50. nobody13 2012. szeptember 29. 04:32
  „Milo, ha nem vagy tisztában azzal, mink volt a rendszerváltás után, akkor sajnállak, de nem csodálkozom. Azért példákat mondok: édességgyár (Győri kekszeket, Sport szeletet, Balaton szeletet, Tibi csokit, Boci csokit stb. hol készítik most?), cukorgyár, szerszámgyár, cipőgyár, gumigyár, konzervgyárak, borászat, likőrgyár (nekünk a pancsolt whisky kellett meg a pancsolt vodka, nem volt jó hungarikumnak számító hazai pálinka)... Hova lettek mindezek? Jöttek a külföldiek, megvették a gyárakat, két éven belül bezárták, mindezt most határokon kívül csinálják, és az egykor filléres, finom magyar Sport-szeletet most nem tudod megvenni, olyan ára van. A többivel együtt. A gyárakat meg kellett volna tartani, és megkeresni a felvevőpiacot. A mindenkori vezetőség ott hibázott, hogy
  1. semmit nem lett volna szabad eladni
  2. nekünk értelemszerűen nem a nyugat volt a felvevőpiac
  Ha erre a rendszerváltás pillanatában rájövünk, akkor most nem tart itt az ország gazdaságilag. Semmit eladni, ami magyar, a téeszeket békén hagyni stb. Most már csak sírhatunk, mi lehetett volna, ha akkor más irányba indulunk.”
 • 49. deszkás 2012. szeptember 28. 23:08
  „MIL! Tudsz ám marhaságot írni. Én meg azt állítom: a rendszerváltás alapvető hibái juttattak ide minket. Mert nemvoltunk képesek felismerni ,van termékünk ami NEM NONAME csak az a pénzéhség.....Milyen érdekes: az általunk lenézett Román Dácia milyen volt és milyen lett összehasonlítva pl a Rába- Ikarusz-szal amit -szerintem pusztán komcsigyűlöletből-szanaszét kergették és most ott tartunk Szijjártó úr már a Rába felélesztéséről vízionált a M2-őn tegnap az Est-ében. Amit én úgy konstatálok:Péter Péter egy gyerekbiciklit se tudunk megcsinálni legföljebb összerakni bérben mint a Mercédeszt.És azért 22 év után még mindig erre -a coculizmusra vagy hogy mondják-hívatkozni azért meglepő pofátlanságra vall. Eredmények? Szétvert eredménytelenül működő m.gazdaság-volt már ennél szárazabb idő és nem kellet a kenyér árát 20-30-40(!)%-al emelni.Szétvert eredményesen működő m.gazdaságok-pusztán a kialakítandó nagybirtok kedvéért- és lehetne folytatni a lélek lepusztításával az önbizalom és igazságérzet minden szinten megkérdőjelezésével. Folytatnám de nem hiszem hogy érdemes.(terméketlen földbe hiába ültetsz jó szemet...)”
 • 48. Mil 2012. szeptember 28. 21:42
  „44. partizánok 2012.09.28. 17:32

  "Itt akkor lesz "jó fizetés", ha:
  - újra sajátunk lesz az ország(energia,termelés,bankok,stb.) és a profit itt marad."

  Ez így van, de mégsem ilyen egyszerű :) Ha mienk, akkor saját erőből, saját tőkéből kell termékeket fejleszteni, versenyképesen, hogy eladható legyen a világpiacon. CSakhogy ki venne meg egy ismeretlen, noname márkát? 1-2 termék esetében ez bejöhet, de ennyiből ugye nem él meg az ország. TEhát ólcsóbban is kellene adni a terméket, legalábbis kezdetben. ÉS hogy lehet olcsó egy termék? Ha kicsi a bekerülési kölltsége. ÉS hogy lehet kicsi? Úgy, hogy olcsón lehet termelni, pl kevés a munkaköltség :) Energiánk pedig nincs, a kőolajat, földgázt importáljuk az oroszoktól, meg innen onnan, és nem ft-ért, hanem dollárért..
  A sokak által visszaáhítozott szocializmus juttatott ide bennünket, a rendszerváltéskor a 0ról kellett volna újrakezdenünk a tőkés világgazdaságban. Nem, vagy alig volt versenyképes, nyugaton is nagy tételben eladható termékünk. HA volt is, drágán termeltük.
  Dél Koreának 30 éve kellett.. Nekünk 20 már letelt, csak mi elbaxtuk a pénzt nyugdíjakra és segélyekre.. Sőt, még hitelt is vettünk fel rá..”
 • 47. Mil 2012. szeptember 28. 21:30
  „Nekünk nem a nyugatot kell itt figyelnünk, hanem a régiós, nekünk VERSENYTÁRS országokat. Így pedig nem is állunk rosszul. CSakhogy hiába nagyobb itt a költség, ebből a dolgozó mégis kevesebbet kap, mint máshol, mert lenyúlja az állam, hogy fenntartsa a nyugdíjas-segélyes paradicsomot, újraválasztási célból. De ha versenyképességi oldalról nézzük, egy példa: egy befektető miért is ne menne Romániába, párszáz km-rel arrébb, fele munkaköltségért??
  Gondolom, ebben a költségben nincs is benne a millióegy kisadó, ami egy vállalkozást súlyt idehaza, és ami a szomszédoknál nincs. Egyébként, van még ettől lejjebb, lefelé is kellene nézni néha, hova eshetünk, ha nem kapjuk össze magunkat..”
 • 46. partizánok 2012. szeptember 28. 19:12
  „45. nobody13 2012.09.28. 18:10

  "...Szakadék széle, szakadék feneke, délibáb... Ebből kettő halálos, az esély a sikerre 33,333% :-S..."

  Az egy harmad.
  Így lesz a kétharmadból, egyharmad.
  :-))”
 • 45. nobody13 2012. szeptember 28. 18:10
  „Zka, akkor a britek biztos hazudnak :-(( Amúgy ez az attitűd főleg a pénzügyi és jogi szektorban uralkodott el, és ott sem a vezetők között. Az a réteg, akiről te beszélsz, nem tud egy szállodai szobát kétszer kitakarítani két vendég közt, illetve egy pincér sem tudja csak azokat a vendégeket kiszolgálni, akik a munkaidejében térnek be, ahol dolgozik. Értelemszerű, hogy a fizikai területeken nincs értelme. De olyan helyen, ahol a mindenáron való minél több pénz "csinálása", ott ennek durva körülményei vannak.

  Partizánok, én nem vagyok fröcsögős... Azt meghagyom azoknak, akiknek nem adatott meg az önálló gondolkodás képessége ;-))
  Nemzeti összefogásban ne reménykedj. Ezt - bár hangosan mást propagálnak - még a mostani kormány sem akarja, mert a nemzet abban az esetben ellenük fogna össze. Nem mennék bele, hogy amit csinálnak, az bölcs prófécia, vagy totális őrültség, ezt valószínűleg a jövő fogja eldönteni, amit mi már meg sem érünk. Két dolog biztos. Egy: csak nagyon keveseknek van meg a képessége, hogy tett-következmény szinten akár több lépésben is képes legyen átlátni a stratégiájukat. Kettő: nem szabadok, bármennyire is azt mondják, hogy szabadságharcot vívnak, meg hogy győzni fogunk. Tudod, mi lesz? Az, hogy addig szabadságharcolnak, amíg engedik nekik... Pici ország vagyunk, olyan pozícióban, ami már a béka s... alatt is több emelettel van. Leüthető bábuk egy óriás sakktáblán. Egyedül soha nem állunk talpra, most már kizárólag egyetlen dologban dönthet bárki, aki hatalmon van: kinek nyal, nyugatnak vagy keletnek. Az Unióba lépéssel eljátszottuk a lehetőségünket a szó szerint értelmezett szabadságra. (Bár az ellenkezője sem jelentené garantáltan, ennél jóval összetettebb a dolog)
  A világtőke három hatalom kezében van: a zsidókéban, Kínáéban és az arab országokéban. Eddig a kormányaink középen egyensúlyoztak a szakadék fölött egy vékony kötélen, kézben rúddal, nagyon apró lépésekkel haladva az egyik irányba. Azt sokkal inkább nevezném pávatáncnak, mert úgy kormányozni, hogy senkit nem haragítunk magunkra, és még haladunk is előre (a nem robogás is haladás), az művészet. Fejjel a falnak menni... Nos, másik jelző.
  A mostani vezetésünk úgy döntött, hogy mit nekünk kötél, az egyensúlyozás macerás, ugrunk, bár háló már rég nincs alattunk. Kérdés, hogy a választott irányban délibáb-e a szakadék széle, vagy életmentő földdarab. Nem mondom, hogy rossz, csak hogy bölcs-e...
  Szakadék széle, szakadék feneke, délibáb... Ebből kettő halálos, az esély a sikerre 33,333% :-S”
 • 44. partizánok 2012. szeptember 28. 17:32
  „34. nobody13 2012.09.28. 14:28

  Egyre jobban szimpatizálok veled.
  :-)
  Végre egy értelmes, aki nem fröcsög.

  ----------------------------------------
  Egyébként,ha valaki azt gondolja, hogy itt "nyugati bérek" lesznek, a multiknak köszönhetően, az nagyon téved.
  Hisz elsődlegesen az alacsony bérek miatt jönnek ide és ez miatt is fognak majd elmenni, ha emelkedne a bér.
  Lásd: Szlovákia, pedig ők csak kb. 10%-al keresnek többet. Egyenlőre.
  Szlovákiában már lassan csomagolnak a multik, mert sokallják a munkabért.
  http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/kivonulnak_az_autogyartok_szlovakiabol.532349.html

  Itt akkor lesz "jó fizetés", ha:
  - újra sajátunk lesz az ország(energia,termelés,bankok,stb.) és a profit itt marad.
  - lesz nemzeti összefogás, habár az itteni kommenteket nézve,ez is nehéz ügy..."mer mindig a másik"-óvódás módjára dobálják a sarat egymásra.

  A hal nem csak a fejétől bűzlik, hanem a testétől is.

  És kinek nem érdeke, hogy ez létrejöjjön?
  Egyértelmű:
  A mai nyomor haszonélvezőinek és akik piacot vettek, a gyáraink bezárásával.”
 • 43. Zka 2012. szeptember 28. 17:22
  „41: egy csomó ismerősöm dolgozik UKban, de a legalacsonyabb státusz (mint pl takarító/felszolgáló) felett nyoma nincs ennek az agyondolgoztató, rosszul fizető attitűdnek.”
 • 42. nobody13 2012. szeptember 28. 17:21
  „40-re, Zka...
  Nos, én is úgy látom, hogy az ország szétrothasztása belső munka is. Ennyit rombolni kívülről, legyen egy hatalom bármily körmönfont és/vagy zseniális, képtelenség anélkül, hogy szemet szúrjon. Az meg ugye, azért nem annyira egyszerű, némi ejnye-bejnyét vonhat maga után más elképzelésű világlakóktól. Pl. ENSZ... De hát erre jó néhány száz végtelenül kapzsi és elvtelen ember, aki "politikusként" a jó édes anyukáját is eladná, és nincs az a pénz... Ezért lett volna üdvös, ha mondjuk, egy rátermettebb kormányt (bocs, nem vesszőparipa, de a diplomáciai külkapcsolatoknak, az ország nemzetközi megítélésének, gazdasági fejlődésnek stb. eddig a szocialista kormányok ártottak a legkevesebbet, még ha nem is volt tejjel-mézzel folyó Kánaán kis hazánk, de élhető hely volt, és haladtunk előre a nyugat nyomában ugyan lemaradva, de az ő útjukon) nem feltétlenül váltanak le 4 év után. Sajnos a magyar minél rosszabb helyzetben van, annál kevésbé lát, szóval könnyen megvezethető színes lózungokkal meg hát mögé lövöldözéssel, még ha ott nincs is senki...
  Más. Sajnos azért mossa össze mindenki az amerikai eü-rendszert a kapitalizmussal, mert a kultúrszemét zömét onnan kapjuk, lett légyen szó nyomtatott irodalomról, filmekről vagy zenéről. Vagyis azt látjuk, és elrettentő. A németet, norvégot, dánt, osztrákot nem ismerjük, főként azért, mert annak ellenére, hogy ugye, elvileg nyitott határok mellett élünk, ezek a határok nagyon is zártak a magyarok nagy része számára, mivel nincs pénze utazni, mást látni... Egyáltalán nem különbözik az "átkostól": most is csak a kiváltságos utazhat, csak éppen nem pártkiváltságos, hanem az anyagilag kiváltságos. Tökmindegy a lényeg szempontjából. Úgyhogy félő, hogy nemcsak számomra - pedig nem tartozom a szűk látókörű emberek közé - van ott az egyenlőségjel...”
 • 41. nobody13 2012. szeptember 28. 17:04
  „Egymérnök... "itt még rossz szemmel néznek az emberre, ha elmegy az irodából a munkaidő lejártával"

  Úgy tűnik, van egy skandináv meg egy angolszász kapitalista hozzáállás... Angolszász módi - amerikai és brit -, hogy a szellemi munkások gyakran éjszakába nyúlóan kell, hogy dolgozzanak az alapfizetésért, aki nem bírja, az vagy az utcán találja magát, vagy a diliházban. Szóval gép szint. Ha romlik, dobható. Tavaly volt egy cikk a DM-ban, hogy egy felmérés szerint a britek nagyobb százaléka még az évi rendes szabadságát sem veszi ki, és nem mer táppénzre menni, ha beteg, mert fél, hogy mire visszajön, nem lesz állása. A skandináv (bocs, tudom, földrajzilag nem éppen stimmel, de a mentalitás igen) típus jobban becsüli az EMBERT, és csak annyit vár tőle, amennyit megfizet. Mert holnap is van nap, és jobb egy kipihent, nyugodt szakember másnap, mint egy hullafáradt zombi, aki töredéke figyelmet tud fordítani a munkára. Pozitív módon "visszaüt" a német precizitás: tökéletes munkát akarnak, ezért hajlandóak áldozni is... Japánban is már vagy egy évtizede ez a felfogás dívik. Ez hazánkban soha nem volt divat, sajnos, és egyre inkább távolodunk...”
 • 40. Zka 2012. szeptember 28. 16:58
  „19: szóval az átlagszámításnál ne számítsanak be mindent, csak ami neked tetszik? OK, igazán értelmes kérés.
  34: a szándékos szétverést kivéve egyetértünk (kivéve, ha úgy érted, a saját kormányaink hozzá nem értése volt a szándékos szétverés). Azt még mindig nem értem, miért van nálad egyenlőségjel a kapitalizmus és az amerikai biztosítási modell között, de jó lenne tudni.”
 • 39. X_Y 2012. szeptember 28. 16:56
  „Ha mogyoróval fizetsz - majmokat kapsz....”
 • 38. X_Y 2012. szeptember 28. 16:52
  „24. DobóI 2012.09.28. 11:54

  Te meg nyalókáért...csak azóta szopóka lett belőle, Dobó tovaris...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint csütörtökön

Este hét óra után nem sokkal az eurót 284,04 forinton jegyezték a délutáni 285,00 forintos és a… Tovább olvasom