Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

A idén március 1-én életbe lépett fogyasztási hiteleket szabályozó törvény hatására, hónapokon belül olcsóbbá válik a pénzügyi lízing, mint a hitel - mondta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára az MTI-nek, aki ennek ellenére a június 11-én hatályba lépő hitelezési korlátozások miatt inkább visszaesést vár a piacon.
Bátrabban fognak lízing konstrukcióban finanszírozni a pénzintézetek, és az árakat is csökkentik, mivel a lizingnél kisebb a fogyasztók számára előírt kötelező fedezet aránya, mint a hitelek esetén - jelentette ki a főtitkár.

A forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén ugyanakkor a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet. Ezek az előírások a gépjármű-hitelezésre, illetve lízingelésre is érvényesek.

Lévai Gábor szerint, a szintén március 1-én bevezetett úgynevezett fogyasztói elállási jog, nem okoz a piacon lényegi változást. A rendelkezés szerint a gépjárművásárló, a hitel, vagy lízingszerződés megkötésétől számított 14 napon belül ingyenesen elállhat a szerződéstől. A főtitkár úgy látja, ennek hatására a pénzintézetek inkább kivárnak majd a hitelek folyósításával.

Kifejtette, a szerződésszám bővítésének lehetőségeit erősen korlátozza, az idén június 11-én bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit, amellyel meghatározzák majd a hitelfelvevők maximális havi törlesztési képességét.

Euróhitel, illetve lízing esetében a havi törlesztőrészlet a folyósításkor nem lehet magasabb a hitelezhetőségi limit 80 százalékánál, más devizahitel esetén 60 százalékánál, míg a forinthitel esetén ez az arány 100 százalékos.

A devizaalapú lízing szegmensben a finanszírozási volumen visszaesésére, míg a forintalapú esetén legfeljebb a stagnálásra számít Lévai Gábor, a szigorítások bevezetése után.

Felhívta a figyelmet arra, hogy komoly adminisztrációs munkát jelent majd a finanszírozóknak a pénzügyi közvetítőkre vonatkozó szabályok átalakulása.

Az új szabályozás a korábbi a és b típusú ügynöki tevékenység helyett a függő, és a független közvetítő fogalmát alkalmazza.

Az új közvetítői kategóriák megszerzéséhez szükség lesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyének megszerzésére, amelyhez egyebek között hatósági vizsga letételére lesz szükség. Az új szakmai követelményeknek a közvetítők 2011. január 1.-jét követően kötelesek megfelelni.

További szigorítást jelent majd a pénzügyi szektoron kívüli, lakás és gépjármű lízingkonstrukciókat kínáló cégek számára, hogy esetükben a szerződéskötést 50 millió forintnyi alaptőke követelményhez kötik - jelezte Lévai Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint szerda este

Erősödött a forint szerda este a délutáni, és a kedd késő esti euróárfolyamhoz viszonyítva a londoni… Tovább olvasom