Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Önkormányzati lakásokkal is segítené a kormány a devizahiteleseket

Önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetőségével is segítené a kormány a bajba jutott devizahiteleseket.
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint a kormány arra ösztönzi a közeljövőben az önkormányzatokat, hogy vállaljanak részt ennek a súlyos társadalmi problémának a közös megoldásában önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetőségével, a kormány pedig megvizsgálja, hogy milyen segítséget tud ebben biztosítani az önkormányzatok számára.

A közlemény felidézi, hogy a kormány milyen segítő intézkedést hozott eddig. Bevezette az árfolyamrögzítést az árfolyam-ingadozás hatásának tompítására, limitálta az árverezéseket, megalapította a Nemzeti Eszközkezelőt, és szigorú feltételekkel korlátozta a devizaalapú lakáshitelezést, hogy megálljon a lakosság további eladósodása. A kormány otthonvédelmi kamattámogatást vezetett be, hogy a hitelesek törleszteni tudják adósságukat, továbbá otthonteremtési programot alakított ki a lakáshoz jutás elősegítése érdekében - sorolta az NGM.

A közlemény azt is megemlítette, hogy a kilakoltatási moratóriummal a kormány megakadályozta, hogy utcára kerüljenek a legnehezebb helyzetbe került adósok, a téli kilakoltatási moratórium egész évben történő fenntartására azonban nincs mód, meghosszabbítása nem jelentené a probléma hathatós megoldását.

A tárca szerint mindezek az intézkedések eddig több százezer devizaadósnak nyújtottak segítséget, azonban továbbiakra is szükség van azok érdekében, akik a kormányzati intézkedések egyikét sem tudták igénybe venni, és a kilakoltatás veszélye továbbra is fenyegeti őket. Az NGM álláspontja szerint a lakóingatlanokkal és szociális intézményrendszerrel rendelkező önkormányzati rendszerben jelentős tartalék rejlik.

Olvasóink írták

 • 3. allegro 2013. március 11. 10:18
  „Nem egyszerűbb lenne munkát és rendes bért adni az embereknek, hogy ki tudják fizetni devizahiteleiket? Feltehetően mindenki úgy kapott hitelt, hogy volt munkája. Most miért nincs, vagy ha van miért nem tudja fizetni?
  Így vállalhatott mindenki felelősséget és köthette meg hitelszerződését. A szerződéskötéskori körülményeket is vizsgálni kellene, hogy fennálnak-e és ki hibájából ha nem? Aki hibázott annak kellene a felelősséget vállalni. Az édeskevés, hogy néhány üres önkormányzati lakást felajánl, meg a kiürült üzleteket, mert abból hátha némi pénze befolyik, leginkább azért, és közben vigyék az emberek feje felül a lakást, házat, csak azért mert a kormányok ilyen gazdaságpolitikát folytatna, hogy az emberek ebben csak játékszerek. Vigyék a balhét akkor egészen el.

  A szerződések adott jogszabályi és egyéb körülmények között köttetnek, ha ezek a körülmények jelentősen megváltoznak meg kellene keresni a felelőst és annak megtéríteni az okozott kárt. Bizony kártérítésről kellene itt beszélni!”
 • 2. deszkás 2013. március 09. 22:59
  „Na erről "beszélt" a szőke naccsád.”
 • 1. történész 2013. március 09. 14:16
  „Ne ezzel,hanem a rohadt rablást állítsa meg..megtehetné a maguk devizahitelét eltörölte a tietek meg azt is fedezi..hajrá,,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezer liter tejet semmisítenek meg kistermelők

A tejben a megengedettnél magasabb aflatoxinszint miatt a feldolgozó nem veszi át. Tovább olvasom