Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Online kasszának lennie kell

Szeged - Augusztus végéig be kell kötni az összes online kasszát a NAV-hoz, a ˝véghatáridőt˝ az NGM jelentette be. Ugyanakkor a legtöbb kereskedőnek nincs se pénztárgépe, se állami támogatása, holott minden feltételnek eleget tettek.
– Egy tapodtat se jutottam előbbre az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest: a vásárhelyi Micra-Metripond Kft.-től szerettem volna visszakapni a mintegy 30 ezer forintos pénztárgépelőleget, mivel nem szállított, és miatta buktuk el áprilisban az 50 ezer forintos állami támogatást is – mondta Mészáros Anita, egy szegedi élelmiszerbolt tulajdonosa, amikor most újra felkerestük.

– Találtam ugyanis egy olyan engedélyes pénztárgépet az interneten, amelyik olcsóbb a Micra áfásan 180 ezer forintos ajánlatánál, a fizetési feltételek is kedvezőbbek.

 Mégiscsak megadnák az 50 ezret?

Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára azt mondta: az érdekképviselet részt vett a dátummal kapcsolatos egyeztetésen. Javasolta, hogy azok a vállalkozások, amelyek önhibájukon kívül kicsúsztak a különböző határidőkből, szintén kapjanak 50 ezer forintos támogatást. A NAV szerint a támogatás kiterjesztése nem jelentene rendkívüli költségvetési kiadást, mivel mindössze 10-15 ezer vállalkozásról lehet szó.

Június végi cikkünk megjelenése után Novák Zoltán, a vásárhelyi cég ügyvezető igazgatója megígérte: teljesítik a megrendeléseket. Megadott egy e-mail címet is, amelyről az előlegeket lehet visszaigényelni. A szegedi boltos ezt megtette, de egy hónap elteltével még mindig nincs meg a pénze.

Pénteken újra megkerestük Novák Zoltánt: azt írta levelében, eddig 200 darab NAV-előleg-visszaigénylést kaptak, 50-es csoportban kezdték el a visszautalásokat a múlt hét elején. Mészáros Anita a 3. csoportban van, ezt az utalást pont pénteken rögzítették.

A Nemzetgazdasági Minisztérium is (NGM) pénteken adta ki közleményét a véghatáridőről. Ebben azt írták, a kormány már többször is hosszabbított, a bírságolásnál pedig lehetőséget adott az adóhatóságnak a mérlegelésre. Ha a revizor úgy ítélte meg, a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet, nem szankcionált.

Az adóhatóság azonban az elmúlt hónapokban azt tapasztalta – áll a közleményben –, sokan trükköznek, hogy minél később kössék be az online kasszát a NAV-hoz. Továbbá „a rendszert kijátszó vállalkozások" a megrendelt pénztárgépet nem veszik át, nem fizetnek előleget, vagy a megrendelést visszamondva új forgalmazót keresnek fel. Ezért döntött úgy a kormány, hogy véghatáridőt tűz ki.

Az augusztus 31-i határidő a Micra-Metripond Kft. számára reálisnak látszik az ügyvezető szerint. Jelenleg 1500 pénztárgépre van befizetésük, ezeket a hét végéig kiszállítják. Raktáron van további 4000 gépük is a későn futók számára.

Azt a vállalkozást, amelyik szeptember 1-jétől nem online pénztárgépet használ, megbüntetik: 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot fizethet a NAV-nak, és még az üzlethelyiségét is 12 nyitvatartási napra bezárathatják. Már 148 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a NAV-val, az NGM szerint a kasszák bekötése 150 milliárd forintos pluszbevételt hoz idén a költségvetésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonzza a bevásárlóturistákat a gyenge forint

A külföldiek évente 300–400 milliárd forintot hagynak az itthoni boltokban. Tovább olvasom