Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Online pénztárgépek: a határidő csak tolódik

Csongrád megye - Újabb 1 hónapig, szeptember végéig legálisan használhatják régi pénztárgépeiket a kereskedők. Közben próbálnak eligazodni a NAV közleményeiben. Már július 1-jétől mindenkinél az új kütyünek kellene működnie, de még senki se látott ilyet.
– Nem tudtuk tájékoztatni a kereskedőinket, milyen határidejük van az új, a NAV-val online kapcsolatra képes pénztárgépek beszerzésére, mivel az adóhatóság közleménye nem ad választ az összes kérdésre – nyilatkozta Pataki Andrea, a KISOSZ megyei titkára. – Csütörtökön elmegyünk az adóhatóság előadására, hátha okosabbak leszünk.

Mit tartalmaz a NAV legfrissebb közleménye? Azt írják, 30 nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-éig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptember 1-jétől 30-áig tehát csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot megszerezték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Németh Sándor is használhatja szeptember végéig a régi pénztárgépet. Szerinte azonban az újabb határidőt is kitolják, mert képtelenség ennyi berendezést hirtelen kitelepíteni. Fotó: Frank Yvette
Németh Sándor is használhatja szeptember végéig a régi pénztárgépet. Szerinte azonban az újabb határidőt is kitolják, mert képtelenség ennyi berendezést hirtelen kitelepíteni. Fotó: Frank Yvette

Előadás csütörtökön

A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön Szegeden, a Bocskai utcai székházában 13 órakor rendezi meg hagyományos Adókedd rendezvénysorozatának következő előadását az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos szabályokról. Az előadó Szabó Gábor, a tájékoztatási osztály munkatársa.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel a Kossuth rádióban elmondta: a 30 napos türelmi időt azért alkalmazzák, hogy az érintettek a legmegfelelőbb pénztárgépet tudják megrendelni, beszerezni.

– A könyvelőnk megrendelte az üzembe helyezéshez szükséges kódot a NAV-nál, kiválasztottuk a gépet is, 130 ezer forint plusz áfa lesz – mondta Németh Sándor a tarjáni XXX Csillag GSM mobiltelefon szaküzletben. – Azt válaszolták, pár hónapot várnunk kell: vagyis biztos, hogy megint módosítják a szeptember végi határidőt. Képtelenség ennyi berendezést hirtelen kitelepíteni.

– Kivárunk szeptember végéig a pénztárgéprendeléssel, mivel több típus van engedélyezés alatt – válaszolta érdeklődésünkre Turáni Tibor a Kereszttöltés utcai háztartási boltban. – A kódunkat a könyvelőnk már megrendelte.

Bárhol érdeklődtünk, hasonló válaszokat kaptunk. Azok a vállalkozók, akik több hónappal ezelőtt üzletük bezárását fontolgatták a pénztárgépcsere miatt, mostanra belenyugodtak az elkerülhetetlenbe. Többen azt mondták, az első hírek 700 ezer forintos berendezésekről szóltak, az összeg hallatán többen sírógörcsöt kaptak. A 130 ezer forint már barátságosabb ár: akinek nincs adótartozása, 50 ezer forintos támogatást kap a vásárláshoz. A nettó 2300 forintos mobilinternet-előfizetés miatt azonban szívják a fogukat.

Kétféle

Jelenleg a pénztárgépek két típusát használják a kereskedők. A vállalkozók mintegy 10 százalékának, a nagyobbaknak van úgynevezett elektronikus naplóval ellátott berendezése: ezeket december 31-éig használni lehet, de már július 1-je óta „ki kell íratni" belőle a tartalmat. A többség a hagyományos pénztárgépekkel dolgozik, nekik már július 1-jétől a szemétbe kellett volna dobniuk a gépeket. Ezt a határidőt tolták ki szeptember végéig.

Olvasóink írták

 • 19. mivan? 2013. augusztus 28. 12:45
  „Mi az, hogy türelmi idő? Valamit vagy vezessünk be normálisan vagy ne erőlködjünk. Mint az útdíj. A másik kedvencem. Egyiknek se lesz számottevő értelme viszont kárt annál többet okoz. Kreatív banda ez nagyon mit fognak még kitalálni? Nem jöttek még rá, hogy már nem lehet terhelni tovább a lakosságot a gazdasági szereplőket? Ennyire sz....ban vagyunk?”
 • 18. +36 2013. augusztus 28. 09:46
  „április elhalasztva
  június elhalasztva
  szeptember elhalasztva
  +1 hónap el lesz halasztva

  le kell mondani az ilyen pancsereknek vagy le kell váltatni...!”
 • 17. +36 2013. augusztus 28. 09:40
  „3. WSS 2013.08.27. 16:58
  Ha lenne egy kis becsület is bennük akkor az első gépet mindenkinek ingyen kellett volna megkapni!

  NEM CSAK A FENTIEK! HA ONLINE P.GÉP ...AKKOR MINDENKINEK ÉS EGYSZERRE!
  AZ ORVOSOKNAK, ÜGYVÉDEKNEK, LAKATOSOKNAK, PARASZTOKNAK....
  A VÁROSHÁZÁT, A KINCSTÁRT... IS EGYSZERRE KELL BEKÖTNI...
  MERT CSAK ÍGY FAIR! DE TÖBB ANNÁL. JOGILAG IS MEGFOGHATÓ.”
 • 16. Horthyszobor 2013. augusztus 28. 09:06
  „Állítólag a kiskereskedők 70%-a még kódot sem igényelt!!! Ennyi a kamu vállalkozás, vagy ekkora a baj??? Érdemes lenne ezzel is foglalkozni. Az tényleg szemétség, hogy van akinek pont ebben az évben kellett új pénztárgépet vennie 100000 forintért, most újból cserélheti le. Azért ezeknek a kereskedőknek lehetne nagyobb kedvezményt adni. Apropó kedvezmény, miről is beszélünk? 10.000 forint adótartozás alatt adnak csak kedvezményt. Ez valahol jogos, de mi van azzal, aki mondjuk 13.000 forinttal tartozott és ezért utasították el? Ha befizette újra igényelhet???”
 • 15. Együgyű 2013. augusztus 28. 09:01
  „,,Online pénztárgépek: a határidő csak tolódik"
  Most csak az a lényeg, hogy a forradalmi ,,félázsiai" kormányunk a harcot meghirdette! Sajnos Selmeczi Gabriella tiszteletes úrhölgy/tisztelt asszonyunk és a többi kormányszóvivőnk ezt a nemzetstratégiai tettet nem tudta a társaival teljesen Viktorunk érdekében megvédeni csak részben jó fizetésükért! Nem olyan nagy baj mert az üzembe helyezési kódért már az összes ,,Nemzeti" kereskedőnek már perkálni kellett volna! Ha az üzembe helyezési kódért a ,,Nemzeti" egyes kereskedők a jussot nem egyenlítették ki akkor nekik annyi lesz! Most se keressen senki hibát a tábornoki karban, kiszolgálóiknál eme malőr miatt a szeretett és szolgált nép! A hiba máshol van! Hol is? Az ellenzéki pártoknál, mert a szerencsétlenek nem tudnak megegyezni a várható hatalmi pozícióikról kizárólag a szeretett most keresett gyűlölködő, egységesen széthúzó nép miatt? (Mellesleg az itthon maradt kizsákmányoltak élete/érdekei nem számítanak!) Mi miatt? Talán azért mert a pórnép idáig, mint az utóbbi három évben ilyen jól még nem élt/remélt! Győztünk!!! A 2013-as év az aratás éve lett! Az átlag termékek/szolgáltatások inflációja szinte megszűnt? Az olajtermékek adóinak csökkentése várható? A vagyon alapú adózás nem lett, lesz bevezetve a keresztyénnyi felfogás miatt! A kiváltságosoknak az előjogai, sok-sok megérdemelt munkahelyei, védettségei sem kerültek a nemzeti egységes áldozatvállalás érdekében megszüntetve nemzetvédelmi stratégiai okok miatt! Sőt titkosítva lett megint 80-90-évre? Ugye az sem mellékes, hogy az Online pénztárgépek határidejei csak tolódnak egyesek érdekei miatt! Minden rendben és gördülékenyen halad a Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű országban! Hajrá egymásra egységesen gyűlölködő hazai, határon túli Nemzeti Egységes Magyarjaink! Hajrá tovább a megkezdett Orbán Viktori úton fülkeforradalmi kuruc felszabadító Magyarország!”
 • 14. pog 2013. augusztus 28. 08:36
  „kapkodás jellemzi az egész ötletet,de mit várunk a jelenlegi kormánytól szinte amit elkezdett vagy balul sült el, vagy botrány lett belőle..csak azt érik,hogy betonozzák be magukat több évre...továbbá csak a népet büntetik, félelemben tartják.”
 • 13. NP1 2013. augusztus 28. 08:08
  „5. v.imre 2013.08.27. 19:09

  Abban igazad lehet, hogy minden épeszű ember számára már hetekkel ezelőtt biztos volt a csúszás.
  Ez persze egy cseppet sem zavarta nagyszerű kormányunkat, hogy az átállástól remélt bevétellel (95 milliárd Ft) júliustól számoljon. Nem hallottam róla, hogy ezt a vágyálmot módosították volna, hiszen Ők soha sem tévednek.
  Esetleg majd októberben újra duplájára emelik a tranzakciós díjakat.”
 • 12. huntR 2013. augusztus 28. 07:30
  „10. Van ennek egy másik oldala is. Tudni illik a NAV sincs erre felkészülve a mai napig, mármint hogy ennyi klienstől ennyi adatot online fogadjanak, és nekik sem 2 napos meló egy olyan infrastruktúrát építeni, ami ezt a feladatot képes ellátni, és főleg nem 2 Forint. Tehát hiába is volna tele minden online pénztárgépekkel, a rendszer bizony működésképtelen volna. Az én meglátásom az, hogy bár nem tudom milyen gépparkkal és háttérrel, szakember gárdával rendelkezik ezen a téren a nav, de azt nyugodtan meg lehet szorozni 10-el, hogy ezt az akadályt valahogy átmásszák. Nem véletlen nincs még pénztárgép. Hogy nézne ki, ha a NAV hibájából állna a rendszer, és nem amiatt mert nincs ilyen gép... (hozzáteszem ezek a gépek már egy ideje léteznek, mármint amik képesek ellátni ezeket a dolgokat, dehát ugye engedélyezni kell őket...)

  Tehát ismét kimondhatjuk, nekünk magyaroknak nem akadály a technológia fejlettség aktuális szintje, ha jön egy rendelet, ami magasabb szintet követel akkor az bizony meg lesz oldva, már várom mikor fogunk időutazni, vagy teleportálni, elvégre csak törvénybe kell iktatni, hogy ilyen kell, és akkor meg is lesz... :D

  Viccet félre téve, szerintem valószínűleg még húzzák-halasztják néhányszor, azután születik valami részmegoldás, ami minden lesz, csak egyszerű nem, illetve olyan nem, amit eredetileg előírtak.”
 • 11. bof 2013. augusztus 28. 06:17
  „Az üzembehelyezési kódot nem a NAV adja ki??? Mert ha igen akkor a nagy Ő látja,hogy ki igényelt már üzembehelyezési kódot és ki nem.”
 • 10. howatowabb 2013. augusztus 27. 21:14
  „9. Ott a pont!
  5. Csak az a gond azon túl, hogy ezek az időpontok eleddig is így szerepeltek, ám csak az adóhivatalban sem tudják mind a mai napig azt megmondani, hogy pl. át lehet-e alakítani a meglévő gépeket, vagy szabályosan hol is lehet ( azaz kitől, mert az sem mindegy!) vásárolni új gépet, ami megfelelő, ( MEKH oldalán kb. 3 helyről!!) mennyi lesz a végső összeg, amikor kivonja a kereskedő gépet a forgalomból, mennyi lesz a kiíratás, fekete doboza miatt veszélyes hulladék, tehát az is pénz, amiért " jó helyet biztosítanak neki", pénztárgépesek miért nem tudnak vajon naprakész infot adni............? És most, a határidő előtt kb. egy héttel, hopp kiderült, hogy van két lehetőség, vagy kódot kérsz cserére,( ezzel vállalva azt, hogy nem tudod mennyi lesz legolcsóbban az új gép, tehát setétben tapogatva írsz alá!!), vagy vállalod az átalakítást, amit nem támogat, de lesz papír a kézben,alibinek, csak még nincs olyan szervíz, aki vállal(hat)ja, ki tudja mennyiért a műveletet! No, miért is értetlen a kerekedő???! Csinálj olyat, amit miazállamokosai is naponta változtatunk, mert xar, de torzió, retorzió, fejvesztés terhe mellett tartsd be az utasítást, amit ember nem lát át! Tudjátok, nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal! De legalább, míg kinyomozza a kereskedő, mi vonatkozik rá, addig is mehet a maszatolás, addig sem azzal foglalkozik a magyar, hogy ellentmondjon, mert ugyi büntetnek! Egyébként a Magyar Közlönyben benne van már?”
 • 9. Kircsi 2013. augusztus 27. 20:25
  „Trafikmutyi után pénztárgépmutyi. Milliárdokért csináltattak okos programot ami majd jól kiszűri a csalókat... hahaha.
  Úgyanúgy nem lesznek beütve a tételek, a navos muki meg hiába ül kint a kocsiban a laptopjával, attól, hogy ki-be mászkálnak a vevők még nem jelenti azt, hogy vásároltak is...”
 • 8. Secem 2013. augusztus 27. 19:48
  „Orbán ezzel "nyerte meg" a vállalkozókat, hogy NE RÁJUK SZAVAZZANAK !
  Választások előtt ilyen megszorítás, intézkedés = Öngyilkosság !
  Még akkor is, ha FEHÉRÍTENI akarják a gazdaságot! ( Jó duma annak aki beveszi!) MAGUKKAL kellene kezdeni!
  Fejétől büdösödik a hal!”
 • 7. v.imre 2013. augusztus 27. 19:30
  „Tegnapi MTI anyagból:
  "...A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők - mondta Pankucsi Zoltán. A helyettes államtitkár az m1 ma reggel című műsorában hozzáfűzte: október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel. ..."”
 • 6. C6H12O6 2013. augusztus 27. 19:28
  „Remélem az utolsó fillérig leírható lesz az adóból. Az internet hozzáférés is.”
 • 5. v.imre 2013. augusztus 27. 19:09
  „Bocsánat a beleszólásért. Nem vagyok érdekelt, de mintha már hetekkel ezelőtt olvastam, hallottam a hírekben, tájékoztatókban, hogy augusztus 31-ig valóban csak a személyi kódszámot kell megszerezni és az év végéig a gépet ténylegesen. Vissza is keresem a bejelentéseket. Nem hittem volna a tudósításban rögzített tájákozatlanságot az érintettek részéről. Gyakran ezért kapunk hajba itt a fórumon sok mindenben.”
 • 4. florian72 2013. augusztus 27. 18:47
  „Egy újabb burkolt adó a KKv ak!”
 • 3. WSS 2013. augusztus 27. 16:58
  „Ha lenne egy kis becsület is bennük akkor az első gépet mindenkinek ingyen kellett volna megkapni!”
 • 2. X_Y 2013. augusztus 27. 16:40
  „Úgy járnak ezek az on-line pénztárgépek is mint a stadion beléptetőkapuk...”
 • 1. queenmargareth1 2013. augusztus 27. 11:43
  „hajjj, de jól teljesítünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nemzeti Bank csökkentette a jegybanki alapkamatot: gyengült a forint

Az MNB Monetáris Tanácsa a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 20 bázisponttal 3,8 százalékra… Tovább olvasom