Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Orbán: a munka és az innováció lendítheti fel a magyar gazdaságot

A miniszterelnök ezt az Egis Gyógyszergyár Nyrt. üzemavatóján mondta kedden.
A munka és az innováció segíti leginkább a magyar gazdaság "meggyógyulását" - mondta Orbán Viktor kedden Budapesten, az Egis üzemavatóján.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. budapesti gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemét, valamint analitikai fejlesztési laborépületét avatta, amelyek összesen 7 milliárd forintból épültek fel.

A miniszterelnök az átadás előtt tartott beszédében hangsúlyozta: a kormány munka alapú társadalmat szeretne létrehozni a jelenlegi munkahelyek megvédésével és olyan fejlesztési beruházások elősegítésével, amelyek aztán új munka- és kutatási lehetőségeket biztosítanak a magyarok számára. A kabinet ennek szellemében indította Európában elsőként munkahelyvédelmi akcióját, és ez az elv vezérelte akkor is, amikor az Egis beruházásához 226 millió forintos támogatást adott.

Egis-üzemavató Orbán Viktorral Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

"Mi minden olyan kezdeményezés mellé örömmel állunk oda, ami értéket és új munkahelyet teremt Magyarország számára" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: az Egis meghívását azért tartja örömtelinek és megtisztelőnek, mert a gyógyszeriparnak jelentős a súlya a magyar nemzetgazdaságon belül, és a magyar kutatás-fejlesztési költések közel felét adja az ágazat, amely 40 ezer család megélhetését biztosítja. A francia tulajdonos személye miatt is örömmel vette a meghívást - mondta a miniszterelnök, aki kifejtette: Franciaország általában a monopol helyzetű iparágakban van jelen Magyarországon, az Egis fontos és érdekes kivétel, mert itt a versenygazdaságban vesz részt a francia tőke. Hangsúlyozta azt is, hogy kiváló az együttműködés a gyár francia többségi tulajdonosa és a kormány között, valamint korrekt partnerség alakult ki az Egis gyár, annak vezetői és a magyar egészségügyi kormányzat között is.

A miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európában ma a hírek leginkább gyárak bezárásáról, munkahelyek megszűnéséről és válságról szólnak, míg Magyarországon most két új üzemet is átadnak. Elmondta: a mintegy 7 milliárd forintos beruházás körülbelül 50 munkahelyet biztosít magasan képzett szakemberek számára. Orbán Viktor utóbbi kapcsán kiemelte: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minél képzettebb egy Magyarországon létrehozott gyártó- vagy kutatókapacitás alkalmazotti köre, annál valószínűbb hogy Magyarországon marad a beruházás és csatlakozó beruházások jönnek létre. Az Egis jogelődje, a Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. 1932-ben hozta létre Magyarországon az első saját kutatás-fejlesztési laboratóriumát, ami jól példázza, hogy a gazdasági világválságra a cég nem emberek elbocsátásával, hanem munkahelyteremtő beruházással felel most is, éppen úgy, mint 80 évvel ezelőtt - hangsúlyozta a miniszterelnök. Mint mondta, figyelemreméltó az is, hogy az Egis Közép-Kelet-Európa összes iparvállalata közül a negyedik legnagyobb összeget, 11,6 milliárd forintot költ kutatás-fejlesztésre, amely a cég árbevételének 9 százaléka.

Az Egis egy magyar vállalat, ezen nem módosít az a tény, hogy 51 százalékban francia tulajdonban vannak a részvényei - vélekedett Orbán Viktor, majd hozzátette: Magyarország örül a Franciaországból érkező beruházásnak és reméli, hogy még hosszú távú lesz ez az együttműködés. A gyár jövőre ünnepli alapításának 100. évfordulóját, működése olyan sikertörténet, amely magyarországi tudásra, munkaerőre és kapacitásra alapoz. Az Egis ma már egy világszerte ismert és meghatározó magyar cég - hangsúlyozta a miniszterelnök. Elmondta: a most átadott két új beruházás eredményeként létrejött kutatás-fejlesztési kapacitások növekvő számú, új, magas hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztését teszik majd lehetővé. A magyar innovációnak ez egy újabb központja, és hozzásegít ahhoz, hogy a magyar gyógyszeripar továbbra is a világ élvonalában maradhasson.

Egis-üzemavató Orbán Viktorral Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Orbán Viktor kifejtette: a vállalat arra törekszik, hogy a budapesti bázisról kiindulva minél messzebbre terjeszkedjen a világban. Miközben azonban a világ több mint 60 országába exportál, addig a gyógyszerkutatás és -gyártás minden fázisát Magyarországon végzi. Az Egis azzal segíti Magyarországot, hogy nyereségének mintegy 90 százalékát visszaforgatja a magyarországi kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba. "Egy újabb ok, hogy megemeljük a kalapunkat a gyár francia többségi tulajdonosa előtt" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Egisre. A miniszterelnök kifejtette: meggyőződése, hogy ilyen és ehhez hasonló történetekben rejlik Magyarország megújulásának és eljövendő gazdasági sikerének a titka. Ilyen beruházások és fejlesztések közelebb vihetik az országot ahhoz, hogy megerősödve, a közép-európai térség meghatározó országaként hagyja maga mögött a válságot, és Magyarország egy olyan ország legyen, amelyet 5-5,5 millió ember értékteremtő munkája visz előre. "Ha ezt a receptet követjük, Magyarország újra vissza fog kerülni a sikeres nemzetek sorába" - mondta a miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kamatdöntés

6,75 százalékról 6,5 százalékra csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén. Tovább olvasom