Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Orbán: döntött a kormány az államadósság-csökkentésről

A kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, és ezzel megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és kijelentette: Magyarország ezzel fordulóponthoz érkezett.
A döntés értelmében egy lépésben 81 százalékról 77-re csökken a GDP-arányos államadósság mértéke, ami több mint 1.340 milliárd forintos csökkenést jelent - ismertette Orbán Viktor sajtónyilatkozatában a kabinet ülése után.

A magyar gazdaságban most megkezdődött fordulat "nekünk, magyaroknak azért is fontos, mert nagyjából húsz éve annak, hogy a megszálló szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta Magyarországot, és akkor sokan voltunk, akik azt gondoltuk (...), hogy Magyarország ezzel visszanyerte a szabadságát és a függetlenségét" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eltelt húsz évben "keservesen kellett megtapasztalnunk annak a régi bölcsességnek az érvényességét és igazságát", hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal. Magyarországon ma minden egyes adózó befizetésének tíz forintjából hetet államadósság-törlesztésre kell fordítani, és "ezt a legjobb jóindulattal sem lehet szabadságnak nevezni" - mutatott rá.

Hogy az elmúlt nyolc évben az ország vezetői butaságból vagy szándékosan adósították-e el az országot, az olyan kérdés, amellyel kapcsolatban mindenki tudni szeretné az igazságot, ezért fontosak azok a vizsgálóbizottságok, amelyek célul tűzték ki a történtek feltárását - mondta. Felidézte, hogy 2002-ben, a kormányváltáskor még csupán a nemzeti össztermék 52 százaléka volt az államadósság mértéke, míg 2010-re ezt 81 százalékra növelték a szocialista kormányok.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem egy ellenség, amelyet ha nem győznek le, "az ellenség győz le minket". Szerinte az első fontos csatát ebben a háborúban megnyertük, hiszen fordulat következett be. A tartós államadósság-csökkentés időszakának kezdete most már nemcsak azt jelenti, hogy egy lépésben 81-ről 77 százalékra mérsékeltük az államadósságot, hanem azt is, hogy "közben átalakítottuk és megszüntettük az államadósságot újratermelő rendszereket, mint például a magánnyugdíjpénztárnak nevezett nyugdíjtőzsdét is".

Megjegyezte, hogy a világ fejlett államainak esetében az államadósság szintje 90 százalék környékén van, az eurózónán belül az adósság átlagos mértéke körülbelül 80 százalék, és folyamatosan nő. "Ezért (...) az a tény, hogy egy ország egy lépésben ilyen jelentősen csökkentette az államadósságát, az Európai Unión belül rekordnak számít" - tette hozzá.

Az államadósság-csökkentés azért is fontos Magyarország számára, mert egy olyan gazdasági átrendeződés zajlik a világban, amely egyes országokat, amelyek korábban sikeresek voltak, sikertelenné tesz, amelyek pedig sikertelenek voltak, azoknak esélyt és lehetőséget kínál - mondta, hozzátéve: az, hogy mely ország lesz sikeres, illetve sikertelen a következő időszakban, az államadósság csökkentésén múlik.

A miniszterelnök szerint ha sikerül elérni az új alaptörvényben foglaltakat, vagyis azt, hogy az államadósság mértéke 50 százalék alá kerüljön, akkor Magyarország biztosan erős és sikeres ország lesz, ahol lesz egymillióval több munkahely, ahol mindenkinek megéri majd dolgozni, ahol a magyarok munkájából nem mások gyarapodnak, hanem maguk a magyarok, és a közszolgáltatások - az egészségügy, az oktatás, a közösségi közlekedés - mindenki számára magasabb színvonalon lesz majd elérhető.

Orbán Viktor reggel, még a kormány ülése előtt jelentette be az MR1-Kossuth Rádióban, hogy a magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1.345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az államadósságot. Szólt arról is, hogy ősszel törvény születhet annak ütemezéséről, hogyan csökkenjen az államadósság mértéke 50 százalék alá.

Olvasóink írták

 • 12. Együgyű 2011. július 01. 10:33
  „Megint egy kábító szöveget látunk Orbán úrtól!

  Az úgynevezett szabadságharcunk gyorsan befejeződött vagy el sem kezdődött! Hiszen az IMF-nek mindig titkon meg akartunk felelni talán túlzottan is. A tapasztalatból látható és a másodlagos embertársaim érezhetik is ennek következményeit. Egy régi Szovjet komunikáciot- vet be újra Orbán úr! Külföldön mást kell mondani, mint belföldön! Lenin elvtárs és Sztálin elvtárs is büszke lenne, előbb említet polgárra. (Csak kicsiben)! Az előbbieknek ez a politizálás viszonylag hosszú ideig bejött, de Viktor polgártársnak meddig? A 2/3 többség csak választás napjára vonatkozott. A tettek hatalmaznak fel valakit, hogy helyesen cselekszik vagy cselekedett! Szerintem ebben a hangulatban mindenkinek le kellene mondania. Akár jobbos vagy balos esetleg KÖZEPES és uj választásokat kellene kiírni. Ha most is fölnyessen, nyernének, akkor a másodlagos társaim vesztenének, de ha nem .....!
  A vitézlő vezetőnknek meg kellene fontolnia.”
 • 11. Yaqy 2011. június 27. 17:45
  „USA - 100%, Németország és Franciaország 90% körül van, de az EU tagállamainak túlnyomó részének is sokkal magasabb a hiánya, mint nekünk. Mégis, közel azonos "bolti" árak mellett 5-10-szeresek a jövedelmek, tehát van vásárlóerő és így van ami mozgassa a gazdaságot. Orbán 2002-ben átadta az eu-nak a Nemzeti Bank felügyeletét és lemondott a nemzeti valuta (forint) kibocsájtás növelésének lehetőségéről. A fentebb sorolt fejlett országok mindig a nemzeti valutájuk kibocsájtásának növelésével tudják elérni, hogy beindítsák a gazdaságot, ami a későbbiekben utoléri a kibocsájtott pluszt. Arra, hogy ezt a lépést megtehessük vissza kellene szerezni a Nemzeti Bankot, az önrendelkezésünket. Az EU-ban tavasszal erre is volt példa: a média által teljes mértékben eltitkolt Izland. Csak üssétek be a google-ba izlandi forradalom. Higgyétek el megéri utánanézni, elolvasni.”
 • 10. bambinaXX 2011. június 27. 09:55
  „2! szerintem ez egy igen jó kérdés!!!
  5! Ez lett volna az ingatlanadó/luxusadó(magánrepülőkre, yacht-okra stb.) - amit megvétóztak, tudjuk kik... Pedig szükség lenne rá, hisz ekkora vagyont becsületesen nem lehet megkeresni.. tehát adótcsaltak, legalább így, utólag
  fizethetnének a "közösbe".”
 • 9. rosenrot 2011. június 21. 23:34
  „Az államadósság csökkentése jó cél, de milyen eszközzel? Kit akarnak ezzel a húzással átverni? Majd innentől kezdve minden évben milliárdokat nyúlnak le tőlünk, hogy verhessék a mellüket az adósságcsökkentéssel? Az ésszerűsített államháztartás megtakarításaiból kellene, hogy a törlesztés történjen.”
 • 8. Zsoltee0716 2011. június 21. 20:14
  „5. notebook 2011.06.21. 18:33

  Nekik most lett oda dobva csomó pénz az egy kulcsos adó miatt(már aki "dolgozik")!
  Egy némelyiknek, honan van pénz ilyen házakra meg kocsikra azt nem tudom.”
 • 7. studyfy 2011. június 21. 19:44
  „Arról volt szó, hogy közel 3 milliárd volt az MNYP összeg. Ebből most államadósságra betettek 1,34 milliárdot. A többi 1,5 milliárd hol van? Azt tudom, hogy másfél milliárdba került az Emlékpont. Az nagyon fontos volt!”
 • 6. szatyi 2011. június 21. 18:43
  „Nem a kormány csökkentette az államadósságot, hanem a MANYUP tagok, többek közt a fiam és a menyem is!”
 • 5. notebook 2011. június 21. 18:33
  „A milliomosok és a milliárdosok pénzéhez miért nem nyúlnak?
  Miért mindig a társadalom egyszerű, szegény emberei szenvednek?
  Meg kéne adóztatni az 50 millió feletti házakat, a medencéket, a 10 millió feletti autókat, de úgy, hogy érezhető legyen nekik is.
  Felháborító, hogy nem ez történik.
  Ja és magukon ne 2013-ban kezdjék a nadrágszíj összehúzást, hanem azonnal.”
 • 4. tótkomlósi 2011. június 21. 17:38
  „Majd én is döntök az adósságaim rendezéséről a viktor zsebére!
  Mert ő a mi megtakarításainkat nyúlta le azért, hogy a szentek közé emeljék!”
 • 3. Zsoltee0716 2011. június 21. 17:32
  „Összesen mennyi az államadóság viktorka erről nem beszél.”
 • 2. csapajev 2011. június 21. 17:29
  „Most valószínűleg nagy butaságot fogok kérdezni...
  Ha "a világ fejlett államainak esetében az államadósság szintje 90 százalék környékén van", akkor pl. Magyarország kinek is törleszt? IMF? Ők hogyan tudják finanszírozni a fejlett és a fejlődő országok működését??”
 • 1. dodó 2011. június 21. 16:36
  „Jobbik: 3 millió magánpénztártag szponzorálja az IMF-et a fideszes szabadságharcban
  A kormány mai bejelentése szerint 1345 milliárd forinttal csökkent Magyarország államadóssága. Az sajnos már csak az apróbetűs részben szerepel, hogy ez nem a takarékos költségvetési politika, hanem a magánnyugdíjpénztárak államosításának javára írandó. A második Orbán-kormány gazdaságpolitikáját jól jellemzi, hogy idén 529 milliárd forint nyugdíjpénztári vagyont él fel az ország, és a kormányzati szándék szerint ugyanez a vagyonfelélés folytatódik jövőre is. Márpedig a megtakarítások felélése nem tartozik a felelős és dicséretes kormányzati intézkedések közé...
  Különösen visszásnak tartjuk az államadósság csökkentéséről szóló kormánypropagandát annak fényében, hogy tegnap jelentették be egy új, 735 millió eurós hitel felvételét, de a közelmúltban a kormány - IMF-hitelből - 500 milliárd forintot költött a MOL részvényeinek visszavásárlására is, melyet később az IMF köldökzsinórjáról történő leválásként kommunikált.
  A Jobbik úgy látja, egyre nagyobb lesz a szakadék a kormányzat sikerpropagandája és a valóság között - írja közleményében Volner János frakcióvezető-helyettes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: az unió nélkül rosszabb lenne a zöldségpiac helyzete

"Nagyon hatékonyan tudott reagálni az unió a zöldségpiacon kialakult válsághelyzetre" - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Luxembourgban. Tovább olvasom