Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Orbán: kell a gazdasági növekedés, de nem az államadósság növelésével

Orbán Viktor szerint nem szabad az államadósság felduzzasztásának árán elérni gazdasági növekedést.
A miniszterelnök szerint Magyarország jelenlegi helyzetében életveszélyes lenne, ha az államadósság felduzzasztása árán érnénk el gazdasági növekedést.

A gazdasági növekedésről beszélt Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Fotó: MTI/Bruzák Noémi (galéria)

A mai körülmények között nemmel kell válaszolni arra a kérdésre, hogy a gazdasági növekedés eredményezhet-e nagyobb költségvetési hiányt - mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ha Magyarország államadóssága például a bolgárok 16 százalékos vagy akár a lengyelek 55 százalékos szintjén lenne, akkor lehetne azon gondolkodni, hogy 5-10 százalékos államadósság-növeléssel olyan forrásokat vonunk be a gazdaságba, amelyek lehetővé teszik a növekedést - fejtette ki, rámutatva azonban, hogy a magyar államadósság "az előző időszak örökségének következtében" 80 százalék fölött volt, és még csak 77-78 százalékig tudták lecsökkenteni. "Ilyen körülmények között életveszélyes dolog lenne úgy növekednie Magyarországnak, hogy közben azt hiszi, átmenetileg vállal csak adósságnövekedést, holott valójában egy adósságcsapdába manőverezné magát vissza, ezért a magyar helyzetben növekedést az államadósság felduzzasztásának az árán nem szabad generálni" - figyelmeztetett a kormányfő.

A gazdasági növekedésről beszélt Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Fotó: MTI/Bruzák Noémi (galéria)

Kitért arra is, a magyar kormány azon a véleményen van, hogy ne legyen közös bevétele az Európai Uniónak, nem az a feladat ugyanis, hogy "a brüsszeli bürokráciát és költségvetést erősítsük, hanem az, hogy a nemzetállamokat erősítsük meg, az ő költségvetésüket, az ő bevételeiket, az ő gazdálkodásukat". Ha Brüsszel elkezd önálló adókat szedni, annak a vége egy olyan bürokratikus Európa lesz - "belesodródunk egy olyan egyesült európai államokba" -, amelyről a választók nem döntöttek - folytatta, majd nyomatékosította: Rubicon-szerű változás lenne, ha lehetővé tennék, hogy az EU jelentős forrásokat szedjen be közvetlenül.

A gazdasági növekedésről beszélt Orbán Viktor a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Fotó: MTI/Bruzák Noémi (galéria)

Orbán Viktor szerint a korábban megkötött fiskális paktumot nem lehet felváltani egy növekedési paktummal, legfeljebb kiegészíteni.
Magyarországot - mint mondta - elismerés illeti azért, mert azon 3-5 ország közé tartozik idén és jövőre is, amelyek egyszerre képesek növelni versenyképességüket és csökkenteni államadósságukat. "A minimum, amit meg kell kapnunk, az a méltányos bánásmód és a korábbi, a nekünk járó pénzek felfüggesztéséről szóló méltánytalan döntésnek a kihúzása, megsemmisítése" - zárta szavait a miniszterelnök.

Olvasóink írták

  • 2. roxper 2012. május 25. 15:27
    „Gazdasági növekedés nincs, az államadósság meg szépen növekszik...
    Gratulálok hozzá!”
  • 1. macs 2012. május 25. 10:44
    „"Orbán Viktor szerint nem szabad az államadósság felduzzasztásának árán elérni gazdasági növekedést."
    A gazdasági növekedést a vállalkozások számára kedvező környezet megteremtésével lehet elérni. Nem a külföldi befektetők elriasztása, hanem csábítása lenne a legfontosabb, ha már a hazai tőkések nem igazán akarnak befektetni Magyarországon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így telt el a Presztízs díjasok fél éve: még előbbre léphettek

Hagyományainkhoz híven 6 hónap elteltével megkérdezzük az elismert vállalkozásokat, mit hozott számukra 2012 első fele. Tovább olvasom