Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Óriási bajban az autóhitelesek

Szeged - Nem védi tovább a svájci frankot a helvét jegybank. Az árfolyam elszállt, 386 forintig drágult tegnap délelőtt a CHF. Az autóhitelesek havi fizetnivalója 20-25 százalékkal is nőhet.
Több év után tegnap délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni az alpesi devizát. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, a forint pedig hirtelen gyengült.

A svájci frank pillanatok alatt 386 forintig drágult, némi pihenés után kora délután 308 forintnál állt meg. Ez a reggeli nyitáshoz képest 41 forintos, azaz 16 százalékos drágulás. A forint az euróval szemben 326 forintig gyengült.

– Te jó isten! Jellemzően holnap vonják a svájcifrank-hitelesek törlesztőjét – jegyezte meg egyik olvasónk. Többen azt írták, szomorú, hogy csak lakáshitelesek törlesztenek kötött árfolyamon, a gépjárműhiteleseket magukra hagyják. – Szégyentelen eljárás, diszkrimináció! Talán nem véletlen? Ebből sok gazdag ember jól profitálhat – írta egy másik olvasónk.

325,5 forintos svájci frank egy szegedi pénzváltónál. Szakemberek szerint a drasztikus drágulás miatt bajban lesznek az autóhitelesek. Fotó: Segesvári Csaba
325,5 forintos svájci frank egy szegedi pénzváltónál. Szakemberek szerint a drasztikus drágulás miatt bajban lesznek az autóhitelesek. Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink félelme nem alaptalan, ugyanis csak a lakás-jelzáloghitellel rendelkezőket hagyja hidegen a forint gyengülése. Ők januártól már a forintosítási árfolyamon törlesztenek, és február 1-jei hatállyal forintosítják is a hitelüket. A devizás autóhitellel vagy személyi kölcsönnel rendelkezők azonban rosszul járnak, a magasabb árfolyam ugyanis eltüntetheti az elszámolásból származó teherkönnyítés egy részét vagy akár egészét is.

A portfolio.hu szerint a svájci jegybank azért hagyott fel a frank árfolyamvédelmével, mert gazdaságuk alkalmazkodott a menekülődevizaként számon tartott erős svájci frankhoz. Számításaik szerint a magyar devizahitelesek többsége (akik a forintosításban érintettek) megúszta a brutális sokkot, de mintegy 377 ezer autóhiteles és személyi kölcsönös szerződés csúnya átértékelődést szenved el.

A pénzcentrum.hu úgy számolt, ha egy 150 svájci frankot törlesztő devizahiteles 265-ös árfolyamon havonta 40 ezer forintot fizetett, akkor ez a forintesés miatt akár 50 ezer forintra is nőhet, ami 25 százalékos növekedésnek felel meg. Azt írják, a bankok elszámoltatása ugyan érinti az autóhiteleseket is, viszont ennek mértéke változó, így nem biztos, hogy kompenzálni tudja az adósokat az árfolyamveszteség miatt. Vagyis az autósok a svájci jegybank lépésének köszönhetően egyetlen nap alatt elbukták az elszámoltatással nyert összeget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédekkel van tele a NAV szégyenlistája

Az ügyvédi műhiba miatt az ügyfelek évente több mint egymilliárd forint kártérítést követelnek a… Tovább olvasom