Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Óriási teher lenne az ingatlanadó

Szeged - Jövőre akár a forgalmi érték 3 százalékára is emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó, egy 10 milliós lakást így akár évi 300 ezer forinttal lehet megsarcolni. Szegeden sosem terhelték a lakosságot sem az ingatlan-, sem a magánszemélyek kommunális adójával. A megye településeinek 80 százalékában azonban már eddig is fizették az ingatlan mint vagyontárgy után kivetett kommunális adót.
Csongrád megye 60 települése közül mintegy 50-ben jelenleg is élnek a törvény adta lehetőséggel, a kommunális adó kivetésével. Noha nem vagyonadóról van szó, a ház tulajdonosa fizeti. A törvény megkülönböztet ingatlan- és telekadót is, ám ezeket az adónemeket nem alkalmazzák a megyében.

Sándorfalván 6500 forintot kell fizetni kommunális adóként. Kovács Beáta jegyző elmondta: 2001-ben kül- és belterületen egyaránt 5500 forint volt a mérték, ez az összeg az eltelt 10 évben mindössze 1000 forinttal emelkedett. Azok, akik külterületen élnek, és az ingatlanukat lakóhelyként használják, 25 százalékos kedvezményt kapnak.

Így adóznak Vásárhelyen

Vásárhelyen 2008-tól megszűnt a magánszemélyek kommunális adója, helyét egy új építményadó vette át. A várost övezetekre bontották, lakóházak esetében 110 és 500 forint közötti adót kell fizetni egy négyzetméter után. Ezt növelik még bizonyos szorzók az ingatlan életkora, falazata, luxus „tartozékai" alapján. Egy értékes háznál az 500 forintos plafont 50 forinttal dobja meg, ha a legfiatalabb kategóriába tartozik, és 100 forinttal, ha úszómedencéje is van.

Megkérdeztük a jegyző asszonyt, mit szól a tervezett ingatlanadóhoz. – Aggályosnak tartom, hogyan állapítaná meg a hivatal a forgalmi értéket, hiszen ez általában szakértők és bíróságok feladata – válaszolta. – És mi van akkor, ha a másik fél vitatni kezdi, vagyis bíróságra kerül a megállapított érték? Amennyiben az önkormányzatnak mégis ki kell vetnie az ingatlanadót, akkor a felelős képviselő-testületnek alaposan mérlegelnie kell a lakosság teherviselő képességét – utalt arra, mekkora terheket jelentene az embereknek a maximum 3 százalékos mérték.

Vegyünk egy példát: a 3 százalékos ingatlanadó egy 10 millió forintos lakás, ház esetében elérheti az évi 300 ezer forintot. Azok, akik 3 millió forintot érő ingatlanban laknak, évi 90 ezer forintot fizethetnének az önkormányzatnak.

Szegeden a magánszemélyek semmilyen adót sem rónak le ingatlanaik után, csupán a vállalkozókat, vállalkozásokat terhelik négyzetméter alapján kiszámolt építményadóval. Lehet, hogy majd a megyeszékhelyen is ki kell vetni az ingatlanadót a forgalmi érték után? – kérdeztük Botka László polgármestert. – A készülő önkormányzati törvényből kiderül, hogy fenyegeti a lakosságot az ingatlanadó – válaszolta. – Én küzdeni fogok ellene, hiszen eddig is működött a város nélküle. Biztos, hogy nem fogom a közgyűlés elé terjeszteni. Az azonban látszik, hogy ha elveszik a bevételi forrásokat az önkormányzatoktól, és emiatt a kötelező feladataikat sem tudják ellátni, akkor azok rákényszerülnek az ingatlanadóra.

Kommunális adó

A 2006-os adótörvény 12 ezer forintban maximálta a magánszemélyek kommunális adóját, amely az infláció mértékével megemelhető: ma legfeljebb 17 ezer forintot lehetne kivetni. Ezt azonban nem teszik meg a Csongrád megyei települések: átlagosan 5–7 ezer forintot kérnek a lakosságtól. A legalacsonyabb adókat a kisebb települések szedik be: Eperjesen 1000, Székkutason 3000 forintot kell évente fizetni. Makón 8600 a lakások, házak utáni kommunális adó évente, a garázsokért viszont kevesebbet kérnek. Szinte mindenütt adnak engedményeket az önkormányzatok, vagy a 70 éven felülieknek, vagy azoknak, akiknek az utcájában nincs csatorna.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. purgator 2011. november 10. 18:52
  „Drága Fekete Klára,
  miért kell riogatni napi szinten a helyzetét amúgy is kilátástalanná tett kedves olvasót?
  Akár, lehet, majdnem, talán - minden feltételes módban. Ez rémhírterjesztés, méghozzá amilyen nagy garral teszik, az egyértelmű negatív propaganda voltán kívül a "kiegyensúlyozott" médiában undorító és káros. Az emberek amúgy is túlfeszített idegeire, fokozza a megosztottságot, mivel jobb híján egymáson töltik ki stresszüket. Látva a hozzászólásokat, el is érte célját, mint elfogadott tényről beszélve átkozzák a vezetést.
  Szégyellhetné magát a többi, hasonló "szenzációk" kitalálásából és terjesztéséből, 30 ezüstpénzért a nép nyakán élősködő, álújságíró firkásszal együtt!”
 • 107. elekesani 2011. november 10. 17:11
  „106. ojack hozzászólásával egyetértek. Sajnos ez már teljesen nonszensz ami ebben az országban folyik. A politikusoktól meg mindtől aki az utóbbi 21 évben tisztséget betöltött, és bagázsuktól: sógor ,koma, jó barát, ofsor STB minden vagyonukat elkoboznék hiszen tőlünk, a néptől lopták el, így nekik is legyen legalább olyan jó mint nekünk, és az adóssága is csökkenne ennek a szép hazának. Persze a lukszus adót meg kivetném rájuk mert ugye az alol szépen kisétáltak a drágák!”
 • 106. ojack 2011. november 10. 11:05
  „Ha bevezetnék a lakók 80%-a pár hónap alatt hajléktalan lesz.Már a rezsi költséget sem tudják sokan fizetni!!!!!!!
  A földönfutók országa leszünk-amíg bírják a futást a meg gyötört embertársaink.
  Nonszensz,hogy amiért fél életen át dolgoztál és adóztál minden felé és a saját tulajdonod lett az után adót kell fizetni,ez alkotmány ellenes, emberiség ellenes.Azzal,hogy építettél egy házat a családnak v.vettél lakást, a nemzet vagyonát is gyarapítottad!!!!!
  Mindenkit,ha bevezetnék állampolgári engedetlenségre szólítok fel!!!!!
  Teljesen mindegy,hogy milyen hatóság akarja kivetni,nem kényszerülhet olyan aljasságra egyik hatóság sem,hogy bevezesse.
  A politikusok mindent kiloptak ebből a kis országunkból 21 év alatt,akkor ők nyúljanak most a zsebükbe és pótolják a bevételi költségeket !!!!!”
 • 105. aquila0126 2011. november 10. 09:29
  „99. theseus 2011.11.09. 11:33
  Nem a kormányzat vezeti be az ingatlanadót, hanem az önkormányzatokat kényszeríti rá, hogy kivesse. A "balos kommentelők" nem ugranak rá, nekik tetszik, mert libás Bajnai akarta bevezettetni.”
 • 104. nemecsekerno_007 2011. november 09. 21:40
  „102. havranek 2011.11.09. 21:32

  Az a baj, hogy magunkat csapjuk be és másra mutogatunk. Mert nyílván könnyebb másban keresnei a hibát. A politikusok meg a sleppjük röhög a markába : (”
 • 103. nemecsekerno_007 2011. november 09. 21:32
  „lehet itt siránkozni, de ha nem lesznek megszorítások akkor csúnya dolgok történnek. Bár lehet, hogy nagy szükség lenne erre mert legalább benőne a fejünk lágya : (

  http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/09/mar_csak_parat_kell_aludni_a_vilagvegeig/”
 • 102. havranek 2011. november 09. 21:32
  „Akik "soha nem hazudtak" (?) ezért kétharmadot kaptak . Nem kell duzzogni fizetni kell a többség igy akarja ez biztos mert igy szavazott . Mi a kisebbség meg vegyük tudomásul ,hogy a demokráciákban a többség akarata dönt .
  De ha kérhetném szólaljon már meg az a sokat emlegetett kétharmados szavazóbázis mert még azt hisszük nem is létezik ! Jelentkezzen itt vagyunk fizetni akarunk ! Meg a régi mániám szóljanak már a tudós professzorok a köreikből mert jó volna hallani a véleményüket tudják úgy mint két éve ! Hová lettek ?
  A választó meg gondolkodjon ha úgy érzi van min ! Szerintem van mert átverték nemkicsit , nagyon !”
 • 101. Morpheus_RexXx 2011. november 09. 17:21
  „98. Agáta 2011.11.09. 09:24

  1etértek a hozzászólásaiddal. Mondjuk én örülnék a legjobban, ha kijönne a rezsink 40-50 -ből, ehelyett 60-70 mint nagycsaládos, és ésszerűen használunk mindent. e mellett bérlünk, és bizony jól jönne az a családi adórendszer... a támogatások bár megvannak, ám azok kihasználásának lehetősége 0 szinte. Mi is örülhetünk, hogy iskolában/oviban fél étkezést kell fizetni, + adnak hozzá 1500at havonta (?). Az ember elszégyenli magát ha van önérzete és inkább nem is kéri ezt a hatalmas segítséget. És bár van némi adókedvezmény, ám a járulékok önmagukban is elérik, sőt bőven meghaladják az adókedvezményből kihasználható összeget. Nem alamizsnát kellene adni, hanem a béreket növelni. Ehhez persze minőség kellene, de ez már csak emberi tényező/kérdés...

  Mennénk, de hová és minek? Az ember hiába tud, ha a mostoha körülmények leépítik a magabiztosságát az embernek, és amiben jó, már abban sem biztos. E mellett messze a legtöbb helyen lejáratták már a "Magyar" jelzőt, így az érintettek helyett is mi kapnánk a bőlére eresztett köpetet és megvetést... néha már magam is szégyenlem, hogy (nincs tiszta magyar) idedeportálták őseinket... pedig nem nekem/nekünk kellene...”
 • 100. kadnarv 2011. november 09. 16:19
  „Monthechristo- egyetértek! A demokrácia megfogalmazásának egy részlete"A demokrácia szó az ógörög ?????????? (demokratia) szóból származik, jelentése a nép uralma. A szó töve a ????? (démosz) nép szó, a ??????? (kratein) jelentése uralkodni, a ?? (ia) pedig egy képző.
  A demokrácia lényege, hogy a közösség minden választójoggal rendelkező tagja részt vehet a közügyek eldöntésében" akkor kérem szépen ki is uralkodik?Ki is dönt?
  Elég most már abból, hogy a vérünket szíják egyes "naplopók"
  -dolgozni kellene nem "politizélni"!”
 • 99. theseus 2011. november 09. 11:33
  „Az ingatlanadóval kapcsolatos rémhíreket már több mint 2 hete cáfolták az illetékesek. Úgy látszik, a lap időről-időre felmelegíti a témát, hogy hergelje az olvasókat, abban bízva, hogy a korábbi cikkeket már elfelejtették, vagy nem is olvasták. A balos kommentelők meg persze ugranak a rémhírekre.
  Íme, a cikkek eleje az archívumból:

  "Fidesz: az MSZP ingatlanadót akar, a Fidesz nem
  2011.10.20. 15:27
  Az MSZP nem tud megszabadulni az árnyékától, korábban is ingatlanadót akartak bevezetni és most is ezt akarják - közölte a Fidesz szóvivője.

  Rogán Antal: nincs szó ingatlanadó bevezetéséről
  2011.10.19. 15:11
  Szándékos félrevezetésnek nevezte az ingatlanadóval kapcsolatos felvetéseket a fideszes Rogán Antal."”
 • 98. Agáta 2011. november 09. 09:24
  „Fiatalok, menjetek! Sajnos mi idősek már nem tehetjük.”
 • 97. Admin07 2011. november 09. 08:36
  „Az átlagember (munka mellett) lassan éhezik. Van egy lerobbant 10 milliós panellakása, mellette nettó 70-90 ezres fizetése. Ebből fizessen ingatlanadót? Mennyi lakásából kidobott "panelproli" lesz így......Egy élet munkája lesz oda és lehet az utcán aludni!”
 • 96. Monthechristo 2011. november 09. 06:31
  „Ajánlanék egy klafa cserét,derék vezéreinknek..............Osszák be ŐK az én nyolcvan-kilencven ezer forint havi nettómat,három gyerek mellett.....én meg majd "eltengődöm abból a _""_szaros""__ négy öt millióból valahogy."..ezután összeülhetünk és beszélgessünk egy kicsit az ingatlan adó kivetéséről.....:::))))))))).....”
 • 95. Egyolvasó 2011. november 09. 05:21
  „Nagyon helyes, csak így tovább, még jó, hogy 2/3-os többséggel hatalomhoz juttattuk a fideszt, csak így tovább van itt az embereknek pénze.”
 • 94. qrumpli 2011. november 09. 03:49
  „Huráááááááááááá!Gyöztünk.
  (csak azt nem tudom melyik oldalon állok.)”
 • 93. KamuNeni 2011. november 08. 22:14
  „Ohh hat van itt meg penz. Mindenki jobbnal jobb ujabbnal ujabb nagyobbnal nagyobb autokkal jar. Minden haz narancsszinre van festve. Nagyobbnal giccsesebbnel giccsesebb hazak mindenfele. Miert ne vezetnek be az ingatlan adot???

  Minek azok a nagy narancsszinu giccses hazak? Ket szemelynek meg masfel gyereknek? Egyiptomba meg thailand-re utazni mikor itthon is kellene az a penz?

  Mindenki sir es kozben tele vannak penzzel.”
 • 92. precision2000 2011. november 08. 21:54
  „Az alkotmány nem biztosítja a lak(hat)áshoz való jogot?”
 • 91. Mike3 2011. november 08. 21:44
  „a feleségem munkanélküli, a nevén van a ház. puff, lehet nyenyőzni. ha kell, kijelentkezek és hello szevasz.”
 • 90. juvefan 2011. november 08. 21:24
  „66. Domonics 2011.11.08. 17:01

  Na már csak az hiányozna......”
 • 89. izsi 2011. november 08. 21:16
  „Mivel nem hitelből, hanem lízingelve vettem a lakásomat (a lakás nem azén nevemen van, hanem a bankén, amíg ki nem fizetem) én ezért kénytelen vagyok kifizetni az évi ötvenegynéhányezer forint építményadót...: (”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sanoma 50 százalékos tulajdont szerzett a szallas.hu-ban

Ötven százalékos tulajdonrészt szerzett a szallas.hu online szállásközvetítő oldalban a Sanoma Media… Tovább olvasom