Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Óriásit nőtt a rolót lehúzó cégek száma

Szeged - A gazdasági válság súlyos következményeit egyre nehezebben élik meg a cégek. Tízezer számra szűnnek meg a vállalkozások az országban, menekülnek ki a piacról, esetenként adósságok tömegét hátrahagyva. Az internetes feketelista.hu segíti a gazdaság szereplőit abban, hogy tájékozódhassanak: kivel álljanak szóba.
Az országban az elmúlt egy esztendő alatt különböző okok miatt több mint 26 ezer céget töröltek a cégnyilvántartásból. Megdöbbentő, hogy sok száz esetben megszűnt cégek számláztak jóhiszemű - artnereiknek, veszélybe sodorva ezzel azok stabil működését. Nem véletlen tehát, hogy az üzleti élet szereplői döntéseik meghozatalakor egyre óvatosabbak, körültekintőbbek, igyekeznek megismerni leendő partnereik előéletét is. Ehhez nyújt támpontot a feketelista.hu.

A 11 állami nyilvántartást egyesítő kimutatásban a mintegy 700 ezer cég kétharmadáról, 430 ezerről olvasható valamilyen negatív információ. A feketelista.hu a 2008 októbere és 2009 szeptembere közötti időszakról készítette új összefoglalóját, és összevetette azt a megelőző egy évvel.

Eszerint a végelszámolások száma kiugróan, 67 százalékkal emelkedett: az egy évvel ezelőtti mintegy 5600-zal szemben az utóbbi tizenkét hónapban 9300 eljárást regisztráltak. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest drasztikusan, 36 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma is, az egy esztendővel korábbi 10 ezer felszámolással szemben közel 14 ezer esetben indult eljárás.

Óriásit nőtt a rolót lehúzó cégek száma. DM-grafika
Óriásit nőtt a rolót lehúzó cégek száma.
DM-grafika

A felmérésben szereplő 12 hónap alatt összesen 26 ezer 314 céget töröltek, csaknem 40 százalékkal többet, mint a megelőző egy évben. A társaságok romló pénzügyi helyzetéről tudósítanak az adóhivatali adatok is: egy év alatt 1266-ról 1637-re nőtt azoknak a száma, amelyek 100 millió forintnál nagyobb összegű adóval tartoznak az adóhatóságnak. Az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékkal emelkedett a 100 millió forintot meghaladó adóhiányos cégek tábora is – számuk összesen 443 volt az elmúlt évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégtemető a Vedres utca 13. szám alatt

Több mint 200 cég székhelye a Vedres utca 13. egyik panellakása a feketelista.hu portál szerint. Utánajártunk a szegedi céggyárnak. Tovább olvasom