Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Örök élet az üdülési jog

Szeged - 16 éve 99 esztendőre szóló üdülési jogot vásárolt egy szegedi házaspár. A férfi 4 éve meghalt, az özvegy már nem utazik, de a befektetéstől nem tud megszabadulni, mert nem kell senkinek. Fizetheti az éves díjakat.

– Évi 36 ezer forintot fizetek a számlavezetési díjjal együtt egy keszthelyi, főszezoni egyhetes, örökös, vagyis 99 évre szóló üdülési jog fenntartási költségeként – mondta Katalin. – A 4 fős elhelyezésre szóló lehetőségért 1997-ben 500 ezer forintot fizettünk. Amíg élt a férjem, cserélgettük az üdülőhetünket, még a tengerentúlon is jártunk, a szállásokkal elégedettek voltunk. Igaz, a csere is 175 euróba, több mint 50 ezer forintba került. A férjem azonban 7 évvel ezelőtt súlyosan megbetegedett, majd 4 esztendeje meg is halt – azóta szeretnék megszabadulni az üdülési jogunktól, de nem tudok. Attól félek, még az unokáimra marad ez a teher.

A szerződését és a csekkeket mutatja az asszony, a plasztikkártya 250 ezer forintot ér. Fotó: Karnok Csaba
A szerződését és a csekkeket mutatja az asszony, a plasztikkártya 250 ezer forintot ér.
Fotó: Karnok Csaba

Ma is kínálják

A nyaraló tulajdonjoga helyett egy- vagy kéthetes üdülési időintervallumok birtoklását ajánlják fel 20 évre vagy akár örökre (99 évre), ha üdülési jogot veszünk. Az 1–2 hetes, meghatározott időszakra szóló jogot 1–3 millió forintért is kínálják, cserébe éves fenntartási költséget kérnek. Az elsődleges üdülési jog értékesítése ma is a direkt marketing alapelveit követi: vacsorára hívják meg a házaspárokat, kipróbálásra egyhetes ingyenutakat ajánlanak fel. Az üdülési jog, ha egy RCI-tagsággal és -díjjal párosul, nemzetközi csereberére nyújt lehetőséget.

– Eladnám az egy hetemet akár jelképes összegért is a szabadpiacon, de nem veszi meg senki – mesélte a 60-as évei végén járó szegedi asszony, milyen megoldásokkal próbálkozott. – Írtam a cégnek, hogy megszüntetném a szerződést, erre azonban nincs lehetőség. Azt ajánlották fel, hogy váltsak ki egy hajdúszoboszlói tagságot, kapok cserébe ingyenes masszázs- és egyéb wellnesslehetőséget, ők pedig egy éven belül eladják az üdülési jogomat. Ezért az üzletért 250 ezer forintot kértek, és én sajnos be is fizettem. Nem kellett volna. Találtam üdülési jogok értékesítésére szakosodott ügyvédeket: az egyikkel felvettem a kapcsolatot, a férfi
50 ezer forintot kért az üzletért, majd eltűnt, mint a kámfor. Kapcsolatba kerültem egy budapesti vállalkozással: nekik 15 ezer forintot kellett befizetnem, hogy elvállalják, kiadják az egy hetemet annyiért, amennyi az éves díj, de ez sem sikerült.

Katalinnak az az egyetlen sikerélménye, hogy idén először „kivette" az apartmant a fodrásznője Keszthelyen, 35 ezer forintért, az éves díj összegéért. Ha ez így megy tovább, még a dédunokái is fizethetik a terheket.

Ár-érték arány

A horvátországi Brac szigetére, Supetarba jár az a házaspár, amelyik az üdülési jogot 2 millió forintért vásárolta 20 évvel ezelőtt. Úgy okoskodnak utólag, nekik megérte a befektetés: a luxusszínvonalú apartmant főszezonban, egy hétre ma már 150 ezer forint alatt nem vehetnék ki, tehát 20 év alatt 2 millió helyett 3 millió forintot költöttek volna el egy ilyen szállásért. Igaz, minden évben ugyanoda kellett utazniuk, ők nem csereberélhettek. Rosszabb ár-érték arány jön ki azoknál, akik távoli helyeken, például a Kanári-szigeteken, nem főszezonban vásároltak üdülési jogot. Oda ugyanis csak repülővel lehet eljutni 80–130 ezer forintért. Ugyanakkor szervezett úttal, főszezonon kívül fejenként 120 ezer forintért ma már nemcsak a repjegyet, hanem az apartmanos elhelyezést is megkapja az ügyfél. Last minute lehetőséggel még ennél is olcsóbb utazni: ez az oka annak, hogy senki sem vesz a nyakába hosszú távra éves fizetnivalókat.

Olvasóink írták

 • 6. Ferrer 2013. augusztus 08. 16:43
  „" 20 év alatt 2 millió helyett 3 millió forintot költöttek volna el egy ilyen szállásért. Igaz, minden évben ugyanoda kellett utazniuk"
  Nagyszerű üzlet :D”
 • 5. lukrecia 2013. augusztus 08. 15:45
  „Vedett terulet. A hatosag a gazembereket vedi, vigyazat. Csalok szazai garazdalkodnak buntetlenul az udulesi jog biznic, es azok tovabb ertekesitese, csereje korul. Hetvegenkent meg mindig eloadasok mennek a Novotelben, , Koronaban, stb . ahol palimadarakat ejtenek at , legtobbszor csalok. Egyedul a hatosag nem latja ismet a fatol az erdot.”
 • 4. pachakuti 2013. augusztus 08. 15:44
  „Örüljön Katalin asszony, hogy okos döntése folytán van mit hagynia örököseire.”
 • 3. zsozso64 2013. augusztus 08. 14:52
  „Tisztelet a kivételnek, de az üdülési jogokkal házaló, és azokat árusító vállalkozások, kizárólagosan a pénzlenyúlásokról szóltak. Az elcserélhető "üdülési jogok" cserével kapcsolatos költségei alig haladják meg azt az összeget, amennyiért egy utcáról betért ember megkaphatná az adott üdülést! Ezen túlmenően fizettetik ki a jó szándékú, de balga "üdülési jog tulajdonossal" a 35-60 ezer forint körüli éves költségeket! Ezért a költségért általában (igaz nem főidényben) minden esetben meg lehetne kapni egy-két hetet az adott üdülőben! Így aztán amikor az ember átszámolja, mit is kapott azért a több százezer, vagy akár több millió forintért, amit az üdülési jog megszerzésekkor fizetett, - rájön, hogy fix tervezhető költséget kapott!!! Bár ebben is vannak "szerencsésebbek", akik meglepi, bónuszköltségekkel is szembesülnek négy öt év után, de ezt ki kell érdemelni!!! Kellően elszánt ember megpróbálhat megszabadulni terhessé váló vagyonértékű jogától, de átlag halandónak nincs olyan haragosa, akit hajlandó lenne egy ilyen üzlettel átbaltázni.
  Ennyi erővel néhány százmillióért érdemes lenne telket osztani a Marson! Kizárólag az utazás költsége amit a vevőnek a telekáron kívül vállalni kellene! Ja hogy ez egy csalás bűntettének alapos gyanúját kimerítő tevékenység volna? Bezzeg az üdülési joggal üzérkedő vállalkozások egy része....? Vérlázítónak tartom, hogy miután a házaspárból kicsavartak minden pénzt, amit csak lehetett, most még öregségére, akár koldusbotra is juthat a szépkorú hölgy, ha nem tudja kigazdálkodni a "jogával" kapcsolatos költségeket.... Minimum egy NAV vizsgálatot megérne! ( mármint az üzletet hozó cégnél ) A további ajálkozók, és a 250- 50- és 15 ezer forintos üzleteket lebonyolító emberkéket sem kímélném a rendőrség és ügyészség helyében. Szerintem a bíróság is kiutalhatna egy 20-25 év közötti üdülési jogot az érintetteknek, Ők meg majdcsak megosztoznának rajta igazságosan, vagy elcserélhetnék, egy külföldire, valami Afrikai, vagy Dél-Amerikai b.v. intézet biztos nagy sikert aratna...!!!”
 • 2. amina 2013. augusztus 08. 12:29
  „Szinte megsértödött az úr amikor üdülési jogot akart ránksózni és én azt mondtam neki hogy köszönöm de nekem teher lenne minden évben ugyanoda járni, erre ö hogy el lehet cserélni. Én meg közöltem miét kinlódnak azzal, amikor ugyanennyiért tudok venni kuponos utat oda ahova és amikor én akarom.”
 • 1. szatyi 2013. augusztus 08. 11:04
  „Majd őket is megsegítjük, mint a devizahiteleseket!?
  Senki nem kényszerítette őket az üdülési jog megvásárlására! Így jártak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: 3,681 milliárd euró a féléves külkereskedelmi többlet

Az export és az import egyformán 0,9 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit. Tovább olvasom