Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Orosz embargó újratöltve

Csongrád megye - A Hungerit Zrt. csak egy hétig örülhetett annak, hogy újra van orosz exportengedélye: csütörtök óta ugyanis az egész EU-ból tilos agrártermékeket szállítani Oroszországba. Csak a gabona, a takarmány és az élő állat kivétel.
Egy sor agrártermék behozatalát tiltotta meg Oroszország csütörtöktől: nem fogad árut az EU-ból, Kanadából, az USA-ból, Ausztráliából és Norvégiából.

Nemrégiben írtuk meg: újra van orosz exportengedélye a szentesi Hungeritnek, valamint vámospércsi gyárának: a cég rákerült a szabad, azaz a fehér listára – közölte lapunkkal Magyar József, a Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 13, állat-egészségügyi hatósági okok miatt tiltólistán szereplő magyarországi cég közül a szentesiek mellett csak a szarvasi Alföldi-Hús Zrt. kapott zöld utat a szállításhoz. A megyéből a Pick Szeged Zrt. továbbra sem exportálhatott, mondhatnánk, így is, úgy is kizárták az orosz piacról.

– Csütörtök reggel még egy 400 tonnás, 20 kamionnyi áru kiszállításáról írtam alá szerződést, majd délben az internetről tudtam meg, mi történt – nyilatkozta Magyar József. – Két hét múlva kellett volna indítani az első szállítmányokat: most megint más piacokat kell keresnünk.

– A politikusok kijelentéseiről mindig később derül ki, igazak-e, vagy sem, ez esetben is várni kell – véli Csikai Miklós, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. vezérigazgatója. – Ha Oroszország bevezeti azt, amit Putyin beígért, az most, közvetlenül a mi cégünket nem érinti. Nincs számottevő exportunk Oroszországba. Később mégis lehet bajunk belőle, mert például Törökország, Hollandia, Lengyelország nagy mennyiségű kertészeti terméket szállít oda, és ez az áru, ha oda nem megy, meg fogja keresni a maga piacát Európán belül. Ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat, ránk nézve is. Lengyelországból – ahol az utóbbi húsz évben jelentős kertészeti beruházások zajlottak, és nagy az árualap – már most is folyamatosan érkezik paradicsom hozzánk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

851,4 milliárd az államháztartás első hét havi hiánya

A központi költségvetés 1031,1 milliárd forintos deficittel zárt. Tovább olvasom