Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Oroszország kész segíteni az euróövezetnek

Oroszország kész tárgyalni az egyes euróövezeti országokkal arról, hogy pénzügyi támogatást ad nekik a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül - ezt mondta Arkagyij Dvorkovics, az orosz kormány gazdasági tanácsadója hétfőn újságíróknak Moszkvában.
"Eddig nem volt formális kérés az EU részéről, de ha kérik, akkor az (orosz) pénzügyminisztérium, a központi bank, a kormány komolyan fontolóra veszi a támogatás lehetőségét" - idézte Dvorkovicsot a Reuters hírügynökség.

Az orosz kormány már megbeszéléseket folytatott más felzárkózó gazdaságú országok vezetőivel is az euróövezet megsegítéséről - tette hozzá Dvorkovics.

A múlt szerdai euróövezeti csúcsértekezleten elhatározták, hogy az euróövezeti mentőalap (EFSF) kölcsönzőképességét a mostaninak a négy-ötszörösére, akár egybillió (ezer milliárd) euró környékére növelik egyebek közt oly módon is, hogy célzott közös alapokat (SPV) hoznak létre állami és magánbefektetőkkel, illetve az IMF-fel. Ide várják a nagy devizatartalékkal rendelkező országok befektetéseit, de a részletek kidolgozása még hátravan.

Az illetékes központi bankok adatai szerint Oroszországé nagyságra a világ harmadik devizatartaléka: 516 milliárd dollárt ért szeptember végén. Ugyanakkor az első helyezett Kína devizatartaléka 3,2 billió dollár volt, a második helyezett Japáné június végén 1,138 billió dollár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó készült Sanader és Hernádi Zsolt ˝megállapodásáról˝?

"A részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak" - közölte a Mol. Tovább olvasom