Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Országos kampány indul a GMO-mentes mezőgazdaságért

"Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" elnevezéssel rendezvénysorozatot indít október végén a Vidékfejlesztési Minisztérium.
A kormany.hu információja szerint a roadshow első állomása a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon lesz október 30-án, ahol Budai Gyula, az agrártárca parlamenti államtitkára nyitja meg a programsorozatot. Az október végétől december elejéig tartó program további helyszínei Győr, Jászberény, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Székesfehérvár, Szekszárd és Budapest lesznek.

Az eseménysorozat helyszínein a genetikailag módosított szervezetek (GMO) egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi hatásairól tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői.

A genetikailag módosított szervezetekben a genetikai örökítőanyagot (DNS) a géntechnológia molekuláris módszereivel a természetben elő nem forduló módon változtatták meg.

A kormányzati hírportál emlékeztet: kiemelten fontos stratégiai cél a magyar mezőgazdaság GMO-mentes státusának megőrzése. Magyarország az elsők között mondott nemet a génmódosított növények köztermesztésbe vonására és emellett kitart a jövőben is. A GMO-mentesség fenntartása nemzeti érdek. Az Alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelynek érvényesülését Magyarország többek között a mezőgazdaság GMO-mentességének biztosításával segíti elő.

A szaktárca nagy hangsúlyt fektet a GMO-kal kapcsolatos szemléletformálásra. A Vidékfejlesztési Minisztérium a gmoterkep.hu internetes címen egy úgynevezett GMO térképet is közzétett a napokban. Az online, interaktív kiadvány valós eseteken, igaz történeteken keresztül mutatja be a mezőgazdasági géntechnológia hatásait - tájékoztat a kormany.hu.

Olvasóink írták

  • 2. smalltown 2013. október 29. 02:06
    „azok”
  • 1. kalkutta 2013. október 28. 14:40
    „Idióták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapott sokkot a kukorica

A mezőgazdaság se bánja az októberi nyarat, pedig ebben a hónapban szinte csak egy napig volt kiadós eső. Tovább olvasom