Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Összeállt az amerikai kongresszus deficitcsökkentési bizottsága

Nancy Pelosi csütörtökön megnevezte a demokrata párt három képviselőjét, aki részt vesz annak a kongresszusi "szuperbizottságnak" a munkájában, amelynek feladata megtalálni a deficit csökkentésének lehetőségeit.

Pelosi James Clyburn, Xavier Becerra és Chris Van Hollen képviselőt javasolta a testületbe, amelynek a demokrata párt részéről tagja már Max Baucus, John Kerry és Patty Murray szenátor. A republikánusok Patrick Toomey, Jon Kyl és Rob Portman szenátort, valamint Dave Camp, Fred Upton és Jeb Hensarling képviselőt delegálták a bizottságba.

A bizottságnak, amelynek társelnöke Murray szenátor asszony és Hensarling képviselő lesz, az a feladata, hogy november végéig megtalálja a módját, hogy tíz év távlatában 1,5 ezer milliárd dollárral csökkentsék az államháztartási hiányt. Tervüket a kongresszusnak karácsonyig kell jóváhagynia. Amennyiben ez nem sikerül, automatikusan életbe lép az a terv, amely fűnyírószerűen csökkenti majd a kiadásokat, tíz év alatt összesen 1,2 ezer milliárd dollárral.

A bizottság határozatainak elfogadásához egyszerű szavazattöbbségre lesz szükség. Megfigyelők szerint nem elképzelhetetlen, hogy Portman szenátor, aki ugyan pénzügyi kérdésekben a konzervatív irányvonal híve, egyes kérdésekben együtt szavaz a demokrata honatyákkal.

A "szuperbizottság" tovább fogja vinni azokat az adósságcsökkentésről folytatott tárgyalásokat, amelyeket tavaly a Barack Obama elnök által létrehozott kétpárti bizottság kezdett el, s amelyet a "hatok bandájának" elnevezett szenátorcsoport folytatott. Mindkét testület olyan intézkedéscsomagot terjesztett elő, amely magába foglalja az adórendszer reformját és a szociális kiadások felülvizsgálását.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott CNN/ORC-közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 63 százaléka véli úgy, hogy a "szuperbizottságnak" javasolnia kellene a leggazdagabbak adóterheinek növelését. 57 százalék gondolja azt, hogy jelentős hazai megtakarításokra van szükség, s csaknem kétharmad vélekedett úgy, hogy hozzá kell nyúlni a társadalom- és az egészségbiztosítás rendszeréhez is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fix lesz a közjegyzői díj az árfolyamgátat igénylők számára

A közjegyzői díjat a kormány az ügyfelek érdekében minden bankra egységesen fix áron akarja szabályozni. Tovább olvasom