Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Öt euróövezeti országot minősített le a Fitch

Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza a Fitch.
A legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Belgium, Ciprus és Szlovénia szuverén besorolásait minősítette vissza. Írország adósosztályzatát ugyanakkor a cég megerősítette.

A Fitch december közepén vette negatív előjelű megfigyelés alá az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására addig leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást tartott érvényben. A lépés a most megerősített besorolású Írországot, valamint a leminősített másik öt eurótagállamot érintette.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok "aktív felülvizsgálat" alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

Ez történt meg pénteken az öt visszaminősített valutauniós tagállam esetében.

Két hete egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egyszerre kilenc euróövezeti országot minősített le, és ennek keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától.

A Fitch Ratings pénteken Olaszországot, Spanyolországot és Szlovéniát egyaránt két fokozattal minősítette vissza. Olaszország hosszú futamidejű szuverén adósságkibocsátói osztályzata az eddigi "A plusz"-ról a köztes "A" kihagyásával "A mínusz"-ra módosult, Spanyolországé és Szlovéniáé pedig "AA mínusz"-ról az "A plusz" kategória kihagyásával "A"-ra romlott.

Ciprus új osztályzata az eddigi "BBB" után most "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott besorolási kategória legalsó szintje.

Belgium osztályzata egy fokozattal, "AA plusz"-ról a továbbra is magasan elsőrendű befektetői "AA"-ra változott, Írországé pedig maradt az eddigi "BBB plusz" szinten.

A Fitch az összes érintett eurótagállam besorolását levette a december 16-án bejelentett negatív figyelőlistáról, ugyanakkor mindegyik új osztályzatra negatív kilátást léptetett érvénybe. A cég módszertana szerint ez azt jelenti, hogy "50 százaléknál valamivel nagyobb" az esélye ezeknek az országoknak a leminősítésére kétéves távlatban.

A hitelminősítő a pénteki lépésekhez fűzött londoni indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet az eurójegybank (EKB) nemrégiben kezdett, három évre szóló hosszú távú refinanszírozási művelete enyhítette a szuverén és a bankszektorbeli finanszírozási feszültségeket, az euróövezeti válság intenzívebbé válása a tavalyi év második felében azonban gyengítette az EKB monetáris politikájának hatékonyságát, és bemutatta azokat a finanszírozási kockázatokat, amelyekkel az euróövezeti kormányok szembesülnek a válság járványos terjedésétől és az önmegvalósító likviditási válságok kialakulásától védő, hiteles "tűzfal" hiánya miatt.

A Fitch Ratings elismeri a decemberi és az előző EU-csúcsokon tett jelentős kötelezettségvállalásokat a gazdaságpolitikai koordináció erősítésére, a cég véleménye szerint azonban az euróövezeti válságra csak akkor születhet megoldás, ha széles bázisú gazdasági fellendülés indul a valutauniós térségben - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A Fitch szerint az euróövezet felbomlását nem lehet teljes mértékben kizárni, de a cég közölte, hogy ennek kockázatát továbbra is csekélynek tartja.

Más nagy londoni házak azonban jóval borúlátóbbak az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy változatlanul "valós lehetőségnek" tartja az euró összeomlását, és 40 százalékos esélyt ad arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében 60 százalékos esélyt adott "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből már az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy a korábbi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

A Fitch Ratings az olasz leminősítéshez fűzött péntek esti külön elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy "markánsan romlottak" a mostani leminősítési sorozatban érintett legnagyobb eurótagállam gazdasági kilátásai. A hitelminősítő saját előrejelzése szerint Olaszország hazai össztermékének értéke (GDP) az idén 1,7 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,2 százalékkal növekszik. A cég szerint ez fokozza azokat a kockázatokat, amelyek a költségvetési célok elérhetőségét, valamint a további takarékossági és reformintézkedések folytatódó politikai támogatottságát és lakossági elfogadottságát veszélyeztetik.

Olvasóink írták

 • 7. reader 2012. január 28. 13:07
  „5. achilleus 2012.01.28. 10:15

  Ez az úniós gárda sem tudja kezelni a válságot, csak magyarisztánnal kapcsolatban tudják az észt osztani!
  Rájuk fér is egy kicsit a "leminősítés".”
 • 6. reader 2012. január 28. 12:59
  „4. X_Y 2012.01.28. 09:32

  "különbség az AA+ ról AA-ra meg a bóvlira minősłtés között..."

  Akkor nézzük csak szépen pl. Uruguayt ami úgyszintén "bóvli" aztán mégis Dél-amerika svájcaként emlegetik. Upsz. :D”
 • 5. achilleus 2012. január 28. 10:15
  „Olaszországot is?

  Nahát, pedig Berlusconi mintha le lett volna cserélve egy Mario Monti nevű szakértőre, aki a Yale-n szerzett szakirányú végzettséget, volt vagy kétszer tagja az Európai Bizottságnak, az életrajzából pedig ez különösen tetszik: "2005-ben megalapította a brüsszeli székhelyű Bruegel gazdaságpolitikai agytrösztöt". AGYTRÖSZTÖT!! Ez úgy látszik még mindig kevés. A görög miniszterelnök persze ugyanúgy tehetetlen, mint demokratikusan választott elődje. Fölöttébb furcsa, hogy csak az elsőként bedőlt Izlandon normalizálódott a helyzet, ahol népszavazással küldték el a politikai-pénzügyi spekulánsokat melegebb égövre.”
 • 4. X_Y 2012. január 28. 09:32
  „3. Krampampuli

  Van egy apró különbség az AA+ ról AA-ra meg a bóvlira minősłtés között... Kapiskálod már <moderálva>?”
 • 3. Krampampuli 2012. január 28. 08:15
  „Na? Kapisgáljátok már Magyarország fikázók?”
 • 2. Egyolvasó 2012. január 28. 05:07
  „Ezen országok leminősítéséről is a magyarok tehetnek.”
 • 1. Apátfalvi** 2012. január 28. 00:51
  „Ez is a ´zorbán hibája!

  Úgy tűnik egyébként, hogy akkor minden ország szarul működik, mindenütt rossz a vezetés, ha ezek a felkent minősít(get)ők ennyire serényen munkálkodnak mostanság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött a forint kora estére

Tovább erősödött a forint árfolyama kora estére az euróval és a svájci frankkal szemben. Az eurót 19… Tovább olvasom