Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Öt kávézót teszteltünk Szegeden - közkívánatra

Borban jók vagyunk, a kávézásban nagy a lemaradás. Legutóbb 10 kávézót teszteltünk Szegeden, azóta nyílt két új, a Lobby és a Frei - itt a következő belvárosi kör. Fotógalériával.

Borban már nagyon sokat haladtunk, a kávézásban óriási a lemaradásunk - szeptember 29-én ünnepelték a kávé világnapját, Szegeden szinte visszhang nélkül. Ezért hát teszteltünk 10 szegedi kávézót, meglehetősen komoly sajtóvisszhanggal: portálunk legolvasottabb írása volt azon a napon.

Mennyiség A kávézást még tanuljuk, a „ristretto menyisége" kifejezésre a Google egészen tarka találatokat ad. Van ahol kerek 20 milliliter, de előfordul a 15-25-ös megengedő érték is. A szakember szerint inkább 15 milliliter alatt legyen, ha már komolyan gondoljuk a risrettót. Tesztkörutunkra mérleget is vittünk és változatos eredményekre jutottunk.

Kaptunk hideget és meleget is a hozzászólóktól, legtöbben egy-egy kávézót, jellemzően a kedvenceiket hiányolták, miért maradt ki a kétnapos tesztből. Ezek közül kiválasztottunk hármat, a Tiszavirágot, a Smooth és a Corso Cafét és persze nem maradhatott ki a közelmúltban nyílt Kárász utcai Lobby és a Széchenyi téri Frei sem.

E sorok íróját ugyanaz a két két profi kísérte, egy kávét is forgalmazó, múzeumnyi mennyiségű kávéfőzőt tulajdonló üzletember - nevezzük Kötekedő Kávésnak - és Tóth Mária, aki főállásban, napi 8 órában kóstol egy svájci tulajdonú, ízesítőanyagokat gyártó üzemben. Szóval, ebből él...

A kávézós szakember ezúttal is sokat kérdezett: milyen kávéból főzik, milyen gépük van, hány grammot használnak egy adaghoz - viszont megjavult és már nem kötekedett, inkább segített a változó felkészültségű baristáknak. Mária csak csendben kóstolt és ezúttal is mind az öt helyen ristrettót ivott.

Nagy szegedi kávéteszt - ráadás. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Ristretto-teszt:
1. Corso Cafe, Kárász utca
2. Smooth, Oskola  utca
3-5. (betűrendben):
Cafe Frei, Széchenyi tér, Lobby Café, Kárász utca, Tiszavirág, Hajnóczy utca.

Nézzük, mit írt a profi ízlelő az általa legjobbnak talált kávéról. Illat: édes, meleg-fűszeres jegyek, leheletnyi virágzó gyümölcsfás illat fedezhető fel. Crema (Hab): fakó gesztenyebarna, közepes mennyiségű. Íz: karakteres, picit keserű, déli gyümölcsök közül a legdominánsabb mangó fedezhető fel a kávé illat mellett, testes, erős kávé az olasz pörkölésnek köszönhetően. Utóíz: néhány percig keserű, háttérben végig megmarad az erősen savanyú íz, a gyümölcsös jelleg már nem tapasztalható. A kávé jellemzése: átlagos minőségű kávé, pozitív megjegyzés, hogy nincs rossz utóíze. Egyebek: Vergnano 100% Arabica olasz pörkölésű kávéból készítették a Ristrettót, bár a hideg csésze miatt hamar kihűlt.

Milyen volt az összevont teszt, a 15 kóstolt ristretto közül az utolsó helyezett kávé a profi szemével? Illat: savanyú, keserű, enyhén édeskés, háttérben nagyon gyenge citrusos jellegű. Crema (Hab): nagyon kevés, csak egy gyűrűt alkot a kávé felszínén és egyszínű. Íz: nagyon égett-keserű, savanyú, csaknem ihatatlan. Utóíz: citrusosan savanyú, keserű. Kávé jellemzése: nagyon savanyú, keserű és égett... Egyebek: a pincér először a férfiaknak adta az étlapot, csattogtatta a tollát beszéd közben, a kávétól csaknem felfordult a gyomrom, nagyon kellemetlen volt.

Nagy szegedi kávéteszt - ráadás. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Nyugodt, beszélgetős hely a Tiszavirág, a kávét készítő és felszolgáló hölgy is nagyon kedves és készségesen válaszol minden olyan kérdésre, amire teheti. A ristretto viszont megszaladt, már ami a mennyiséget illeti.

A Frei kávézó nagyon ment a múlt héten, öt és hat óra között úgy pörgött, hogy ülőhelyet is alig lehetett találni. Szóval, az emberek a „lábukkal szavaztak", sokan próbálták ki a nem is olyan régen nyílt helyet. Némi szépséghiba, hogy a vendégnek magának kellett leszednie az egyik megürült asztalt, ha már a korábbi kávézó ezt nem tette meg. – Önkiszolgáló – olvasható az asztalon, de nem vagyok benne biztos, hogy ennyire...

Nagy szegedi kávéteszt - ráadás. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Az Oskola utcai Smooth kávéház és fondüétterem nagyon kellemes hangulatú hely, egészen komoly whiskyválasztékkal. Nem feltétlen a kávé a vivőágazat, de korrekt a kiszolgálás – korábbi cikkünk hozzászólói javasolták, hogy próbáljuk ki.

Nemrégiben nyílt a Lobby Café a Kárász utcán, közel a Dugonics térhez, gyönyörű kilátással az egyetem központi épületére. Legkellemesebb meglepetés talán az ár volt ezen az exkluzív helyen, 250 forintért egy ristretto mellett megpihenni, miközben kint csikorognak a mínuszok vagy éppen szállingózik a hó – szóval ez csábító téli program lehet a következő hónapokban.

Átlósan szemben a Corso Café már bejáratott hely, profi csapattal és persze a kávé is rendben van. Ha a két tesztet összerakjuk, a 15-ös mezőny 3. helyére jött fel ez a kávézó, míg a negyedik a Smooth lett. A Dock első és a Flat White második helyét az újak nem veszélyeztették. A biztonság kedvéért azért újra elmentünk a Dockba és "visszkóstoltunk", de minden maradt a régiben...

Nagy szegedi kávéteszt - ráadás. Fotó: Kovács András (képgaléria)hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok az új milliárdos

A 150-es listára idén 18 új szereplő került fel, összesített vagyonuk meghaladja a 140 milliárdot. A… Tovább olvasom