Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Öten költözhetnek el a megyéből támogatással

Csongrád megye - Lakóhelyétől legalább 100 kilométerre kell költöznie a munkanélkülinek ahhoz, hogy lakhatási támogatást kapjon az október 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint. Csongrád megyéből 277 érdeklődő volt eddig, 8-an adtak be kérelmet, 3-at elutasítottak.
Egy október 1-jétől élő kormányrendelet értelmében lakhatási támogatást adna az állam azoknak, akik lakóhelyüktől messzebbre költöznének egy állás reményében. A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjától megkérdeztük, mekkora az érdeklődés a lehetőség iránt.
Feltett kérdéseinkre írásban kaptunk választ, a mellékelt táblázat azonban sovány eredményről számolt be: október végéig 277-en érdeklődtek. Közülük 8-an adtak be kérelmet, 3-at elutasítottak, mivel nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek, 5-nél még tart az elbírálás. Az eredmény tükrözheti azt, hogy a feltételeknek nehéz megfelelni, de akár azt is, hogy az emberek nem hajlandók egy állás reményében messzebbre költözni.

Nem mozdul a magyar?
Jelenleg 400 ezer magyar állampolgár dolgozik regisztráltan az Európai Unió országaiban, és becslések szerint még egyszer ugyanennyien vállalnak feketén munkát külföldön, Kanadától Kínáig.

Az elvárások valóban szigorúak: – Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább 3 hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél a feltételt nem vizsgálják – ezt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára mondta szeptember 20-án, bejelentve a köznyelvben albérleti támogatásnak nevezett állami mentőöv részleteit.
A lakhatási támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de tömegközlekedéssel naponta 6 óránál többet kellene utazni. Összege fix, ám 6 havonta változik: az első 6 hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. Ha a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. Ahhoz, hogy valaki megkapja, legalább 6 hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni, az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér 3-szorosát.

Miért nem kérik? Sikerült beszélnünk olyan álláskeresőkkel, akik megpróbáltak élni a lehetőségekkel. Egyikük azt mondta, nincs olyan munkáltató, aki 6 hónapra szóló munkaszerződést ajánlana. A szorult helyzetben lévő munkanélkülit 1 vagy 3 hónapos próbaidővel veszik fel, 6 hónapot senkinek sem írnak alá előre. A nyilatkozó barátja pedig azt a körülményt említette, hogy az elérhető áron kivehető lakások, szobák főbérlői nem akarnak számlát adni. Az albérleti piacon a magas nívójú házakat, lakásokat hirdetik számlaképes ingatlanközvetítők: tulajdonosaik általában külföldön élnek, a kiadással és a fenntartással járó ügyeket cégek intézik.

Olvasóink írták

 • 14. le-gott 2012. november 23. 19:26
  „12. queenmargareth1 2012.11.22. 18:49

  ..az ezt megelőző beírásod után még gondolkodtam is azon , hogy megadok egy elérhetőséget , viszont az azt követő után rájöttem , hogy felesleges. Csak gyártsd tovább az önigazolásod kifogásait , hogy miért is nem akaródzik ! Miért is gondolod , hogy törvénytelenek arrafelé a dolgozók alkalmazása , az legyen a te bajod , de csak úgy margóra megjegyzem - az átlag magyar viszonyoktól eltérően arrafelé még az éjszakai műszakban is helybe viszik nem csak a dolgozókat , hanem a hidegcsomagot is , természetesen az errefelé divatos jóval erősebb bérezés mellett.További jó önsajnálatot és képzeletbeli sebnyaldosást kívánok!”
 • 13. allegro 2012. november 23. 12:02
  „12. queenmargareth1 2012.11.22. 18:49

  Jól mondtad, "lelki szegények"!

  10. le-gott 2012.11.22. 17:19

  Na ez, hogy vadásszák ez túlzás! Még a többdiplomás, nagy tapasztalattal - mindegyik diplomát munka mellett szerzettet sem...Bár találkoztam már olyan véleménnyel, az "a bohócokat, udvari bolondokat" hamarabb felveszik, de hamarabb dobják is! De hát mit neki, költözik tovább, senkihez, semmihez nem kötődik, szabad, mint a madár. "Nem baj, van másik!" - hát persze, idővel.

  Máskülönben még a madrak is évről évre ugyanoda térnek vissza, nemigen hagyják el fészküket, még a vándormadarak is egész életükben csak kétlaki életet élnek és ugyanoda térnek vissza.

  Netán még mindig (vagy ismét) a honfoglaló magyarok pusztai vándorlásánál tartunk? Még azok is legalább mindannyian együtt mentek, nem hagyták faképnél a famíliát, barátaikat se! A sátorfájukat is könnyébb volt szedni..”
 • 12. queenmargareth1 2012. november 22. 18:49
  „ui. és persze biztosítva legyen az egészségügyi ellátottságom, mert olyan lelki szegények vagytok, hogy mindenkiről azt feltételezik, egészséges és nincs más dolga, mint félévente költözni.”
 • 11. queenmargareth1 2012. november 22. 18:45
  „10. le-gott 2012.11.22. 17:19 csak mutass egy céget, ami minimum egy évre biztosít munkát és utazom!
  Persze, ha nem sintérnek vagy egyéb hasonlónak kell menni...”
 • 10. le-gott 2012. november 22. 17:19
  „A tragikomédia az egészben az , hogy sír , rí a magyar , kettévált az ország , míg van olyan országrész , ahol vadásszák az embereket , hogy fel tudják tölteni az adott cég létszámát , addig meg egy réteg ül a seggén önnönmagát röghözkötve és sopánkodik , meg nyalogatja nemlétező sebeit és gyártja a kifogásait , hogy miért nem. Mert az már régen el múlt , hogy majd az ölébe pottyan a munka , azért tenni is kellene ám az egyénnek is valamit !”
 • 9. Kulesevics 2012. november 22. 17:09
  „Én speciel szeretnék Siófokon lakni nyáron :P Jó volna valami támogatás hozzá.”
 • 8. 80sFan 2012. november 22. 16:43
  „Itt csak egy dolog jár az embereknek: a szája. De az sem sokáig.”
 • 7. Katamaria 2012. november 22. 15:06
  „Tehát, aki pályakezdő, de próbaidőben dolgozik 3 hónapos szerződéssel, ami a 3 hónap után lesz határozatlan, akkor neki nem jár? Hiába van az állandó lakhelye 100km-nél meszebb?”
 • 6. allegro 2012. november 22. 15:03
  „Ilyen fizetési viszonyok miatt röghöz vagyunk kötve, és az ősök megszerzett birtokain belül vagyunk kénytelenek maradni.
  Él jobban még a tradíció, az egymásrautaltság miatt is, hogy segítsenek egymáson a generációk, aki még tud. Így is szétziláltak a családok. Az örökös költözködés kultúrája mindenkit elidegenít egymástól.

  Alkotmányos kötelezettségünket hogy is teljesíthetnénk, még a város másik végéből is nehéz a segítségre szoruló szülőt istápolni, még ha nincs is sok feladat vele, de az rendszeres, akkor is, nemhogy az ország másik végéből. Akkora nyugdíja, fizetése meg senkinek nincs, hogy ezt valakinek külön megfizesse.

  (Mellékesen az ország másik végébe menekült unokatestvér, aki semmit nem tesz pl. apjáért, az nagyon tudja kritizálni az itthon maradottat, aki ha kell naponta helytáll...)”
 • 5. allegro 2012. november 22. 14:53
  „Hat hónap nagyon gyorsan eltelik, a próbaidők rendszere Mt. szerint kizáró ok.
  Kinek segítség ez? Akinek amúgy se létkérdés.
  Nem mozdul a magyar, hova mozdulna, a lakásán, eladhatatlan házán is hiteltörlesztő. Mellé még albérlet is, hol adnak annyi fizetést? Még efféle támogatással is megfontolandó.

  Egy alacsony bérre beállni, ahonnan nem tud feljebb lépni, és néhány hónap múlva a támogatás megszűntével újabb pénzügyi összeomlás.

  No és valóban: ki ad számlával ki albérletet? Ha volna ilyen, a juttatás nem fedezné a rezsit is mellette.
  Sok esetben gondoskodásra szoruló szülei is kötik. Egy fiatalnak még nincsenek kötöttségei, reálisabb lehetőség a számára.”
 • 4. eldorádó 2012. november 22. 13:29
  „1. gedeon
  :-)”
 • 3. grafika88 2012. november 22. 11:32
  „Na ez megint olyan "segítség " amit 100 ból jó ha 1-2 tud igénybe venni.
  czomba elvt. is kiadja a lakását --SZÁMLA NÉLKÜL! /blikk/ .
  Nem egyszerűbb lenne Kelet-Magyo. is telepíteni cégeket, üzemeket ??Nem csak a Dunán-túlra ?”
 • 2. X_Y 2012. november 22. 10:57
  „"az első 6 hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. "

  Ez a jómódúaknak alkalom egy kis kiruccanásra az ország másik végébe.”
 • 1. gedeon 2012. november 22. 08:48
  „Kovács Jánost pontosan reggel 6 órakor ébresztette órája (made in China). Amíg a kávéfőzője (made in China) a reggeli kávét (product of Brasilia) csepegtette, lezuhanyozott, a hajszárítóval (made in Taiwan) megszárította a haját, a villanyborotvájával (made in China) megborotválkozott. Egy pólót (made in India) és farmert (made in Singapore) húzott. Lábait sportcipőbe (made in Korea) bujtatta. A kenyérpirítójából (made in Philippines) kinyert pirítóst reggelizett, majd menedzserkalkulátorán (made in Mexico) megnézte aznapi feladatait. Az óráját (made in Switzerland) beállította a rádió (made in China) alapján, beült autójába (made in Germany) és mint már hónapok óta, álláskeresésbe fogott. Az ismét eredménytelen nap végén János hazament, papucsot (made in China) húzott, fogott egy üveg bort (made in France) és bekapcsolta tévéjét (made in Japan). Amíg a brazil sorozatot nézte, elgondolkodott, miért nem talált ma sem egy jól fizető magyar munkahelyet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élelmiszerek 6 százalékkal drágultak

Élelmiszerből, vegyi áruból és kozmetikumból 4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi bevétel a harmadik negyedévben, ugyanakkor 2 százalékkal csökkent az eladások száma. Tovább olvasom