Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Ötödével nőtt a közbeszerzések száma

Az idei év első felében 5.301 közbeszerzést folytattak le az ajánlatkérők, ez 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Az eljárások idei 771,8 milliárd forintos összértéke csak 8,9 százalékkal haladta meg a tavalyit - mondta Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az eljárások 47 százalékában használtak az ajánlatkérők uniós forrást, egy éve ez az arány 37,6 százalék volt. Értékben viszont a közbeszerzések 53 százalékában volt uniós forrás, annyiban mint a múlt év első felében - tette hozzá az elnök.

A közbeszerzések értékének 55 százaléka volt építési beruházás, ez megegyezik a tavalyival. Az árubeszerzések és a szolgáltatások aránya viszont megfordult: az árura jutott 29,2 míg a szolgáltatásra 15,5 százalék.

Az eljárások kétharmada volt nyílt a közösségi értékhatár felett, míg a nemzeti értékhatáros eljárások kétharmadát új formában, három felkért ajánlattevős beszerzéssel bonyolították le.

Az ajánlatkérők körében változás történt az élen: míg tavaly a helyi önkormányzatok vezettek 37,1 százalékkal - ennyivel részesedtek a közbeszerzések értékéből - addig az idén 28,2 százalékra szorultak vissza. A tavalyi 32,5 százalékkal második helyezett közjogi szervezetek 31,1 százalékkal lettek elsők az idén.

Az árvizek és egyéb katasztrófák okozta újjáépítések, a Zeneakadémia felújítása és még néhány nagyobb beruházás okozta a változást - mondta az elnök. A központi költségvetési szervek részesedése 13-ról 17 százalékra emelkedett.

A kkv-k részesedése a közbeszerzések számából továbbra is 80 százalék, viszont értékben a részarányuk 8 százalékkal, 39 százalékra csökkent.

A külföldi cégek részaránya továbbra is marginális: értékben 3,6 százalékot tett ki.

A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 446 jogorvoslat indult idén 6 hónap alatt. Egy éve még 533 volt az eljárások száma, de a kevesebb eljárás bonyolultabb volt, és több elbírálandó jogcím volt bennük. A döntőbizottság 210 esetben állapított meg jogsértést, a kiszabott bírság pedig 72,4 millió forint volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Norvégiába szállít buszokat a Rába

A Rába Jármű Kft. S91 típusú midibuszok norvégiai szállítására nyert megbízást a napokban. Tovább olvasom