Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

OTP: egyre kevesebb a megtakarítás

Az elhúzódó válság miatt sokan élték fel tartalékaikat, így 56 százalékra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi megtakarítással.
Fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával - állapította meg az OTP Öngondoskodási Index reprezentatív kutatásában.

A felmérést összefoglaló csütörtöki közlemény szerint nagyon nehéz a lakosságot a hosszú távú megtakarításokra ösztönözni, áttörés csak akkor történhet, ha a makrogazdasági háttér javul, és az állam is mindent megtesz az öngondoskodás támogatásáért.

A felmérésekből kiderült, hogy az elhúzódó válság miatt sokan élték fel tartalékaikat, az anyagi pozíciójuk romlása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt pedig egyre kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben megtakarítást indítanak. Leggyakrabban váratlan helyzetre tartalékolnak az emberek.

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi megtakarítási formát érintette. Csupán két forma - az egészségpénztár és a START számla - esetében nem tapasztalható érzékelhető változás a 2012 első félévében végzett kutatás alapján.

Szembetűnő a csökkenés a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20 százalék, az idén tavasszal pedig csupán 13 százalék rendelkezett lekötött betéttel.

A közlemény szerint már a tavalyi októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhe mértékben csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe.

Az emberek többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg pénzügyeit hosszabb távon. Ennek és az állami nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmak ellenére továbbra is többségben vannak azok, akik elsődlegesen állami feladatnak tartják a nyugdíj biztosítását, de biztató jel, hogy a megkérdezettek egyre nagyobb arányban ismerik fel a saját felelősségüket is.

Az OTP Bank tavaly júliusában indította el az indexet, amelyen keresztül nyomon követhető a társadalom állapota és fejlődése az öngondoskodás terén. A kutatás a családról való gondoskodásra, az önképzéssel kapcsolatos kérdésekre, az egészségmegőrzésre és a környezetvédelemre is kitér.

Olvasóink írták

 • 13. alfa258 2012. október 25. 15:43
  „Megsúgok valamit: még kevesebb lesz a megtakarítás, köszönhetően drága győztes forradalmi kormányunknak, a kuszaszem kígyónak és törpe vezérének! Azok akik az egykulcsos adó előnyét élvezik talán nem a nagy OTP-be fialtatják a pénzüket???? Hmmm hmmmm, nem szép dolog!!! Elmebajosok........”
 • 12. Dr.Tonyk 2012. október 25. 15:07
  „Banktéma, de ezt is köszönjük:
  http://penzcentrum.hu/ongondoskodas/a_citibanknal_sem_lesz_matolcsy_eltemette_a_0_ft-os_szamlakat.1034344.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox”
 • 11. macs 2012. október 25. 13:15
  „10. kisokos,
  OK! igazad lehet, de ennyi pénzt a párnacihából nem lehet elővarázsolni, vagy tévedek? Tavaly télen nagyon sokan kivették a pénzüket a bankokból és voltak, akik külföldre vitték, voltak akik, nem. Nem régen olvastam egy elemzést, miszerint a magyar vállalkozók egyre nagyobb arányban vonják ki a pénzüket a cégeikből, nem fektetnek be, csak kevesen keveset. Nos, elképzelhető a kivett pénzek is állampapírban landoltak. Sőt hamarosan euró alapú papírokat is ki fog bocsátani az állam. Megjegyzem az ígért hozam vonzó, de ott is van árfolyam kockázat, nem is kevés.
  Az OTP-t pedig megértem, hogy nem beszél az állampapírról, mert az nekik konkurencia, nem is kicsi. :-)”
 • 10. kisokos 2012. október 25. 12:51
  „7.macs 2012.10.25. 11:53
  Bár a cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy az OTP által közölt felmérést csak a saját banki tapasztalataikra alapozva tették-e közzé, vagy a teljes banki szektor adataira alapozva. Én azért ez utóbbit véleményezem, már pedig ha ez így van, akkor nem írták volna bele, hogy a tartalékok csökkenése szinte a teljes megtakarítási formát érintette -kivéve a START számla és egészségpénztár-, illetve ha valóban ekkora mértékű pénzátcsoprtosítás történik az állampapirok felé, akkor meg illett volna erről említést tenni.”
 • 9. Power 2012. október 25. 12:24
  „"félmilliárdos bírság" - pontosabban Soros nyereségéhez képest borravalót kértek.”
 • 8. sajtkukac 2012. október 25. 12:12
  „Ajjjj, pedig abból a 47 ezerből, amiből meglehet élni, hááámééég maradnia is kell, eeeeejnye Zemberek, miért nem visszük a bankokba a maradékot????? Ezt a cikket, aki megfogalmazta és ezt a közleményt aki megírta sem teljesen ép elmével él!”
 • 7. macs 2012. október 25. 11:53
  „3. kisokos,
  van egy ötletem, hogy hol van a pénz. Augusztus vége óta a lakossági állampapírok állománya tovább nőtt: az ÁKK legfrissebb, október 8-ai adatai szerint névértékük elérte a 828 milliárd forintot, így az év elejétől számítva 75 százalékos az állomány növekedése. Az egyéb állampapírokkal együtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány október elején már megközelítette az 1060 milliárd forintot.
  Ezt meg is tudom érteni, hiszen a bankok nagyon alacsony kamatot fizetnek, míg az állampapírok 6-7%-ot. Bolondok lennének, ha nem használnák ki a lehetőséget, főként akkor amikor az infláció bőven 6% felett van.
  Másrészt a devizahitelek visszafizetése miatt csökkent a lakossági betétek, befektetések mennyisége. Ezt is meg tudom érteni, hiszen így sokkal olcsóbban úszták meg a dolgot.”
 • 6. Power 2012. október 25. 11:49
  „Csányi bankjában azóta nem bízom, amióta Orbán egykori puszipajtása shortolta az OTP részvényeket. A félmilliárdos bírság ellenére semmit sem kaptak vissza a betétesek.”
 • 5. roxper 2012. október 25. 11:21
  „Nemrég volt egy cikk arról, hogy a családok elég magas százaléka egy 50.000 Ft-os váratlan kiadásra sem tudna egy fillért sem csoportosítani. Ez a mai valóság, éljen a fülkeforradalmár, szabadságharcos unortodox kúrmány! :(”
 • 4. papika56 2012. október 25. 11:15
  „Adig míg 4,5 millió ember mély szegénységben él ! Míg minbér nem takarja be a havi kiadásokat ! míg a 47 ezer ft bért kap egy családfő ---MIT akarnak ezek ???
  Megtakarítani csak a millomosok--milliárdosok tudnak , da azok kiviszik pl. Svájcba v máshova a pénzüket, aranyban !Máshol olvastam : egy hegy gyomrában Svájcban --van kialakítva egy bunker szerű , 1000%os biztonságos hely , itt örzik a világ aranykészlete 80 % át, és sok a magyar betétes !!!!
  Demján...pl.123 milliárdos vagyona. stb......”
 • 3. kisokos 2012. október 25. 11:10
  „Valóban megérne már egy misét, hogy mi lett azzal a 4-500 milliárd forinttal, amit az egy kulcsos adó a felső-középréteg zsebében hagyott. Az egykulcsos adó bevezetését a kormány többek között pont azzal indokolta, hogy ha több pénz marad az embereknél, az több fogyasztást generál, ezáltal élénkül a gazdaság, illetve növekszik a megtakarítási hajlandóság is. Ehhez képest a belföldi fogyasztás látványosan csökken, a megtakarításokról meg lásd a fenti cikket. Az ingatlanpiac is évek óta nem látott mélységekben, tehát oda se mehet ez az összeg.
  Szóval a kérdés továbbra is az, hová tűnik el ez a több száz milliárd forint ? Az a válasz, hogy kiviszik külföldre, eléggé a dolgok leegyszerűsítését jelentené.”
 • 2. Együgyű 2012. október 25. 10:28
  „,,OTP: egyre kevesebb a megtakarítás"
  Nem értem, hogy a magyar milliárdosok, milliomosok és a felső középréteg a megtakarításait, tőkéjét miért menekíti ki a kuruc felszabadító harcot folytató Magyarországról. A nálunk levő menekülő külföldi tőkét végképpen nem értem meg, hiszen sikert sikerre halmozunk! Biztos most is a fránya bankok, EU, IMF a hibás?”
 • 1. TrombiFrédi 2012. október 25. 10:24
  „Milyen meglepő!!! Már az is művészet, hogy valaki máról holnapra átvészeli, és hol van még a megtakarítás?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januártól behajtják a kamarai díjakat

Eddig nem volt igazi tétje annak, ha a vállalkozások nem fizették be az idén bevezetett kamarai… Tovább olvasom