Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Ötszáz milliárd volt a vállalati hitelállomány

Az 1,2 százalékos gazdasági növekedés a hitelezés növekedése nélkül valósult meg tavaly, mivel a vállalati hitelállomány 400-450 milliárd forinttal csökkent - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank pénteki tájékozatóján.
Amíg a válság előtti években, 2003-2008 között évi 10-20 százalékkal nőtt a vállalati hitelállomány, addig 2008 utolsó negyedéve óta folyamatosan, 5-10 százalékkal csökken, 2010 végén 5 százalékkal volt alacsonyabb a 2009. év véginél - közölte Nagy Márton, az MNB igazgatója.

Elmondta: amíg korábban a bankok hitelezési hajlandósága - azaz, hogy nem akartak hitelt nyújtani - magyarázta a hitelezés visszaesését, az utóbbi időben a bankok hitelezési képessége a nagyobb korlát. Az utóbbi a bankok romló tőkehelyzetével függ össze.

A banki hitelkínálat szűkülése miatt elsősorban a kis- és középvállalati szektor szenved, mivel ennek a szektornak a hitelképességét szűri meg erősen a bankrendszer, ami a szigorúbb forgóeszköz hitelezésben csapódik le.

Mivel a banki kockázatvállalási hajlandóság nehezen ösztönözhető, ezen csak a kockázatok részleges állami átvállalása segíthet - állapítja meg az MNB tanulmánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint pénteken

Az eurót péntek délelőtt 290,60 forinton jegyezték , míg a svájci frank jegyzése 237,95 forintra… Tovább olvasom