Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Panelban fizetnek legtöbbet a melegért

Csongrád megye - Négyszer annyit fizet egy panellakó a fűtésért és a meleg vízért, mint aki hőszigetelt tégla társasházban él; négyzetméterre vetítve akár hatszor annyit, mint egy jól megépített ház gazdája. Az egyedi fűtés még hőszigetelés nélkül is felezi a költségeket. A szakember szerint a távhőszolgáltatás ellenőrizhetetlen és elavult – nem lehet rajta spórolni akkor sem, ha akarunk.
Évek óta visszatérő téma a távfűtés és díjszabása. Mit fizetünk, és főleg miért ennyit – teszik fel sokan a kérdést. A legnagyobb homályban a panellakók tapogatóznak: egész évben fizetnek a fűtésért, majd nyáron kapnak egy elszámolószámlát – sokszor több tízezer forintos csekkel. A legtöbbször azt kérdezik olvasóink: miért kell ennyit fizetniük, tudják-e ellenőrizni és hatékonyan befolyásolni fogyasztásukat.

– Mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt – jelentette ki Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató igazgatója. – Hogy kinek miért kerül annyiba a távfűtés, amennyibe, nem lehet általánosságban megválaszolni. Minden lakás más és más. A mi feladatunk eljuttatni a házhoz a szükséges hőt. Hogy ezt aztán hogyan osztják fel a lakások között, illetve hogy fekvésük, szigeteltségük miatt hogyan hűlnek le vagy tartják meg a meleget, és mindezt hogyan kompenzálják a számlákon, az mind egyéni adottság kérdése.

A panelek valahogy nagyon furcsa építmények. Bár ugyanolyan társasházak, mint téglaépítésű társaik – a lakások egymást melegítik, és a költségeken a lakók megosztoznak –, fűtésük mégis többszörösébe kerül bármilyen más lakásénak. Még egy magánházat is olcsóbban fel lehet fűteni.


Nagyobb a hőveszteség

A panellakásoknál nagyobb a hőveszteség, és rosszabb a hőszigetelés, mint más épületek esetében – mondta el Sándor Viktor épületgépész-mérnök. – A távhőszolgáltatás elavult technika. Ellenőrizhetetlen, ki mennyit használ fel belőle. A hőszolgáltatónak pedig nem érdeke, hogy csökkentse a szolgáltatott mennyiséget. Amíg valaki nem válik le a távhőről, lényegesen nem tudja csökkenteni fűtési költségeit. Egyedi gázkazánja akár egy háztömbnek is lehet, amellyel már valóban a tényleges és ellenőrizhető fogyasztást fizeti minden lakó. A beruházás nagyjából 10 év alatt megtérül – de érdemes hőszigeteléssel kombinálni.
Egy 72 négyzetméteres, új nyílászárókkal felszerelt, de nem panelprogramos panelt vettünk alapul. A hőmennyiségmérővel is ellátott lakásban az 5 helyiségből mindössze kettőt fűtöttek egész télen – a spórolás jegyében. Minden oldalról szomszédok melegítik a falakat, így sem volt több 22 foknál a lakásban. Havi 22 ezer forintot számláz a hőszolgáltató – ebben benne van a két lakó melegvíz-fogyasztása is. Ehhez kaptak még egy 50 ezer forintos elszámolószámlát, vagyis a lakás éves költsége 314 ezer forint.

Ennél nagyobb alapterületet, 100 négyzetmétert lehet felfűteni 21 fokra évi 170 ezer forintos gázszámlából egy nem hőszigetelt téglaépítésű társasházban. Ebben ráadásul benne van a meleg vízhez és a főzéshez használt gáz mennyisége, amely havonta nagyjából 15 ezer forint. Itt szintén ketten laknak, és szintén öt helyiséget tartanak télen melegen. A legkeményebb téli hónapban rúg 50 ezer forintra a számla – annyira, mint paneles példánkban az elszámolószámla.

Hogy mennyit számít a hőszigetelés, íme egy új építésű társasház példája: az általunk kiválasztott 60 négyzetméteres téglalakás fűtés- és melegvíz-költsége évi 72 ezer forint. Havi bontásban 6000 a gázszámlája az itt lakó párnak. Megvizsgáltunk egy családi házat is. A könnyűszerkezetes, kétszintes épület gázszámlája télen a legdrágább hónapban is 27 ezer forint volt. Ha a 140 négyzetmétert, amely az alapterület, elosztjuk kettővel, hogy paneles példánkra vetítsük, máris látszik, hogy a legrosszabb hónapban is feleakkora költséggel megoldható a lakóhelyiségek melegen tartása. Ebben a házban ráadásul négyen laknak, a számla tehát tartalmazza számukra a meleg víz előállításának és a főzésnek a költségét is. Tavasztól őszig pedig nem fizetnek a fűtésért. Éves költségük így 120 ezer forint – majdnem harmada a feleekkora alapterületű panelénak.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Arpiel 2012. november 14. 22:01
  „A SZETÁV egy gusztustalan pazarló mocskos csaló és profithajhász szemét banda. Ha most az USA-ban vagy csak nyugat Európában lennénk, már régen BÖRTÖNBEN ülnének az ilyen "szolgáltató" valójában a lakosságot kiszolgáltató cégek vezérkarának vétkes tagjai. Akik miatt (is) kell többszörösét (!) fizezni egy hőszigetelt (!) panellakásban befűtéséért mint egy ugyanakkora ház fűtéséért ! Vagy egy konkrét eset: a lépcsőházon belül ugyanaz a lakástípus egyik emeleten a felét (!!!!!!!!) fizeti a földszinti lakásénak (hőszigetelz) ! Ezt a céget is meg a többit is (gáz stb.) teljesen át kellene világítani, a külföldi pénzrabló profitlegényeket kirugni az országból is, és szigorú ellenőrzések után sittre vágni a csalókat. Aztán jöhet az állami kezelés. Tudomásom van róla, hogy ezek a cégek a közelgő hurokszorítást (a kormány célja miatt, hogy visszaveszi őket) érezve szándékos pénzszerzésbe és mentésbe kezdtek ! Biztos, hogy jelenleg is bűncselekmények tömkelegét követik el, csak nem derül ki. Abnormális ez a halyzet és remélem hogy "lógni" fognak !”
 • 91. virág25 2012. szeptember 09. 20:31
  „74. .suhym. 2012.09.07. 08:09

  Köszi. De nálunk akkor is fűt mindenhol, amikor kint plusz 10 fok van. Alapálláson akkor kellene csak fűtenie, amikor 6 fok alatt van a hőmérséklet! Állítólag ide van állítva a szabályozó! Na most ezt ki tudja ellenőrizni? Csak a Szetáv! Hiszen nincs rajta, hogy hol áll, le is van blokkolva, hogy boldog boldogtalan ne csavargassa! Állítólag, ha fizetek minden hónapban 20 ezres számlát, a lépcsőház fűtése ennek a 9%-a. Tehát elég szép összeg, 1800 havonta. Ha összehasonlítom a légköbméteres számlával ez aztán aranyárban van! Nem értem, hogy, ha van termosztátos szabályozó, akkor miért nem tudok csökkenteni a hőmérsékleten! Értem a fizika törvényeit, de ha kinyitom a csapot akkor jön a meleg víz, ha elzárom a csapot nem kellene. Ez a probléma! E mellett átfűt a cső!”
 • 90. macs 2012. szeptember 09. 13:29
  „88. info,
  mekkora hőmennyiség van elszámolva a 47 m2-es és a 60m2-es lakásban?
  A saját számlámból kiindulva, az alapdíj a lakás légköbmétere alapján kerül számlázásra, majd ezt követi az előző időszak alapján számított 1 havi átlagos hőmennyiség * árral.
  A két 60 m2-esnél egyforma tartalmú a számla? Úgy értem, hogy van ismerősöm, akinek átalányban számolják a fűtést, és van ahol mért adat alapján.”
 • 89. info 2012. szeptember 09. 07:04
  „Más, fűtési elszámolás az egyes lakások eltérő helyzetének megfelelő korrekció alkalmazásáróla 104/2011./VI.29/Korm.rendelet akkor vehető figyelembe ha a társasház lakói megszavazzák.Lakógyűlésen nem szavazták meg azért mert akkor "aki nem abban a fekvésű lakásban lakik mint az érintettek akkor nekik kell megfizetni a korrekciót"Ebből úgy tűnik néhány ember saját pénzének ellensége.”
 • 88. info 2012. szeptember 09. 06:56
  „Hogyan lehetséges az, hogy nem egyformán számláz a szetáv? a 60négyzetméteres lakásokra néhány helyen különböző összeget számol a melegvíz-fogyasztást nem számolva.Van az északi városrészben ahol többet számol a 47négyzetméteres lakásra mint a 60négyzetméteres lakásokra, egész pontosan 3 M3 melegvíz-fogyasztással 0801-0831-ig 24015-Ft számol. Vagy két különböző helyen lévő 60nm lakásra különböző összeget számol és a különbség legalább tízezerben mérhető, hogyan lehetséges ez? A lakások nem szigeteltek.”
 • 87. macs 2012. szeptember 07. 14:33
  „86. geza,
  mondtam nem vagyok szakértő, csak a kapott infókat mondtam el. :-)
  A lépcsőház nem a nyári meleget őrzi meg, sajnos. Ott nincsenek fűtőtestek, tehát nincs fűtés se. Érdekes módon, még a legnagyobb hidegben sincs farkasordító hideg. Igaz a kapu sincs sarkig tárva, az ablakokat se tartjuk nyitva. Ennyi.
  Csak azt tudom, amit tapasztalok és amit nekem mondanak. Az oldal szomszédaimnál és a felettem lakónál napközben le vannak zárva a fűtőtestek, késő délután kapcsolják fel, éjszakára ismét lezárják. Az alattam lakó hölgynél 18 fokra van állítva az egyik szoba. a többiben le van kapcsolva.
  Ilyen körülmények között a külső falak - ezek szigetelve vannak - kivételével nem hűlnek le a lakások, tehát viszonylag kevés fűtéssel elérhető a komfortérzet.
  És csak annyit, míg korábban a külső falnál álló szekrényben télen olyan hideg volt, kis túlzással, mint egy hűtőben, pedig ment a fűtés ezerrel, most semmi ilyet sem tapasztalok.
  Ez van és nem több. :-)”
 • 86. geza 2012. szeptember 07. 13:28
  „#84..."Az ablakok jól zárnak, tehát a sem a falak, sem a bútorok nem hűlnek le, "
  De szeretnék ilyen helyen élni ahol ilyen jól tartják a hőmérsékletet a falak.
  Azért nem hűl le, mert a másik 1-4 oldalról fűti valaki (hővezetés jelensége ált isk fizika)
  Az ablakokon is megy ki hő, csak a kérdés hogy mennyi idő alatt alakul ki a "hőhíd".
  A lépcsőház érdekes lehet hogy a nyáron bevitt meleget télen is megtartja, (perpetuum mobile :D )”
 • 85. chopper 2012. szeptember 07. 13:18
  „84. macs "A lépcsőházban és a közös helységekben lévő radiátorok le vannak kapcsolva, tehát a ház csak a lakások fűtésére használ fel hőt."
  Ez nagy tévedés. Nálatok hőveszteségmentes lépcsőház van? :-)”
 • 84. macs 2012. szeptember 07. 12:08
  „83. geza,
  ez a kérdés nálunk is felmerült, és mi ezt a választ kaptuk. Ha téves az info, bocsi. :-)
  A költség megosztókban lévő folyadék a lakás hőmérsékletének függvényében párolog. Azokban a lakásokban, ahol a radiátort letekerik az átmenő csövek hőt adnak le, a falak szigetelve vannak, az ablakok jól zárnak, tehát a sem a falak, sem a bútorok nem hűlnek le, így azoknak sem kell többet fűteni, akik a meleget szeretik. A lépcsőházban és a közös helységekben lévő radiátorok le vannak kapcsolva, tehát a ház csak a lakások fűtésére használ fel hőt.
  A rendszer lényege éppen az, hogy a házba bejövő hő mennyiségét egy "főmérő" regisztrálja, amit a lakásokban lévő megosztók adata alapján osztanak szét.”
 • 83. geza 2012. szeptember 07. 11:22
  „Egy panelházban mindenki fűt??
  Mennyien tekerik le a szabályzót hogy majd a szomszéd lakások fűtik az övét?
  Elég 4-5 lakás egy házban már a többi lakó díja emelkedik..”
 • 82. chopper 2012. szeptember 07. 11:12
  „72. szegedivagyok
  Egyetértünk. Elég sokan vannak, akik még a számlán lévő adatokat sem értik.Tisztelet a kivételnek.
  A buta embernek hiába magyarázzák, hogy emelkedő árak mellett hosszútávon megéri hőszigetelni az épületet.”
 • 81. macs 2012. szeptember 07. 10:49
  „Érdekes, hogy többen pozitív tapasztalatokról számolnak be, miközben az ellenzők és a rendszer rossz voltát hangoztatók sokkal többen vannak. Panaszkodnak, szidnak mindenkit, elsődlegesen a szolgáltatót, horribilis számlákat kapnak, amiket vagy kifizetnek vagy nem.
  Nem akarok senkit se bántani, de esetek többségében kiderül, hogy a probléma megoldásával nem is próbálkoznak, mert Pista bácsi, Maris néni és Gipsz Jakab "szakértő" azt mondta, hogy ...........
  Nálunk is és több ismerősömnél a rendszer működik, nincsenek horribilis számlák. Nem kéne megkérdezni ott mi van, és mi van azoknál, ahol problémák vannak?
  Egyébként az alapkérdésemre még most se kaptam választ. A cikkben példaként felhozott adatok azonos tartalmúak? Vagyis a panelre közölt számok tartalmazzák a melegvíz víz- és csatornadíját, a nem panelé csak a gáz díját, vagy figyelembe vették-e a melegített víz víz- és csatornadíját is?”
 • 80. chopper 2012. szeptember 07. 09:54
  „A buta embernek hiába magyarázzák, hogy szigetelni kell az épületet, úgy se érti meg. A hőszolgáltatók kihasználják az emberek tudatlanságát. A költségosztókkal sok idős nyugdíjast vernek át.”
 • 79. Krampampuli 2012. szeptember 07. 09:24
  „77. Torontál 2012.09.07. 09:15

  - nem bosszúja. egyszerűen az oroszoktól annyira szinte semmiért kaptuk a gázt, hogy fel sem merülhetett korszerűbb rendszer telepítése. De az is lehet ez akkoriban még korszerűnek számított valamennyire. Aztán, hogy később mi lesz azzal meg megint nem foglalkoztak hiszen hittek a rendszerben hogy örökké tart. Ismerős a Sándor György poén?
  - hogyan hívják majd a Lenin teret 10 év múlva?
  - nem tudom
  - mi van elvtárs nem bízik a rendszerben? :)”
 • 78. Krampampuli 2012. szeptember 07. 09:21
  „76. Millu 2012.09.07. 08:55

  - Hát igen az a neheze. A többi lakó csak akkor fogja támogatni ha ő is jól jár, sajnos nekem az a tapasztalatom hogy még akkor sem támogatják ha számára semmi sem változik. Egyszerűen lustaság, érdektelenség de még azt is el tudom képzelni, hogy irigységből nehogy már egy lakónak jobb legyen. Bár vannak jobb lakóközösségek is. Ez a hődíj 40%-a ugye jól emlékszem, hogy azért van mert mert körbe fűtenek?”
 • 77. Torontál 2012. szeptember 07. 09:15
  „Kádár bosszúja , ami a mai napig rengeteg pénzbe kerül a lakóknak és persze az adófizetőknek is és nyilván ez a nagyobb baj. ..(lsd. állami , önkormányzati lakások áron aluli eladása,panel program támogatása, kedvezményes távhő ÁFA,stb.
  Ezeknek a lehetőségeknek azt gondolom Mi nem panelosok is örülnénk!”
 • 76. Millu 2012. szeptember 07. 08:55
  „33. Krampampuli 2012.09.06. 11:57

  Szia!
  Mi a 10.en lakunk a főelosztó mellett, még a fal is meleg, fázni tehát nem fogunk.Az áramdíj miatt nem aggódom, mert ott legalább csak annyit kell fizetni amennyit fogyasztottál és nem küldenek még rá évente amennyi jólesik. A vezetékek is bírni fogják, mert azt is megcsináltattuk pár éve.
  Egyetlen dolog zavar csak, hogy miattam azok viszont többet fizetnek akik még nem csatlakoztak le, mivel a fennmaradó 60 % os hődíjat rájuk osztják.Azt mondta a szetáv ha csak 1 lakó fizetne teljes fűtést és többi 59 lecsatlakozik akkor azaz 1 fizet kB 3 millát a többi pedig az alapdíjat és a hődíj 40%-át.”
 • 75. .suhym. 2012. szeptember 07. 08:21
  „53. füttyimre 2012.09.06. 17:50

  Akinek pedig fűtési szezon végén olvassák le, annak (előre) párolog nyáron,
  DE
  mindenkinek egyformán párolog, ezért nincs semmi jelentősége.
  Nálunk májusban szokták leolvasni.
  Már többször végignéztük mind a 28 lakásban a megosztókat a fűtési szezon kezdete előtt, és láss csodát, mindegyik radiátoron ugyanarról az értékről indult a fűtés, tök mindegy, hogy merre néz a helyiség ablaka, pedig mi észak-déli tájolású ház vagyunk.”
 • 74. .suhym. 2012. szeptember 07. 08:09
  „10. virág25 2012.09.06. 08:09

  Nálunk is van a lépcsőházi radiátor, dierkt nem szereletettük le, mert hőútechnikai szempontból funkciója van, de csak az első emeletig fűtünk vele, a felette lévőket lezárjuk, mert a felsőbb emeleteken így is meleg van. Pár évvel ezelőtt kicseréltettük a radiátor szelepeket mind a két lépcsőházban, azóta mi döntünk, hogy a lépcsőházban milyen meleg legyen.
  A lakásokban is tudjuk szabályozni, mivel elsők között szereltettünk fel költségmegosztókat.
  Nálunk a házban a legtöbben visszakaptak a befizetett "előlegből" az elszámolás után., én pl. 18.500.-Ft-t. Havi 11.000 .- - 13.000.-Ft körül fizetek a meleg víz fogyasztástól függően. Ja, és 72 m2-es 2+2 lakásról van szó.”
 • 73. Nornora 2012. szeptember 07. 07:59
  „Doracs: miért a lakás hőfokát kellene nézni? Ennyi erővel egy magánházban is az után fizessék már a gázszámlát, hogy hány fok van bent, ne az elfogyasztott mennyiség után. Az, hogy a lakásod rosszul szigetelt, nehezen felfűthető stb., az sajnos a te gondod.
  Azt meg igen erősen kétlem, hogy magánházat olcsóbban lehet felfűteni, csak a magánházasoknak kisebb a "hangjuk". Meg mondjuk egy magánházban nem csak a számla van, hanem sok más egyéb költség is, és sokszor MUNKA is a fűtéssel, amit sokan szeretnek "elfelejteni".”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehországi benzinkutakat vett a Mol

A Pap Oil 120 benzinkútját veszi át a Mol Csehországban. Ezzel öt százalékra nő a Mol részesedése a… Tovább olvasom