Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Pang a Sárga ingatlanpiaca

Szeged - Átlagosan 2-3 millió forintra árazza be a piac a Sárga üdülőit, sok közülük egy fillért sem ér, míg van, amelyikért nem lenne kevés a 6 millió forint sem. Vevők nincsenek, az idei árvíz pedig sokkolta az érdeklődőket.
– Már megörültem, hogy vevő telefonált – ezt az egyik ingatlanközvetítő mondta, akit felhívtam telefonon, mert azt hittem, a hirdetés mellett a tulajdonos telefonszáma áll. – 6 hónapja árulom ezt az üdülőt a Sárgán, még senki sem csörgetett meg miatta, pedig igényesen felépített, jól karbantartott házról van szó.

Ezt követően az összes telefonszámon érdeklődtem, amelyik a Déli Apróban szerepelt: mindegyiket ügynökség hirdette, mint „a festői Tisza-part üdülőövezetében" lévő kihagyhatatlan ajánlatot. Az ingatlanosok nem szerettek volna szerepelni az újságban, egyedül Gulyás Eszter nyilatkozott, aki a Városi Ingatlanirodával áll szerződésben. – 3,2 millióért kínálom a csárda melletti, panorámás, 30 négyzetméteres, klimatizált, télen villannyal fűthető nyaralót, érdeklődőm van, de vevőm még nincs – mondta az ingatlanos. – Az eddigi kérdésekből az derült ki, sokan azért vennének üdülőt, hogy állandóra kiköltözzenek, de szerintem az árvíz miatt erre nincs lehetőség.

Horváth Jánosné állítja, legjobb utca az övéké a Sárgán, nem is adná el üdülőjét. Fotó: Karnok Csaba
Horváth Jánosné állítja, legjobb utca az övéké a Sárgán, nem is adná el üdülőjét.
Fotó: Karnok Csaba

A valóság azonban más: a Sárga utcának nevezett ösvényein sétálgatva az emberek mindenfelé mutogattak, ebben is, abban is olyan családok laknak, amelyek egy ilyen házikóra kapartak össze 1-2 millió forintot. – Amikor jött a víz, összepakoltak, és egy hónapra albérletbe költöztek – mondta egy nyugdíjas férfi. – Tudomásul kell venni: itt a víz az úr, mi mentünk a Tisza mellé, és nem fordítva.

A legtöbbet érő sor

Akárcsak a Balatonnál, a Sárgán is a legnagyobb értéke a vízparti, Tiszára néző, saját stéggel büszkélkedő ingatlannak van. – Ezen a soron nincs is eladó üdülő – mondta Horváth Jánosné –, a parthoz mindenki ragaszkodik. Mi 1989-ben vettük, most már nyugdíjasként egész nyáron itt lakunk. Szemben ott a Tisza–Maros-torkolat, állítólag ebben a szögben olyan a levegő, hogy szívműtötteknek, asztmásoknak kifejezetten ajánlják az orvosok.

A Sárgán üdülők közül mindenki a saját portáját dicsérte, esküdözött, hogy pont az a rész a legmagasabb, ahol ő lakik. Idén előbb az árvíz pusztított, majd a tornádó szedte le a tetőket, döntötte ki a fákat – mondták –, hetekig hordták ki az iszapot a házakból, és takarítottak, festettek. Láttunk olyan építményeket, amelyekre feleslegesen sokat költöttek a tulajdonosok, és fotóztunk elhanyagolt, még „működő" kalyibákat is, főleg a töltéshez legközelebb eső soron. Nem irigyeltük azokat az embereket, akiknek a szomszédjába hajléktalanok költöztek, vagy attól szenvednek, hogy akármerre néznek, romokat, dzsungelt látnak. Állítólag vannak házak, amelyekről azt se tudják, ki a tulajdonosa.

Mégis: mennyiért kel el egy átlagos nyaraló? – Itt sose fogja megtudni, mit adtak a házért, mert nem mondják meg az emberek – válaszolta egy férfi az egyik eladó üdülő szomszédságában. – Ráadásul minden mozdulatlan: ilyen világban, amikor semmit sem lehet eladni, ki gondolkodik a Sárgában? Aztán elmesélt még egy történetet: a közelben kihaltak az egyik házikóból az öregek, az unokák örökölték meg, kitették a táblát, hogy eladó. 4 millióra tartották. Éppen kint voltak a Sárgán, amikor jött egy érdeklődő, aki azt mondta, itt van nála készpénzben 2 millió, vinné. Odaadták neki.

Olvasóink írták

 • 6. atti414 2013. augusztus 04. 10:45
  „Kedves Lukrécia!
  Tudomásom szerint az üdülőkben a telkek, épületek magántulajdonban vannak. Milyen alapon kellene a tulajdonosokat kötelezni a telkek összevonására, és nagyobb, nívós épületek építésére? Amikor a szennyvíz kivételét a hullámtérből megtervezték, és kijött, hogy kb: 2,6m ft-ot kellene telkenként befizetni, már akkor is nagy lett a csend. Ha az "építési osztály" (nem az ő feladatuk, de az most mindegy) ilyen szabályzatot alkotna, Brüsszelig rohanna mindenki, a magántulajdonhoz fűződő jogokról kiabálva. Véleményem szerint a kommenteléshez nem kellene "despotán" hozzáállni, hanem kicsit tájékozódni, és akkor nem csak a "kerítésig" látnál.”
 • 5. lukrecia 2013. augusztus 03. 15:08
  „Mi is lehetne a megoldas???? Szerintem uj epitesi szabalyzatot kellene a teruletre kialakitani. A jelenlegi helyzet ugyanis katasztrofalis. Teljesen elhagyott kalyibak, apolatlan kis parcellak garmadaja. A gulyas kommunizmusnak vege, az egyenlore nem jon vissza. Ertelmetlenek a 30 --50 -100nm es telkek. ezeket az epuleteket le kellene bontani es nagyobb telkeket kalakitva nivosabb hazakat felhuzni. Csak es kizarolag labakon allo epitmenyeket engednek, ezzel is tamogatva az aradaskori gyors levonulast. Az epitesi osztaly ismet kullog onmaga utan, egyszeruen nem ertem hogy lehet ennyire despotan allni a jovo kialakitasa elleneben.”
 • 4. Igrek 2013. augusztus 03. 08:25
  „Ez így van, kedves Kormoska.
  Mint ahogy autót is lehet kapni százezerért meg sok millióért is.”
 • 3. kormoska 2013. augusztus 02. 20:22
  „2-3 millió???
  Azért manapság 3 üdülőt is lehet kapni a Sárgán,nem is legrosszabb helyen.....”
 • 2. mazsom 2013. augusztus 02. 14:51
  „"Ezt követően az összes telefonszámon érdeklődtem, amelyik a Déli Apróban szerepelt: mindegyiket ügynökség hirdette, mint ,,a festői Tisza-part üdülőövezetében" lévő kihagyhatatlan ajánlatot."

  Ingatlanügynökök... léhűtő társaság, ráadásul arrogáns, törtető viselkedésüket észre sem veszik. Tulok banda!”
 • 1. Horthyszobor 2013. augusztus 02. 09:58
  „Hétvégén voltam a Sárgán. 15 éve nem néztem ki. Hát nagyon kevés szép épület van. Nagyon lepusztult és koszos a part... Ha összefognának a tulajdonosok, rendbe raknák környezetüket, tuti el tudnák adni ezt a csodálatos kilátással rendelkező ingatlan halmazt (a túlparti kilátásra gondolok!). Szomorú ami itt van. Nem tudunk az értékeinkkel élni. Mert csak a kerítésig látunk.
  A levegő kérdése. Így igaz a Maros medencében a Kárpátok lehelete érkezik, meg kellene fognunk ezt a csodát!!! Elgondolkodtam mi is lehetne a megoldás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-útdíj: egy hónap alatt 14 milliárdos bevétel

A használatarányos útdíjrendszer működésének első hónapjában 14 milliárd forint volt a megszolgált… Tovább olvasom