Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Pánik miatt az egekbe szökött a svájci frank

Szeged - A svájci frank a 233 forintos határt is elérte kedd délelőtt, a devizapiacon eluralkodott a pánikhangulat.
Kedden mindenütt azt olvashattuk az interneten, hogy az olasz és görög adósságállomány tartja izgalomban a piacokat, a hírekre pedig rosszul reagálnak a tőzsdék. A folyamat folytatódhat, ha az Európai Unió vezetői nem tudnak valamilyen választ adni a kiváltó okokra, a görög, az olasz és a spanyol gazdaság problémáira, a mediterrán országok hatalmasra duzzadt államadósságára.

Pénteken átlagosan 219 forint, hétfő reggel 222, kedden 11 óra után pedig 232–233 forinton is jegyezték a svájci frankot. Ez 10–11 forintos gyengülést jelentett egy nap leforgása alatt. Délutánra nyugodott meg egy kicsit a piac, és erősödött egy-két forintot az árfolyam. Az euróhoz képest is gyengült a forint: az európai közös valuta 269 forintot ért kedden, míg hétfő este még 266 forinton jegyezték.

A nagy bajba került magyar devizahitelesek soha olyan magas törlesztőrészletet nem fizettek még, mint a következő hónapban fognak. Fotó: http://www.hirado.hu/Hirek/2011/05/~/media/Images/Hirado/2011/0
A nagy bajba került magyar devizahitelesek soha olyan magas törlesztőrészletet nem fizettek még,
mint a következő hónapban fognak. Fotó: hirado.hu

Az amúgy is nagy bajba került magyar devizahitelesek soha olyan magas törlesztőrészletet nem fizettek még, mint a következő hónapban fognak. A kormány 5 pontos, devizahiteleseket mentő csomaggal sietett segítségükre: ez szeptembertől vehető igénybe. Az 5 pont egyike a devizaalapú hitelek törlesztőin segítene azzal, hogy az elszabaduló árfolyamokat 2014 végéig fixen tartaná, a svájci frankot például 180 forinton fagyasztaná be. Szakértők azt kérik, mindenki alaposan gondolja át, igénybe veszi-e a lehetőséget, hiszen ezzel az adósság nem csökken, csak a hitel törlesztésének futamideje nő.

Olvasóink írták

 • 12. szentmiki 2012. január 04. 20:41
  „fáj, de igazságkeresőnek igaza van...”
 • 11. Linka11 2011. november 25. 07:10
  „Grt! - sajnos igaza van "igazságkeresőnek" !!! Jó lenne már ha a Magyar kormányoknak a MAGYAR érdek lenne a
  prioritás. Nem a különböző lobbik és pénzügyi társaságok érdek szféráját tartanák fontosnak.-Ha a kormányainkat
  mi hatalmaztuk fel és mi is fizetjük ,hogy mernek ellenünk dolgozni ?!Az ellenünk ebben az esetben, az átlag Magyar
  polgárt jelenti.”
 • 10. igazságkereső 2011. október 07. 10:05
  „Most már itt lenne azokat is elmeosztályra szállítani, akik "pánikolnak" Magyarországon az olasz és görög "válság" miatt,mert ez a "mese" a pénzemberek trükkjei, indexálási trükkjei az ügyfeleknél nem is létező "devizahitel" kapcsán! Hurrá, így kell tönkretenni Magyarországon millió embert! De hol vannak az illetékesek,akik azért vesznek fel milliós fizetéseket havonta ( PSZÁF,Gazdasági Minisztérium, NAV, stb.),hogy a belföldi devizaüzéreket megfogják és bíróság elé állítsák?!! Dr.Róna Péter, nemzetközi hírű közgazdász világosan elmondta a Hír Tv "Rájátszás" című műsorában,hogy ez az egész "devizahiteles banki móka" indexálási trükk volt, nem volt mögötte deviza, azok forinthitelek voltak,és a deviza árfolyamán akarják a bankok visszaszedni az általuk engedélyezett és megállapított mértékű forinthitel havi törlesztőrészletébe beépített megduplázott összeget! Meddig kell még várni a hatékony kormányzati intézkedésre, mert szabályos "népellenes" bűntettnek is minősíthető a magyarországi bankok gátlástalansága és ennek következtében emberek millióinak szándékos tönkretétele.Mindenki tudja, hogy a felvett hitelt vissza kell fizetni, de nem banki trükkökkel megduplázott módon, hanem van annak tisztességes módja is,tehát jó lenne ha a kormány végre rászorítaná a magyarországi bankokat a tisztességre és ügyféltiszteletre! Amit ma a bankok művelnek ügyfeleikkel, az a zsarolás klasszikus példája és a banki uzsoráról már fentebb finom formában említést tettem! Ezt kell kérem Magyarországon megszüntetni és a magyarországi bankok sikolyszimfóniáit is be lehet fejezni!”
 • 9. vmagdi 2011. szeptember 28. 13:57
  „waa , valakik esz nelkul rohantak az unioba, nem en, en nemmel szavaztam, mivel mar sejtheto volt, hogy nem azt gondoltak a gazdag orszagok, hoyg nicsak it ez a helyes kis nep, eljenek mar kicsit jobban, ha nem is ugy ahogy mi, de csak egy kicsit jobban, hanem az kellett, hogy kivihessek a vagyont vam nelkul, olcso munkaero keltett, meg draga piac, sot az istenadta nep meg tamogatta is az infrastruktura letrehozasaban adozas nelkuli beruhazasokkal, allami tamogatasokkal, a vak is latja, el akarjak venni minden nep onallosagat, hogy ne birjon egyik orszag se letezni onerobol, cukorgyar bezaras, szolokivagas , tejipar tonkretetele satobbi. Olyan felteteleket teremtenek, amiknek o maguk is nehezen felenek meg, amibe nem csak a mi nyomorusagos nemzetunk, hanem gorogorszag, olaszorszag se tud megfelelni, es akkor majd jon a fuggoviszony kialakitasa.”
 • 8. Sziszifusz 2011. szeptember 20. 23:40
  „Jelentős, nagy értékben, üzletszerűen, és szervezetben elkövetett bűncselekmény a bankok, hitelintézetek, a volt és jelenlegi kormányok részéről Magyarország lakossága ellehetetlenítésére, kifosztására!  Az felhívás célja, hogy a deviza-alapú banki hitelesek ügyészségen tett feljelentésekkel éljenek, a magyar és a nemzetközi jog megsértése, csalás, megtévesztés, orgazdaság, sikkasztás és hatalommal való visszaélés bűntette miatt, "ismeretlen tettes" ellen, és ez alapján KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYT is bejelenthessenek, az ügyészségi nyomozás és büntetőper lezárulta után, polgári-peres eljárás keretében. A mellékelt feljelentések, és "feljelentés-minták" és kiegészítések, alkalmazható BTK, PTK és Nemzetközi jog szerinti rendelkezések alapján! Közérthetően láthatóvá válik, hogy valóban bűncselekmények sorozata áll a deviza-alapú hitelezési ügyletek mögött! Mivel 2009-ben Sólyom László nem írta alá a csoportos perindításra vonatkozó törvényjavaslatot (banki érdekek miatt), pertársaságokat kell alapítani, vagy belépni egy meglévőbe, hogy érdekeinket, jogainkat érvényesíteni tudjuk! Szintén ezidőben felemelték a polgári-peres eljárások eljárási díját a vitatott összeg 6%-ra, amit a legtöbb elszegényedett, kifosztott hiteles nem képes megfizetni! A kormányzatok ezzel kívánták elérni, hogy a nemzetközi és magyar jog szerint is törvénytelen banki szerződések szerződés -és jogellenesen megállapított ügyleti kamatát nekük tetsző módon, de törvénytelenül változtassák, ezzel hitelesek öngyilkosságát, ellehetetlenülését, adós-rabszolgává tételét okozzák. A büntetőeljárás lefolytatására nem vonatkozik a polgári-peres eljárások 6%-os eljárási költsége! Mivel sok-százezer adóst (és hozzávetőleg 3,5 millió embert) érint a kormányszinteken is támogatott és kivitelezett csalás, az érdekeinket tömegesen benyújtott feljelentéssekkel kell nyomatékosítani!

  FIGYELMEZTETÉS!

  A deviza-hitel csalási ügyletek következményei elől, sem a jelenlegi, sem a korábbi kormányok képviselő nem tudnak kibújni, ezért fenn áll, a kormányzati provokációval, provokátorok segítségével kirobbantott polgárháború lehetősége! Konfliktus esetén elrendelhető, a még a ,,hatalom" által érvényesnek tekintett 1989.-es illegitim ,,ideiglenes" alkotmány szabályozása szerinti rendkívüli állapot bevezetése, és a katonai irányítás! Ezért fokozott figyelmet kell fordítani, hogy provokátorok ne tudják megakadályozni a jogérvényesítést azzal, hogy olyan cselekményeket követnek el, vagy olyan cselekmények elkövetésére buzdítanak, amelyek következtében a ,,hatalomnak indoka lehetne" az igazságukat követelő embereket megtámadni, bebörtönözni, az állampolgári jogokat felfüggeszteni! Ne feledkezzünk meg arról, hogy évek óta magyarellenes kampány folyik a nyugati médiában! Magyarországon nagyobb idegen hadsereg, és kormány által ellenünk fenntartott egyéb fegyveres testületi erő található, mint a Magyar Hadseregnek nevezett zsoldos-haderő.

  Link: http://hungarianrealnews.com/bajbajutottak/news.php?readmore=1”
 • 7. LukSzusz 2011. szeptember 18. 13:27
  „Kétlábbal kirugni az uzsorabankokat!”
 • 6. igazságkereső 2011. augusztus 04. 16:58
  „Nem sűrűn olvassák, olvasták ezt az oldalt amint elnézem, mi ez a gyávaság a "devizahitelesek" részéről, miért nem merik megírni véleményüket?!! <moderálva sértő>”
 • 5. igazságkereső 2011. augusztus 03. 16:37
  „Ismétlem sokadszor: a fiskális spekulációt, a multikulturális simlit kellene véglegesen befejezni országunkban és akkor mindjárt helyre állna a rend és a pénzügyi helyzet! Miért nem akarják ezt nagyon sokan,és tesznek tönkre embereket,családokat a kitalált "devizaválság"-ra hivatkozással?!!”
 • 4. bambinaXX 2011. augusztus 02. 02:39
  „3! Ezt énsem értem: nem inkább az eurónak kellene??! hamár Görögo. van bajban..
  Ez színtisztiszta manipuláció - a mi kárunkra.
  Hogy van az, hogy a bankok hatalmas profitot realizáltak, míg mindenki már bukott a válságon??!”
 • 3. maradando 2011. július 29. 16:11
  „De valyon miért csak a Svájci Frank szökik az égekbe ? :-(”
 • 2. Együgyű 2011. július 15. 15:16
  „Pánik miatt az egekbe szökött a svájci frank, de miért is!

  Igaz az, hogy az olasz és görög, stb, adósságállomány tartja izgalomban a piacokat.
  Ezekben az országokban megszorító intézkedések bevezetését tervezik.
  A hírek hallatán még jól élnek. Várhatóan az után is jobban fognak élni, mint mi!
  Vezető, erős EU országok látják a fenti országokból pénz nem fog bejönni. Mit is gondolnék helyükben? Kicsit pánikozok! Ez lesz söt durvább, mint most! A forint és más nem EU-S pénzek értékei romlanak tovább. Minden rosszabb lesz, ami pénzhez kötődik! Mi pedig az így jelentősen megemelkedett adóságunkat megszakadva is fizetjük. Kevesebb veszteség lesz a fejlet Európai Uniós országoknak. Elengedik a nem fizetőknek tartozásaikat, sőt segítik Őket, hogy mielőbb talpra álljanak (Lásd: Marsall terv).Csak ebben az esetben tudnak hasznot hajtani. Tovább nem is ellenzem a kialakult helyzetet!
  Országunk meg megint vesztesként kerül ki!
  Ez egy pesszimista jellegzetes MAGYAR látásmód!
  Legyen mindenki optimista látásmódú!
  A történelem dönt!!!”
 • 1. TomborBözse 2011. július 15. 11:24
  „Meddig mernek elmerészkedni ezek a..<moderálva> szélhámosok????
  Családokat, mit családokat!! Országokat tesznek tönkre, az előre megtervezett - szintentartott - majd tovább fokozott embertelen viselkedésükkel. A bankok? A baknok hátteréből irányító pénzemberek?? Spekulásnsok??
  Miért nem hallgatják meg a kormányok, a hozzáértő, a jelenlegi elviselhetetlen helyzetet bíráló, emberi módon viselkedő szakembereket, közgazdászokat???
  Az érintettek nem tudnak összefogni?? Esetleg akik befolyással lehetnek, érintettek az ellenoldalon?? AZemberek nem hülyék, mindenki tudja, hogy tudatosan, előre megtervezett módon semmiznek ki mindenkit.
  Ez a baj a sok "vajjal", hogy az az a......... a többi kimoderálható lenne, ha leírnám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is 230 forint felett a svájci frank

Délelőtt negyed tízkor a svájci frankot 231,15 forinton jegyezték a kedd esti 230,25 forint után. Tovább olvasom