Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Parlagfűre nem adhatjuk adónk egy százalékát

Szeged - A 2011. évben benyújtott adónk 1 százalékáról rendelkező nyilatkozatokban nem lehet a parlagfű- mentesítésre adakozni – áll a NAV közleményében.
Ismeretes: az összevont adóalap után személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek minden évben rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalékos összeget vagy egyházak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatok számára lehet felajánlani.

A 1053-as számú személyijövedelemadó-bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint azonban az 1 százalékos összeget a parlagfű-mentesítés feladatainak támogatására is fel lehet ajánlani. Ennek az az oka, hogy a bevallások nyomdai előállítása korábban kezdődött el, mintsem a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt kihirdették volna. A bevallás elektronikus úton elérhető kitöltési útmutatóját az állami adóhatóság időközben pontosította.

Az szja 1+1 százalékáról elsősorban az EGYSZA megnevezésű nyomtatványon lehet rendelkezni. Az adózóknak lehetőségük van arra is, hogy külön lezárt borítékban személyesen vagy postán, illetve külön elektronikus nyomtatványon juttassák el a rendelkező nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Amennyiben valaki a bevallásában – érvénytelenül – a parlagfű-mentesítés feladatai javára rendelkezett, megteheti, hogy május 20-áig új rendelkező nyilatkozatot nyújt be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött, jó hetet zárt a forint

Pénteken tovább erősödött a forint, egy hét alatt 8 forintnyit javult az euróval szemben és a tavaly… Tovább olvasom