Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Példakép lehet három Csongrád megyei vállalkozó

Szeged - Három Csongrád megyei 40 év alatti vállalkozó is esélyes arra, hogy Az év példaképévé váljon. Közönségszavazás dönti el, az 50 jelöltből ki kapja meg pénteken a címet és az ezzel járó 5 millió forintot.
„Hisszük, hogy hazánkban rengeteg olyan példakép van, akiket érdemes megismerni, hiszen méltók arra, hogy inspirálói legyenek az új generációnak." Ezzel a mottóval indított közönségszavazást a Példakép Alapítvány. A civil kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nemcsak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt.

A beérkezett közel 500 pályázat közül a szakmai zsűri 50 fiatalt választott ki, akik közül ki lehet választani, ki legyen Az év példaképe. Közülük 12 nő, 22 vidéki. A szavazás lezárása előtt tíz nappal az első és a második helyezett két vidéki férfi vállalkozó volt, mindössze 7 szavazat különbséggel. A harmadik és a negyedik helyen két vidéki női vállalkozó szerepelt.

Letoha Tamás. Fotó: Vincze Bálint
Letoha Tamás. Fotó: Vincze Bálint

A jelöltek között 3 Csongrád megyei is van. Zsiga Renáta mesterfodrász Szegedről indulva építette fel sikeres karrierjét, amely alapján az ország 50 példaértékű fiatal vállalkozója közé választották. Családanya, üzletvezető, egyetemista, főiskolai diplomás szakember, akinek eredményes versenyzői múltja és nemzetközi versenybírói státusza is van, és emellett hivatását szívvel-lélekkel végzi és tanítja.

– Megtiszteltetés számomra, hogy így elismerik a munkámat. Több száz szinte reménytelen helyzetű, ám általam szakmát kapott fiatal életére lehettem eddig is hatással. Az élethosszig tartó tanulásban hiszek, az állandó fejlődésben, és abban, hogy a szakmámnak lehet újra presztízsértéke.

Zsiga Renáta. Fotó: Karnok Csaba
Zsiga Renáta. Fotó: Karnok Csaba

Letoha Tamást barátai nevezték a versenyre, az utolsó pillanatig nem is tudott róla. A 39 éves szegedi kutatóorvos a világ legnagyobb gyógyszercégeivel dolgozik együtt: Alzheimer-kór elleni szereket fejleszt, valamint olyan élelmiszereket állít elő, amelyek fogyasztása hozzájárul a népbetegségek – Alzheimer-kór, Parkinson-kór vagy a cukorbetegség – elleni védelemhez. Cégét csődközeli helyzetből vette át társától, mostanra Európa-szerte ismert kutatókkal dolgozik együtt egy olyan projekten, amely mérföldkő lesz az Alzheimer-kutatásban.

– Ennek a pályázatnak az a célja, hogy ne az lebegjen a fiatalok szeme előtt, hogy egy senkiből pillanatok alatt celeb lehet. Mi a valós teljesítményünkkel állítunk példát arra, hogy sikert így is el lehet érni.

Losonczi Áron. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Losonczi Áron. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója szintén az 50 jelölt között van. A 37 éves csongrádi vállalkozó az utóbbi években rengeteg szakmai díjat kapott. Mint fogalmazott: ez most egy más jellegű megmérettetés.

– A pályázat üzenete, hogy ha van saját ötleted, elképzelésed, és vállalkozó akarsz lenni, nem lehetetlen sikereket elérni – mondta az építész, aki annak ellenére a mai napig egy kis vidéki cégben gondolkozik, hogy a világ minden tájáról érkeznek hozzá megrendelések. Mert mint mondja: inkább ötletgazda szeretne maradni, nem pedig gyártulajdonos.

Az 50 jelölt már mindenképpen nyert, hiszen ősszel benne lesznek a Példaképek – 50 fiatal magyar vállalkozó kiadványban, és részt vesznek a Példakép roadshow-n, vagyis országosan is ismertté válnak. Számos különdíjat is kiosztanak a jelentkezők között, Az év példaképe pedig 5 millió forintot kap. Hogy ő ki lesz, az péntek délben derül ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Continental-beruházás Kőbányán

Több tízmillió euró értékű gyártósorokat telepítenek a második félévben a Continental budapesti gyáregységében. Tovább olvasom