Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

Pénteken elért árfolyamát tartja a forint

A pénteken elért árfolyam környékén ingadozott hétfőn a forint: az eurót délután negyed ötkor 277,22 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délután óta tartott 277 forint feletti jegyzések után.
Péntek délután 277,83 forint, hétfő délelőtt 277,25 forint volt a jegyzés. Hétfőn 276,10 és 277,60 forint között alakult az euró jegyzése.

A dollárt 206,27 forinton jegyezték 1,3447 dolláros euró árfolyam mellett. Péntek délután a dollár jegyzése 206,32 forint, volt 1,3469 dolláros euró jegyzés mellett. Az euró/dollár jegyzés az idén április óta nem látott erős szinten 1,3426 és 1,3506 között mozgott hétfőn.

A svájci frankot hétfőn délután 209,35 forinton jegyezték a pénteki 210,70 forint után, míg az eurót 1,3247 frankon 1,3188 frank után. Hétfőn az euró/frank 1,3238 és 1,3296 jegyzések között ingadozott, erősebb euró jegyzéseken a múlt hétre jellemző szinteknél.

Száz japán jen jegyzése hétfőn 244,66 forint volt a péntek délutáni 244,82 forint után.

Hétfőn a Moodyís szította fel ismét az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált piaci aggályokat azzal, hogy rontott az Anglo Irish Bank adósbesorolásán. Ez azonban nem gyakorolt lényeges befolyást sem az euró, sem a térségbeli devizák árfolyamára, az euró/dollár árfolyam is, és az euró/forint árfolyam is viszonylag szűk tartományban ingadozott a nap folyamán.

A befektetői hangulat romlása az értékpapír piacokon adott okot az elmúlt napokban felhalmozott nyereségek lefölözésére. A nyereséggel nyitó európai tőzsdék is negatív tartományba tértek át a veszteséges amerikai tőzsdenyitás idejére.

Az elmúlt héten viszonylag komoly forinterősödésre adott okot az euróövezettel szembeni befektetői bizalom javulása: a forint péntektől péntekig 282 feletti euró jegyzésekről 277-re erősödött. A bizalom javulása számos euróövezeti "perifériális" ország államkötvény kibocsátásának jó piaci fogadtatására, valamint a héten kiadott kedvező euróövezeti makrogazdasági mutatók vezethető vissza.

A forint és a térségbeli devizák árfolyamának erősödését segítette a Fed által a múlt héten kedden kinyilvánított szándék mennyiségi monetáris intézkedések alkalmazására a gazdaság élénkítése érdekében, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a korábbinál nagyobb dollár összegek állnak majd rendelkezésre kockázatosabb devizapiaci befektetésekre.

A befektetői környezet általános javulása mellett a piacokon még a forint javára írják a magyar kormánynak a nemzetközi befektetői közösségnek jobban tetsző újköltségvetési retorikája mellett a nagy autóipari beruházások híreit is.

Hétfőn a jegybank piaci várakozásoknak teljes mértékben megfelelő kamattartó döntése nem gyakorolt érzékelhető hatást a forint árfolyamára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A piac továbbra sem számít kamatváltozásra

Az elemzők továbbra sem várják a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat változását a Magyar Nemzeti… Tovább olvasom