Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Péntekig be kell lépni az agrárkamarába

Szeged - 200 ezren jelentkeztek eddig az új agrárkamarába – a megyében 16 ezren –, a többség az 5000 forintot is befizette. A határidő: péntek. Minden termelőnek, feldolgozónak kötelező belépnie, ennek fejében viszont – az átmeneti elnök szerint – értékesebb szolgáltatást kap a tag, mint amennyiért fizet.
Csupán 11 ezer tagja volt, és egyenetlen színvonalon dolgozott – sorolta Győrffy Balázs országgyűlési képviselő kedden a szegedi gazdafórumon, miért „váltotta le" az Országgyűlés a régi agrárkamarát. A rendezvényen az új köztestületet népszerűsítették. Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke azt mondta, most az agrár-közigazgatás és az MVH mint „kifizetőhely" között nagyon hiányzik egy adatokat szolgáltató, mindkét oldalra segítséget nyújtó érdekképviselet. Az új szervezetnek, amely a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara nevet viseli, a törvény szerint minden termelő és feldolgozó tagja lesz, egy tag egy szavazat alapon, a regisztráció kötelező, 5000 forint a díja, a határidő november 30., és rosszul jár, aki ezt elmulasztja – figyelmeztetett Győrffy, aki átmeneti országos elnök.

Több mint 300 ezer taggal számolnak, a jelentkezés jól halad, most 200 ezren vannak, és közülük 150 ezren már a pénzt is befizették. Csongrád megyében – Kispál Ferenc átmeneti megyei elnök tájékoztatása szerint – eddig 16 ezren lettek tagok. Ők a törvény szerint választók és választhatók az új köztestület küldötti, majd márciusban, az országos küldöttgyűlésen a tisztségviselői posztjaira. Győrffy azt mondta, csak ilyen demokratikus, átlátható módon volt érdemes az érdekképviseletet megszervezni. Szerinte olyan lesz ez a gazdáknak, mint a diákoknak az Egri csillagok: mivel kötelező olvasmány, csak a századik oldal után jönnek rá, milyen jó.

Az új agrárkamara akkor működik jól, ha a tagdíjnál nagyobb értékű szolgáltatást nyújt, és a termelők, feldolgozók közötti érdekellentéteket házon belül rendezi. Tervezik, hogy mivel kizárni senkit sem lehet, etikai bizonyítványt vezetnek be, amely a tisztességes piaci magatartásért jár.

Aki fizetett, annak már küldik a piaci árak hírlevelét. Szegeden a kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága az Agrárkamara székházába költözik, így, ha nem is egyablakos, de egyajtós lesz az ügyintézés. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke azt vázolta, hogy a változást a többi, agráriumot érintő intézkedéssel együtt érdemes látni. A készülő földtörvényhez kétszáz módosító indítvány érkezett, ezért és kétharmadossá minősítése miatt lassú az előkészítése. A vízgazdálkodást pedig azért kell állami fennhatóság alá vonni, mert nem állapot, hogy 5 millió hektárból 80 ezret öntözünk, miközben 5 millió köbkilométerrel több víz hagyja el az országot, mint amennyi érkezik. Azt már Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára sorolta, hogy ténylegesen 13 ezer 705 társas és 418 ezer 561 egyéni vállalkozást tart számon ez az ágazat, 19,4 százalékuk viszi piacra a fölöslegét. A magyar élelmiszerexport 85 százaléka az Unióba megy, a kivitt holmi 40 százaléka alapanyag. A hazai élelmiszer-feldolgozók 2285 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak tavaly, a kereskedelem 3514 milliárdot, a tíz legnagyobb áruházláncé e forgalom 66 százaléka.

A fórumon a kérdéseket írásban lehetett leadni. Ami egyedi ügyre vonatkozott, arra írásban ígértek választ. Az egyetlen provokatív érdeklődés arra vonatkozott, mikor kerül végre hazai termelői tulajdonba az élelmiszer-feldolgozó ipar. Feldman emlékeztetett, újabban kivonul a külföldi tőke ebből a szektorból – ám ahhoz, hogy a gazdák legyenek ilyen üzemek tulajdonosai, integrációra lenne szükség, a magyar termelő viszont eddig „individuális lélek" volt. A fórum drámai pillanata volt, amikor Feldman több bizalmat kért a gazdáktól a kormány és főleg egymás iránt, mert mint mondta, ezen múlik az elkezdett munkájuk sikere.

Olvasóink írták

 • 16. lisa01 2012. november 28. 19:36
  „5000/kop, szép kis summa, valakinek biztos nagy üzlet.”
 • 15. DMagóg 2012. november 28. 16:38
  „14.studyfy 2012.11.28. 15:46!
  Igen! Most kötelező a tagdíj, s ezen -törvényi- előírásnak a megszolgálása! Így veszik meg őket kilóra! Látványos érdekképviselet! Kinek az érdekét képviselik? Természetesen azét, aki kötelezővé tette a tagdíj fizetést! Ilyen egyszerű!”
 • 14. studyfy 2012. november 28. 15:46
  „Emlékszem 1999-ben az Orbán kormány megszüntette az iparkamaránál a kötelező tagságot és alaposan megvágta a kamara jogait. Mindenki tudta azért, mert sok szoci káder ide menekült. Most ugyanazt csinálják ők. Első a párt, csak utána jön az ország! Ezért utálom a politikát, legyen az jobb- vagy baloldal.”
 • 13. sultane 2012. november 28. 15:40
  „5. jq 2012.11.28. 09:41
  Sajnos mi a piacra nem tudjuk kivinni a tejet, túl messzire van, ahhoz, hogy élelmiszert lehessen árusítani a telephelytől annyira távol, kellene hűtőkocsi, engedélyek stb... nem beszélve arról, hogy akkor benzinköltség is lenne, meg olyan ember, aki mozdítható. A tehenet nem akármikor lehet fejni, csak és kizárólag abban az időpontban, amikorra ezt beállítottuk, onnan a fejős nem mehet el, hogy bocs, kezdődik a piac. Mi van, ha nem kel el a piacon? Vigyem vissza, öntsem ki? És ki fogja szétméregetni 0,5-1,1,5 literjével... ? Sajnos inkább bele sem gondolok, hogy milyen tejek kerülnek így forgalomba. Merthogy tudvalévő, hogy friss, meleg tejes be sem lehetne üvegezni. Egyelőre van tejházunk, hűtjük a tejet, igaz a bevétel lassan villanyszámlára sem elég, nemhogy a takarmányra. Kellene egy törvényileg meghatározott minimum felvásárlási ár és egy max. eladási ár, ami a piac helyzetét követné.
  Arról nem is beszélve, hogy a termelőtől elszállított 4-6 zsírszázalékos tejből lesz 2000 ft-os sajt, 1200 ft-os túró 800 ft- tejföl, meg 150 ft-os 1,5 %-os tej. Ami marad, abból még ki lehet hozni egy kis kefírt, joghurtot, permeátumot stb...”
 • 12. booo 2012. november 28. 15:32
  „Húúúúúúú, az már régen rossz, ha kötelezővé tesznek egy tagságot! Párttagság nem jáccik??
  A törvényeket, feltételeket kellett volna úgy létrehozni hogy érdekük legyen a gazdáknak belépni a Kamarába és már most világosan lássák, valóban többet kapnak.
  Orbán a választásokkor is azt igérte jobb lesz már egy év múlva, de azóta 2 év eltelt de ennél rosszabbul sosem éltünk.
  Tehát, ígérni bárki tud, viszont produkálni valamit az már a nehezebb!
  De bizakodjunk, hátha most igazat beszélnek!”
 • 11. dodoni 2012. november 28. 14:47
  „"és közülük 150 ezren már a pénzt is befizették"

  Erről szólt az egész.

  "...eddig 16 ezren lettek tagok. Ők a törvény szerint választók és választhatók az új köztestület küldötti, majd márciusban, az országos küldöttgyűlésen a tisztségviselői posztjaira."

  Nem érdekel! Én nem akartam magamat megválasztatni és választani se akarok.

  Azért váltottam ki az őstermelőit, hogy azt a pár tízkilogrammnyi krumlit, paprikát, paradicsomot, ami a családi szükségleten felül megmarad, számlával igazoltan el tudjam adni. Nem segített nekem senki (nem is vártam el) amíg vonathoz cipeltem az árut, dög melegben a homoksivatagon keresztül.

  Én is írtam nekik, hogy a fentiek miatt váltottam ki az őstermelőit és semmi másnak, mint sarcolásnak tartom az egészet és azt hogy nem akarok se szavazni, se jelöltetni magamat. Nekem válaszoltak. Azt írták, hogy visszaadhatom az őstermelőit nyugodtan.

  "Szerinte olyan lesz ez a gazdáknak, mint a diákoknak az Egri csillagok: mivel kötelező olvasmány, csak a századik oldal után jönnek rá, milyen jó."

  Bevallom, az Egri csillagokat csak úgy harminc-harmincöt éves fejjel olvastam el. Ami kötelező azt mái napig utálom. Ezt is.”
 • 10. SandWitch 2012. november 28. 14:47
  „Az az 5 millió köbkilométer víz, amivel több távozik, mint jön, nem sok egy kicsit? Vagy az elmúlt 1000000 évre vonatkozik az adat? Netalán nálunk található a föld felhasználható édesvízkészletének majdnem fele?”
 • 9. Csontember 2012. november 28. 12:23
  „dodeka: honlapról néztem le, info@agrarkamara.hu - de biztos, h. nem is nézik mert gondolom sokan írtak...”
 • 8. dodeka 2012. november 28. 11:34
  „Csontember: az agrárkamarának írtad? Mi az emailjük, nekem is lenne kérdésem, hátha visszaírnak.”
 • 7. Csontember 2012. november 28. 10:44
  „Érdekes?! Írtam az információs e-mailjükre korrekt megfogalmazott kérdést, hogy mivel jár a tagság, mit biztosítanak nekem, ha már szolgáltatói díjat követelnek!
  Le se sz*tak! Van egy kiskertem, adót se kell bevallani, minimális bevétel. Inkább visszaadom az őstermelőit, majd feketén eladom a gyümölcsöt!
  Mocskok, saját zsebüket tömik, állam, NAV (akik az adómból élnek) behajtási szigorával.”
 • 6. azigazitrebitsch 2012. november 28. 10:21
  „Így van megköszönve a gazdák meg a vállalkozók pénzéből, jakab úr meg parragh úr áldozatos ,csontig hatoló s...nyalása!
  (direkt kisbetűvel,bocsi Nemecsek )”
 • 5. jq 2012. november 28. 09:41
  „Kedves sultane!

  A Mars téri piacon 150-170 Ft-os áron árulják a tejet, lehet, hogy érdemes volna ott eladni, nem a felvásárlónak. Esetleg szövetkezni másokkal, és közösen feldolgozni, kicsomagolni, boltokat közvetlenül megkeresni a termékekkel, stb.”
 • 4. rózsakert 2012. november 28. 09:30
  „jaja az összes kötelező kamarai tagság lenyúlás....a nagy semmiért sarc.....”
 • 3. sultane 2012. november 28. 09:15
  „Két dologra lennék kíváncsi.
  a Kamara számlaszáma miért külföldi banknál van vezetve.
  hogyan fogják elérni, hogy tőlünk ne 40-60 forintért vigyék el az extra minőségű tejet, ha mi nem tudtunk nagyobb árat kiharcolni...”
 • 2. pog 2012. november 28. 08:09
  „a kormányzó párt hű katonáinak" bújtatott munkahelye..így lehet a munkanélküliségi statisztikával okosan játszani..”
 • 1. DMagóg 2012. november 28. 07:54
  „Ha megéri, akkor miért kötelező? Ja, nekik megéri? Lenyúlás?
  "Az egyetlen provokatív érdeklődés arra vonatkozott, mikor kerül végre hazai termelői tulajdonba az élelmiszer-feldolgozó ipar."
  Mi ebben a provokatív? Ja, hogy munkával jár?
  "A fórum drámai pillanata volt, amikor Feldman több bizalmat kért a gazdáktól a kormány és főleg egymás iránt, ..."
  No, ez tényleg drámai!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bonbonetti-csoport csökkenő árbevétellel számol

Az ukrán versenyhatóság a közelmúltban jóváhagyta, hogy a Bonbonetti-csoport a Roshen Confectionery… Tovább olvasom