Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Péntektől lehet kérni az árfolyamrögzítést

264 forintig drágult a svájci frank, korábban felvett 6 milliós hitelünk immár 8 millió 840 ezerre hízott – pontos törlesztés mellett.
Ki emlékszik már a múlt heti, mindenkit megdöbbentő 245 forintos svájcifrank-árfolyamra? Kedden délelőtt újabb csúcsot láthattunk, alpesi magaslatokba került a svájci frank, 264 forintra drágult. Az euró is 278-ig erősödött. Egyetlen hét alatt 8, a februári 210-es szinthez képest pedig 26 százalékkal drágább a frank.

Kedden délelőtt a pesti részvénybörze indexe, a BUX 1000 pontot esett. Elemzők immár attól tartanak, Magyarország is felkerülhet a pániktérképre: a forint elszabadulásának beláthatatlan következménye lehet a gazdaságra és a lakosságra. Kora délután az Európai Központi Bank elnöke is elismerte, „Ez a legrosszabb válság a második világháború óta, és lehetett volna a legrosszabb az első világháború óta is, ha a vezetők nem hozzák meg a fontos döntéseket."

Akik a biztonságosnak vélt frankot választották hitelük alapjául, egyre jobban szenvednek. Több banknál ezen a héten esedékes a törlesztés, újabb és újabb tízezrek vándorolnak ki a zsebünkből. Az erős frank a tőketartozást is növeli: egy átlagosnak mondható, 6 millió forintos frankhitel 176-os árfolyamon 34 ezer CHF-t „takart". Könnyen kiszámolhatjuk, míg a tartozás az egykor borzalmasnak tartott 220 forint/frank árfolyamnál még „csak" 7 millió 480 ezer volt, addig 240-nél 8 millió 160 ezer, az alpesi 260-as szintnél már 8 millió 840 ezer forint. A törlesztés ellenére is milliókkal növekedett a hitel.

A svájci frankban, euróban és japán jenben lakáshitelt felvett ügyfelek augusztus 12-étől kérhetik bankjuktól az árfolyam rögzítését. Ez 3 évnyi fellélegzést adhat az adósoknak. A svájcifrankhitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250-en, a jenét 200 forinton rögzítik a programban részt vevőknek. A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni, ennek díja 10–20 ezer forint lesz.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. s3307 2011. augusztus 12. 15:59
  „VAJON 3 ÉV MÚLVA A NINCSTELENSÉGET ÁT ÉLVE MIBŐL FIZETI A KAMATOS KAMATOT? EZ NEM SEGÍTSÉG EZ A NYOMOR ELŐRE VETÍTÉSÉNEK LÁTSZATA,HISZ 3 ÉV MÚLVA SE TUD FIZETNI AKI MA NEM TUD.”
 • 60. scott1 2011. augusztus 11. 17:11
  „Ebben az esetben talán azért, mert ha nem "hisznek" a kormánynak egyszerűen kiteszik majd őket a bankok az utcára, de gondolom te ezt is egyfajta civil kurázsinak fognád fel (bár ez koránt sem biztos, mert emlékezetem szerint Te 2010-ig semmiféle kivetni valót nem láttál a "mindenkori kormány" működésében...)”
 • 59. Nórikám 2011. augusztus 11. 16:40
  „Amikor a mindenkori kormányok mondjuk 20x átverik az embereket, miért kellene21. alkalommal hinni?”
 • 58. scott1 2011. augusztus 11. 16:34
  „"a helyiekkel senki nem egyeztetett, hogy odatelepülne 80-100 új család" - látod csak találtatok fogást rajta, csak akarni kellett... most már csak annyit kell tenni, hogy az aktivisták bejárják a települést és beadják ezt a "gömbösös", "gettós" szöveget és lehet nem fog épülni semmi, sőt akkor valószínűleg új vízvezeték sem lesz. De hajrá csináljátok meg, látom nagyon elszántak vagytok!!! Ugyan ez volt Kolontáron is, ott is el volt felejtve, hogy kik miatt volt szükséges az újjáépítésre... Amúgy mennyibe kerülne ennek a nyolcvan-száz családnak a megmentése? Egy moszkvai ingatlanmutyi hiányának 20-ad 35-öd része?”
 • 57. X_Y 2011. augusztus 11. 15:41
  „53. scott1 2011.08.11. 12:03
  " Ez egy projekt lesz a sok közül és elsődlegesen a szerencsétlenül járt környékbéli hiteleseknek szól (leírom neked is - nem fognak egy megyei jogú városnyi érintettet erőszakosan odatelepíteni...) aki ezt vállalja, amennyiben pedig még is oda akar költözni"

  Na közben két dolog már kiderült: a helyiekkel senki nem egyeztetett, hogy odatelepülne 80-100 új család
  A másik, hogy nincs közmű, sőt még csak iható víz sem a közelben.
  A harmadik: jól eldöntötték hogy felépítenek 80-100 házat - és lehet hogy összesen 5 család akar majd odaköltözni - vagyis semmi előzetes kalkuláció nem történt, hogy mekkora erre az igény.

  Azért annyira nem áll jól az ország, hogy állami költségen felépítsenek 80-100 házat, ami aztán esetleg évtizedekig üresen áll...”
 • 56. jmkrisz 2011. augusztus 11. 14:38
  „Na megint megy a verseny, hogy ki a nyomorultabb.
  Amúgy lehet azt mondani, hogy nem szabad hitelt felvenni, csak az a bibi, hogyha te otthon kuporgatsz, és kp-ra veszel valamit, akkor meg az APEH felé kell elszámolnod, hogy milyen bevételed volt, amiből erre futotta.
  Én olyanról tudok, aki a nagyszüleitől kapott nagyobb összegből befizetett egy autóra, és a végén elkobozták, mert hogy olyan nincs, hogy valaki otthon pénzt gyűjt.”
 • 55. macs 2011. augusztus 11. 13:52
  „scott1,X_Y, mattil,
  Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány az ócsai építkezést - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A kormány kijelölte a beruházás során eljáró hatóságok körét is. Egy másik, szintén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány a devizahitelesek megsegítése érdekében szociális családiház-építési program megvalósítását hirdeti meg, amely családmérettől függő, differenciált alapterületű családi házak építéséből áll, alapvetően ezer négyzetméter területű telkeken házikerti növénytermesztésre biztosít lehetőséget, teljes, korszerű és energiatakarékos közműellátást valósít meg, alacsony rezsiköltséggel működtethető, energiahatékony technológiákkal valósul meg, közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is lehetővé teszi, s annak részeként felkérik a karitatív szervezeteket, hogy szükség szerint mentorálással segítsék a családok önfenntartóvá válását.
  A kormány rögzíti, hogy a program azokra a településekre terjed ki, ahol a település környezetében nincs üresen álló, használt, az építési költségnél alacsonyabb áron megvásárolható lakás, vagy a helyi önkormányzat megfelelő, beépítésre szánt területet biztosít, legalább 80 épületet tartalmazó modulokban megvalósítható jelleggel.
  A kormány kezdeményezi Ócsa területén a szociális lakásépítés megvalósítását, összesen minimum 66 hektáron. Ez tartalmaz lakó-, közlekedési, intézmény- és zöldterületet is. Elrendeli 80-100 negyven négyzetméteres, 200-220 ötven négyzetméteres, 80-100 hatvan négyzetméteres, 35-55 hetven négyzetméteres, 20-25 nyolcvan négyzetméteres lakás, valamint egyéb szolgáltató intézmények, utak, közüzemi szolgáltatások kiépítését.
  A beruházás már e hónapban megkezdődik, építtetője a Belügyminisztérium, a beruházás lebonyolítója és építési műszaki ellenőre a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. A program felelőse a belügyminiszter.
  És ezt is érdemes megnézni:
  http://hvg.hu/itthon/20110811_devizahitelesek_ocsa_tanya”
 • 54. deszkás 2011. augusztus 11. 13:38
  „MACS! Úgy bizony! Ez volt az első (szerintem) törvénysértés vagy ha úgy tetszik VISSZAMENŐLEGES szerződésmódositás EGYOLDALÚAN! Ekkor lett földönfutó jó egynéhány ember (mint most!) csak akkor a kutya se törődött vele. Ma már semmin se csodálkozok- a törvényt mindig meg lehet változtatni arra amire akarod.”
 • 53. macs 2011. augusztus 11. 13:24
  „30. palika9,
  említed az 1990-es években történteket. Nos, lehet, hogy már nem mindenre emlékszem pontosan, de akkor választani lehetett, vagy vállalja a delikvens a piaci kamatot, vagy a fennálló tőketartozás meghatározott részét kifizetheti és ezzel ehermentessé teheti az ingatlanát. Az állam az OTP-vel, mint állami tulajdonú bankkal rendezte le az ügyet, vagyis az egyik zsebéből áttette a pénzt a másikba. Még arra is emlékszem, hogy a szerződés viszamenőleges változtatása miatt Alkotmánybirósági határozat is született, amit - ha jól dereng - Sólyom László jelgyzett.”
 • 52. scott1 2011. augusztus 11. 12:03
  „Igen? Eddig a kulcsszó a BKV bérlet, a benzin, meg a vonat bérlet volt... meg, hogy azt nem fizetik a munkáltatók, mostanra meg kiderül, hogy már munkáltató sincs? :) Ez egy projekt lesz a sok közül és elsődlegesen a szerencsétlenül járt környékbéli hiteleseknek szól (leírom neked is - nem fognak egy megyei jogú városnyi érintettet erőszakosan odatelepíteni...) aki ezt vállalja, amennyiben pedig még is oda akar költözni akkor valóban munkát kell neki keresnie, de szerintem ezzel azok is tisztában vannak akik ezt akarják, ez csak számodra felfoghatatlan.
  "aki meg nem "butapesti" az meg nem is létezik..." - ez inkább az előző kormány jelmondata volt, de nem hiszem, hogy ezt éppen neked kellene elmagyaráznom...”
 • 51. X_Y 2011. augusztus 11. 11:20
  „50. scott1
  "1. Értem, szóval azt állítod, hogy aki most a dél pesti agglomerációban lakik, annak az által, hogy a dél pesti agglomerációban fog lakni ezután is megoldhatatlanná válik majd a munkába járása :) "

  A kulcsszó a "munkába"... Aki nem a dél-pesti agglomerációból kerül a dél-pesti Ócsára, annak kezdetben nem munkába kell járni, hanem "munkát keresni" járni. És akkor már annyira nem egyszerű... Vagy esetleg ez az opció csak a Budapesten bedőlt hiteleseknek van - aki meg nem "butapesti" az meg nem is létezik...”
 • 50. mattil 2011. augusztus 10. 23:00
  „". de azért érdekes az is hogy először még a "gettóba kényszerűen deportált" embertömegekről fantáziálsz, majd 2 óra 6 perc elteltével már ugyanezen személyeket a sorsuk jóra fordulása miatt átprogramozott Fidesz szavazóként emlegeted... "
  Nem olvastad el, legalábbis figyelmesen biztos, hogy nem!”
 • 49. scott1 2011. augusztus 10. 22:37
  „1. Értem, szóval azt állítod, hogy aki most a dél pesti agglomerációban lakik, annak az által, hogy a dél pesti agglomerációban fog lakni ezután is megoldhatatlanná válik majd a munkába járása :)
  2. Az új állami ingatlan kezelő pontos működéséről még semmi konkrétumot nem tud senki "velem az élen", ennek ellenére már konkrét számokkal próbálsz dobálózni... de azért érdekes az is hogy először még a "gettóba kényszerűen deportált" embertömegekről fantáziálsz, majd 2 óra 6 perc elteltével már ugyanezen személyeket a sorsuk jóra fordulása miatt átprogramozott Fidesz szavazóként emlegeted... de legalább kiderült, hogy mi zavar igazán:) Írom mindezt úgy, hogy nem vagyok Fidesz-es, de nem csodálkozom a személyeskedéseden se ez általános ha bebuknak az érvek...
  3. A 20-as évek Magyarországi szociális helyzetét pedig ne próbáld már elvonatkoztatni a háború után kialakult helyzettől!!! Amikor a tízezrek éltek évekig azokban a vonatokba amelyekben idejöttek... direkt félreértés mi??? Na ne viccelj!”
 • 48. cruiser 2011. augusztus 10. 22:28
  „Kétmilliót akartam: Azt mondák frank. Mondtam: nem. Mondták : jen. Kérdeztem hol vagyunk most? Mondták x-ben. Mondtam ez Magyarország. Legyen forint. Nem jó, az szar. Kösz.

  Nincs amit szerettem volna!
  De:
  nincs hitelem.
  Ismerősöm azt mondta, hülye vagyok.
  Ismerősöm most azt mondja.................................................................................................”
 • 47. igazságkereső 2011. augusztus 10. 22:17
  „Azért elég sok hülye és ostoba hozzászólást lehet olvasni a "svájci frank alapú"-nak elnevezett forinthitel témájában. Nyilván azoknak, akinek lakást vettek, kocsit tettek a segge alá, az most bőszen lehülyézi azt, aki az albérletből két gyerekkel saját lakásba kívánt költözni, vagy sok helyen munkavállalás alkalmával kikötik, hogy saját gépkocsival lehet szó munkavállalásról. Szóval azok, akik csak hülyének tudják magukat tettetni és csak süketelni tudnak, inkább kerüljék ezt az oldalt! Egyébként meg a legfrappánsabb megoldás az lenne, ha az összes "devizahiteles" kijelentené,hogy nem fizeti mindaddig a hiteltörlesztést,amíg a magyarországi bankok vissza nem állítják az eredeti hiteltörlesztést + a hivatalosan elismert inflációval megemelve! Azonnal fizethetővé is válna minden hitel törlesztése,persze a bankok akkor nem tudnának uzsorakamataikhoz hozzájutni! Ugyan akkor az államilag engedélyezett csalást -mert minden magyarországi bank azt követte el és követi el ma is, a svájci frankot nem is látott,de annak árfolyamán követelt havi törlesztőrészleteivel! - kellene országunkban azonnal kormányzati szinten megtiltani,mert ez másképp nem fog menni!! Persze ha kormányzati akarat sincs, akkor nem is lesz itt megoldás,csak üres szólamok és emberek tíz-és százezereinek utcára pakolása!”
 • 46. mattil 2011. augusztus 10. 22:03
  „43. scott1 2011.08.10. 20:46
  "Azért került a választás Ócsára, mert a dél-pest megyei családi házas frankhitelesek talán azon a környéken a leginkább érintettek koncentráltan."
  Talán azért, mert az elmúlt években a fővárosi panelokból tömegesen költöztek ki az emberek a város olyan 50-60 km-es körzetébe, ahol kertes házba költözhettek, és úgy számoltak, hogy még kocsival is simán megéri, neadjisten olcsóbb is bejárni Pestre a munkahelyükre, mint a BKV-t választani. Azóta emelkedtek mind a benzin, mind a vonat- és buszbérletek árai, valamint mivel vidékiek lettek, az elmúlt években őket építették le egy elbocsájtáskor. Akinek még van állása annak lehet, hogy könnyebb bejárni a jelenlegi lakóhelyéről, mint Ócsáról. Aki utazott már azon a vasútvonalon, sejtheti miről beszélek: a leglerobbantabb elővárosi vonal mellett fekszik Ócsa.
  "ez az első megvalósítandó projekt a környék bajbajutottainak, és aki nem akar belemenni annak nem kell oda költöznie"..."és a szociális igények megváltozásával az önkormányzat költségvetése is ki lesz egészítve."
  Plusz a terület közművesítve, utak, megépítve, új iskolák, óvodák, szolgáltatóházak építése illetve a meglévők bővítése, szélesítése és még sorolhatnám. A könnyűszerkezetes építkezés akkor merült fel OV elméjében, amikor meghallotta, hogy akár 11-15 millióból is kijön egy ilyen 40nm-es ház építése. De ez csak a ház. Ha hozzávesszük a fentieket, akkor már jóval drágább a bekerülési költsége egyetlen háznak. Kerüljön egy ház mondjuk 30-ba. A bajba jutottak többsége 8-10 millás tartozás miatt van most bajban. Ha tehát csak simán kifizetné ezen adósságokat a kormány, (Figyelem nem azt írtam, hogy feltétlenül ezt tegye!!) akkor is harmadannyiba kerülne az egész, mint a gettóépítés, ráadásul az tuti, hogy akiken így segítettek volna az ezután le<önmoderálva>na minden egyes véletlenül is arratévedő Fideszest veled az élen és több cikluson keresztül biztosított lenne hogy a választáson kire szavaznak. Ezzel szemben ez az egész annyira bizonytalan, főleg úgy hogy ismét a következő kormányra hárítja majd a problémát, hiszen annak ciklusa alatt jár majd le a beköltözők számára biztosított max 3 év.
  A 20-as 30-as években nem csak a menekülteknek építettek telepeket, hanem szociális alapon is jónéhányat, főleg a növekvő nincstelenné vált sokgyerekes családoknak. Én ezekről beszéltem, még ha direkt félre is értetted akkor is.”
 • 45. Power 2011. augusztus 10. 21:28
  „Vámos úr és a betelefonáló indulatos valutahitelesek a jelenlegi kormány szapulása helyett némi önkritikát is gyakorolhatnának néha az Echo Tv-én. A műsor színvonala kritikán aluli, egyszerűen minősíthetetlen. Kit érdekel, hogy Vámos úr kire szavazott és kire nem?”
 • 44. sanyi111 2011. augusztus 10. 21:20
  „Polgárháborúúút!!!!!!! Addig ugysem lesz rend ebben az országban.”
 • 43. scott1 2011. augusztus 10. 20:46
  „mattil!
  Azért került a választás Ócsára, mert a dél-pest megyei családi házas frankhitelesek talán azon a környéken a leginkább érintettek koncentráltan... ez az első megvalósítandó projekt a környék bajbajutottainak, és aki nem akar belemenni annak nem kell oda költöznie - ennek függvényében már a vonatbérletes maszatolásod is értelmetlen. Hidd el nem fognak egy kb. Vásárhely nagyságú és lélekszámú "gettót" hozzáépíteni Ócsához :) és a szociális igények megváltozásával az önkormányzat költségvetése is ki lesz egészítve... És legvégül a 20-as években építettek telepek megépülésére elsősorban egy bizonyos Trianoni szerződés miatt volt szükség, mert valamit kellett tenni több százezer kisemmizett határon kívülről hazamenekülő honfitársunkkal, de gondolom a hangulatkeltés miatt ezt figyelmen kívül hagytad...”
 • 42. frakk 2011. augusztus 10. 20:44
  „Józan paraszti ésszel csak azt tudom ajánlani minden chf-snek, hogy ne menjen bele az árfolyam rögzítésbe. Csak a közjegyzők és bankok járnak ismét jól. Csőstől kell mindent visszafizetni.
  Az állami csöcsre fel vagytok fűzve.
  1) európa legmagasabb rezsidíjai
  2) Európa legmagasabb hitelei
  gyurcsány 100 trükk”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint felfüggesztették a Malév közgyűlését

A Malév szerdai közgyűlése nem tárgyalt a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig… Tovább olvasom