Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Pénz nélkül megszűnik a békéltetés

Csongrád megye - Az emberek látszólag apró-cseprő, valójában azonban több 10 ezer forintos ügyeiben segített a felek között megegyezésre jutni a kamara mellett működő békéltetőtestület. Működéséhez azonban idén még egy fillért sem kapott az államtól.
Az országban 19 megyében és Budapesten közel 12 éve működnek a kamarák mellett a békéltetőtestületek. A „kisemberek" ügyeit intézték, főleg ők éltek ezzel a pénztárcakímélő jogorvoslati lehetőséggel.

Ha például egy anyuka a gyerekének hibás cipőt vett, ami egy hónap alatt tönkrement, de az üzlet nem vette vissza, a testület egyezkedésre hívta a feleket. Amikor valaki közüzemi díjakkal, építőipari szolgáltatással, termékbemutatóval kapcsolatban reklamált, mert átverték, csak ebben a hatósági szakaszt megelőző folyamatban reménykedhetett. Nem kellett drága ügyvédre, bírósági eljárásra költenie.

Dékány László elmondta, hogy tavaly Csongrád megyében  327 ügyet intéztek el. Fotó: Karnok Csaba
Dékány László elmondta, hogy tavaly Csongrád megyében 327 ügyet intéztek el.
Fotó: Karnok Csaba

A pénz útja

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén 9 hónapos késéssel kötötte meg a szerződést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával. Majd az MKIK szerződött a megyei kamarákkal, hogy az összeg eljusson a békéltetőtestületekhez. Feltettük kérdésünket az NGM sajtóosztályának azzal kapcsolatban, megkapják-e pénzüket a békéltetőtestületek, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A békéltetőtestületek munkáját azonban ebben az évben még nem fizette ki az állam: hogy még mindig léteznek, azt a kamara „előfinanszírozásának" köszönhetik. Dékány László, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett, fizikailag a kamara épületében tevékenykedő testület elnöke elmondta, a 2011-es költségvetésben 291 millió forintos támogatás szerepel, az összeget az ügyszámok alapján osztják fel a megyék között. Mivel Csongrád megyében tavaly 327 ügyet intéztek el, idén közel 13 millió forintra számítottak.

– Az összeg azonban még mindig nem érkezett meg – magyarázta Dékány László.

– Mivel korábban is olykor 7–8 hónapos késéssel kaptuk meg a pénzt, tettük a dolgunkat, és úgy voltunk vele, a kamarával majd később elszámolunk. A mostani helyzet azonban példátlan: a mai napig egyetlen fillért sem kaptunk. A kamara pedig megelégelte a helyzetet, így november végén be kell zárnunk a boltot, megfosztva az embereket attól a mentőövtől, amelyet fogyasztói kiszolgáltatott helyzetükben eddig térítésmentesen igénybe vehettek. Mehetnek a bíróságra vagy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, ám utóbbi egyedi ügyekben nem jár el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs díj: rangos cégek támogatják

Kiadónk és lapjaink 2004-ben alapított Presztízs díját a jövő héten, november 17-én 8. alkalommal adjuk át a már hagyományos gálaesten. Tovább olvasom