Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Pénzt kap vissza az OTP-s devizahiteles

Szeged-Budapest - 1,1 millió forintot kap vissza az OTP-től egy domaszéki devizahiteles, miután a Kúria elutasította a bank kérelmét. Bán Tamás a pénzintézet hasraütésszerű kamatemelései miatt perelt.
Az OTP-nek kell fizetnie, ezt tartalmazza a Kúria ítéltete Bán Tamáséknak az ügyében. A domaszéki devizahiteles azért perelte be a bankot, mert szerintük az OTP indoklás nélkül emelte a svájci frankos lakáshitel kamatát.

Az OTP még nem kapott értesítést

Az OTP Bank hivatalosan egyelőre semmilyen értesítést nem kapott a Kúriától, hogy bármely folyamatban lévő felülvizsgálati eljárásban az Ön által említett tartalmú döntés született volna.

A médiában megjelent hír szerint is az állítólagos elutasításra formai okokból került sor, tehát a Kúria nem erősítette meg érdemben a jogerős döntést – regagált megkeresésünkre az OTP Bank Médiakommunikáció.
A lapunkban többször bemutatott családos férfi esete azért érdekes, mert az egyoldalú, indoklás nélküli kamatemeléseket a bíróságok eddig többféleképpen ítélték meg. Bán Tamás azért perelte be az OTP-t, mert a hitelük kamata a kezdeti 2,74 százalékról a 2008-as a pénzügyi válság idején 5,74 százalékra ugrott. 2013-ig az OTP összesen tizenkétszer módosított a hitelkamaton, tizenegy esetben fölfelé. A miértekről a banktól csak kitérő válaszokat adott, ezért Bánék bírósághoz fordultak.

A pert első, majd másod fokon is megnyerték, a jogerős ítélet ellen az OTP a Kúriához fordult. A testület viszont elutasította a pénzintézet keresetét. Kimondta, Bán Tamáséknak visszajár a korábban kimutatott 1,1 millió forintos túlfizetés, valamint, hogy az egyoldalú szerződésmódosítási jog tisztességtelen. A Kúria azért utasította el a bank kérelmét, mert a Bánék által követelt összeg kisebb, mint 3 millió forint, így a felülvizsgálatra nincs lehetőség.

A devizaalapú hitelek kamata az elmúlt években annak ellenére nőtt, hogy a svájci jegybank rekordalacsonyan tartja az alapkamatot. Számításaink szerint 1 százalék kamatcsökkentés az adósnak annyit jelent, mintha 18 forinttal olcsóbb lenne a svájci frank.

A svájci jegybank a 2007-es 2,4 százalékról 2014-re 0-ra csökkentette a kamatait. A 2,4 százalékos változás pedig 43 forintos árfolyamingadozásnak felel meg. Ha úgy számolunk, hogy az adós kezdetben 43 ezer forintos törlesztőrészletet fizetett, akkor a havi 280 frankos törlesztés ma már 70 ezer forintot visz el. A kamatcsökkentés közel 17 százalékkal, 58 ezer forintra mérsékelné a havi fizetnivalót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a csődbe ment Sunport Travel működési engedélyét

Visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a múlt héten csődbe ment Sunport Travel utazásszervező engedélyét. Tovább olvasom