Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Pénztárgép: indul a visszaszámlálás

Szeged - A boltosok többsége biztosan nem az új online kasszát használja majd október 1-jétől. Az egész országban mindössze 5 darab NAV-hoz bekötött pénztárgép üzemel. A rendeléssel is kivárnak a kereskedők, a roham ezekben a napokban indul.
– Csak fényképet tudok mutatni egy online pénztárgépről, mivel még egy sincs a piacon – mondta Filip Ferenc, a szegedi Debreceni utcai PTG Kft. tulajdonosa. – Borzasztóan nagy a csend és a passzivitás, a kereskedők nem rendelnek, kivárnak, azt mondják, majd még meggondolják. De mire várnak? – kérdezte a pénztárgépekkel és szervizelésükkel foglalkozó szakember. Hozzátette: szerinte a ezekben a napokban indul a roham azoknál, akik folytatják a tevékenységüket, ugyanis információi szerint a kasszacsere miatt sokan bezártak.

A KISOSZ a PTG Kft.-vel közösen 2 napig, 2 csoportban olyan tájékoztatót tartott az érdeklődőknek, amelyen kifejezetten a technikai tudnivalókról, a megrendeléshez szükséges dokumentumokról, a pénztárgéptípusokról, az üzembe helyezésről esett szó. Ilyen összefoglaló tájékoztatást eddig még nem kaptak a kereskedők a megyében.

Már 16 gép a piacon

Bár az elmúlt hetekben szinte kétnaponta jelentették be, hogy újabb pénztárgéptípus kapta meg a forgalmazási engedélyt, a gyártás az év végéig is elhúzódhat. Jelenleg 16 gép közül lehet választani, 7 forgalmazó kínál engedélyezett, online kapcsolatra képes pénztárgépet cserére. Az árak lefelé mennek: a kezdeti 170 ezer forint helyett már 120-ért is lehet venni, a rendeléskor 30–50 ezer forintos előleget kérnek. Az állam 50 ezer forinttal száll be egy cserébe, de egy vállalkozónak legfeljebb 5 gépe lehet.

– Közelít a határidő: szeptember 13-án jött ki az a rendeletmódosítás, amely a korábbiakat rendezte, és ezzel végre rendelet szintjére emelték az eddigi nyilatkozatok tartalmát – közölte Pataki Andrea, a KISOSZ megyei titkára. – Ebből az NGM-rendeletből egyértelművé vált, hogy október 1-jére már visszaigazolt megrendeléssel kell rendelkeznie a pénztárgéphasználatra kötelezett kereskedőnek, az online kasszát pedig december 31-éig üzembe kell helyezni.

– Erősen kérdőjeles, hogy a most feltorlódó rendelésekkel a gyártók, forgalmazók és nem utolsósorban a szervizek elbírnak-e, és a december 31-i határidőt sikerül-e tartani. Éppen abban az időszakban lesz a dömping, amikor a legnagyobb a forgalom az üzletekben. A rendszer kiforratlan, információink szerint 100 géppel tesztelik jelenleg, hogy rendben van-e a NAV-szerverrel a kommunikáció, és még vannak fennakadások. Csak remélni tudjuk, hogy mire a gépek száma felfut, addigra orvosolják ezeket a problémákat.

Ha a vállalkozónak október 1-jén nincs meg a 16 jegyű regisztrációs száma, valamint a rendelési visszaigazolása, megbüntetik. Az egész országban még csak 5 darab NAV-hoz bekötött kassza üzemel.

Martonosi: Az állam fizesse!

– Mindent fizessen az állam, mivel nem a vállalkozó, hanem az állam érdeke az új pénztárgép – ismertette Martonosi István, az iparkamara alelnöke a CSMKIK elnökségének állásfoglalását. Ezt elküldték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, de az nem továbbította. Martonosi kéri, a következő októberi elnökségi ülésükön tárgyalják meg. Akárcsak azt a javaslatot, hogy az átalakítható kasszák költségeit is az állam állja. Úgy, hogy a pénzt az elkövetkező években le lehessen vonni az adóból.

Olvasóink írták

 • 11. csonakos 2013. szeptember 28. 07:32
  „8. Grabowsky 2013.09.26. 11:06
  Mi lesz a trafikosokkal? Akinek húsz nyertes pályázata is van?”
 • 10. Mandriva 2013. szeptember 26. 14:45
  „"Beépített mikrofon" -urbanlegends- meg beépített kamera, meg közeledésjelző, meg egy törpe a gépben - lásd Kempelen sakkautomatája, bár az csak egy példányban létezett”
 • 9. jozkó 2013. szeptember 26. 12:04
  „"A fejsze a fa gyökereire vettetett"”
 • 8. Grabowsky 2013. szeptember 26. 11:06
  „"egy vállalkozónak legfeljebb 5 gépe lehet."

  És ezt ossza be akkoris, ha hat boltja van.”
 • 7. Horthyszobor 2013. szeptember 26. 10:23
  „Számomra az nem érthető, hogy miért kell befizetni egy nem létező termékért egy negyed árat? Amíg nem is létezik miért kérik? Miért nem elég az 50 ezres Nav biztosíték??? Persze azonnal megmagyarázom, mert ennyibe vagyis egy negyedbe kerül a teljes gyártási ára a gépnek. Örült nagy biznisz!!! Egyébként a kereskedőknek össze kellene fogni és azt mondani nem vesszük meg és bezárunk. Azért hiába a multi lenne nagy felfordulás!!! Nem menne be az áfa, stb. Ki kellene már állni magunkért!!! Arról nem is beszélve a rossz nyelvek szerint beépített mikrofon is lesz a gépekben, bele tudjanak hallgatni a boltban történő üzletbe. Ez nem tudom igaz-e, de nagyon nagy a baj ha így van. Mert a gazdaság nem a kiskereskedelem miatt van bajban. Hanem a nagymenő áfás, csődlovagok miatt. Akik most újra vissza akarnak jönni és a maradni akarnak a másik oldalról.”
 • 6. pog 2013. szeptember 26. 08:49
  „kereskedelmi ipar.kamara egy szükséges rossz bujtatott foglakoztató, ezek szerint nem képvisli az érdekeket ..
  kérdem én ebben a világban amikor túl termelés van nálunk fordítva működik először megvetetik a pénztárgépeket, majd bődületes áron piacra dobnak valami kínait" és majd lesz valahogy..ha nem működik/nem kereskedő hibájából/ büntet a hatóság..normális országban először a feltételeket teremtik meg és azután követelnek..de ezt már megszokhattuk.. végül egyet értek Martonosi úrral..”
 • 5. +36 2013. szeptember 26. 08:11
  „a fenyegetés sem semmi: majd megfigyelik...összehasonlítják....kikérdeznek...és nem adóamnesztia és nem ÁFA csökkentés....nem egyszerűsítünk...és nem söralátét, de összekapcsolás.
  az elektronika is egyirányban működik ezek szerint
  csak a megfigyelés, csak a lehallgatás, csak a totális kontroll....
  pedig szavazhatnánk is biztonságosan online...akár...nem kellenek ezek négy évig fosztogatni..na meg azok sem.
  értelmetlenné vált az ókori minta épp a korszerű technika miatt.”
 • 4. Grabowsky 2013. szeptember 26. 07:23
  „De mi a helyzet azokkal a kereskedőkkel, akik December 31.-éig akarnak üzemelni, és jövőre lehúzzák a rolót? Nekik miért kell bevásárolni ebből a láthatatlan, ergo nem létező pénztárgépből?”
 • 3. KamuNeni 2013. szeptember 26. 07:18
  „Az allamnak kellene allni a csekket ezekert a <moderálva>. Mi koze a boltosnak hozzajuk? Semmi azon kivul hogy ra vannak eroszakolva.

  Sullyed az orszag mint a feltegla. Tegnap hallottam hogy mostmar lomtalanitaskor a szemet kozot se szabad turalni mert lopasnak szamit, mivel minden az otcara tet szemet az allam tujaldonava vallik. A tilosak orszagaban, meg guberalni is tilos.

  Errol irjatk egy nagy ertelmes cikket. !!!!”
 • 2. pirosmedence 2013. szeptember 26. 06:37
  „A harsány bejelentés után hosszú csend volt, most újra felélénkült az ügy. A zseniális parlamenti döntés ismét kudarc: ez is átgondolatlan, improvizatív, nincsenek meg a feltételek, kapkodás, ellentmondások, bizonytalanság, a hozzáértés hiánya..... soroljam????”
 • 1. délmagyarországi 2013. szeptember 26. 06:34
  „Ez a prodzsekt akkor lenne érdekes ha a városi kassza és a többi pénzfőcsap be lenne kötve. Addig smafu.
  A kivéreztettett kereskedők további préselése értelmetlen, kegyetlen szórakozás a milliárdokban játszó és elszállt legényektől.
  Az orvosok, ügyvédek stb. kihagyása gusztustalan, igazságtalan és buta vagy számító...mivel csak a kereskedőkre szálltak rá! Valószínúleg útba vannak a multiknak...vagy más kereskedő népségnek...akiknek egy tiszta placc kell.
  A tisztogatás eredménye jól látható a pesti körúttól a szegedi belvárosig. Üres üzletek kellenek????
  MI KELL MÉG EZEKNEK?
  Fesztiválok és ingyencirkusz...szép üzletekkel tűzdelt belváros miért nem jár már5-10 éve???
  Éhes, számító könyörtelen banda uralja a tájat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs drágább az üres medencénél

A szegedi, makói, mórahalmi fürdők parkolói megteltek szerb autókkal, miközben alattuk is ott a termálvíz. A fürdőfejlesztést azonban nem eszik forrón, ezt mi is megtapasztaltuk. Tovább olvasom