Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Pénzünkre várva

Csongrád megye - A magán-nyugdíjpénztárak a tagok felhalmozott vagyonát június 12-éig adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Ezután a megtakarításokon képződő, inflációval csökkentett nyereséget, vagyis a reálhozamok kifizetéséhez szükséges összeget július 20-áig igényelhetik vissza.
Az állami alap a magánnyugdíjpénztár visszaigénylésének kézhezvételét követő 2 munkanapon belül kezdeményezi az összeg átutalását a magánnyugdíjpénztár számlájára. Az állam ennek ellenére a pénztári kifizetések legutolsó határidejének augusztus 31-ét jelölte meg.

A kormányzat becslése szerint a 2800 milliárd forintnyi nyugdíjpénztári vagyon 9 százalékát – vagyis 250 milliárd forintot – kell majd kifizetni a volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak. A kézhez kapott összegek között nagy különbséget tapasztalhatnak a visszalépők. A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi becslése szerint az állami pillérbe visszatért pénztártagok közül minden harmadik egy fillért sem kap. Ők azok, akik a 2008 őszén kipattant pénzügyi válság előtt egy-két évvel lettek pénztártagok, ám a pénztár az elszenvedett veszteségét még nem tudta kiegyenlíteni.

A többiek – körülbelül 2 millió egykori magánpénztári tag – a pár ezer forinttól a százezres nagyságrendig terjedő összeget tehetnek majd zsebre attól függően, hogy mennyi ideje és mennyi tagdíjat fizettek, azon pedig mekkora nyereséget tudott produkálni a pénztáruk. A pénzhez jutók átlagosan 125 ezer forintot kaphatnak.

A pénz azonban nem érkezik meg automatikusan, a volt kasszatagoknak május végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy igényt tartanak rá. A reálhozamról levélben lehet rendelkezni: fel lehet venni adómentesen egy összegben, vagy lehet kérni, hogy önkéntes pénztári számlán írják jóvá. Legvégül az államhoz is lehet utaltatni, ahol a kormányzati ígéretek szerint egy virtuális állami számlán nyilvántartják. Arról azonban egyelőre nem közölt részleteket a kormány, hogy az új nyugdíj-nyilvántartási rendszer pontosan hogyan működik.

Akkor sincs még veszve semmi, ha a pénztártól kapott levélre nem válaszol valaki időben, ebben az esetben a pénztár automatikusan a lakcímre utalja a pénzt. Ha a pénztárnál a tag régi címe szerepel, és ezért a postás nem találja, akkor az összeg az állami nyugdíjrendszerbe kerül.

Olvasóink írták

  • 2. ketrin72 2011. május 13. 17:35
    „a jo édes......”
  • 1. igazságkereső 2011. május 13. 11:11
    „Miért is kell május végéig újból nyilatkozni, amikor ez már kétszer is megtörtént, legutóbb márciusban?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon nem éri meg dolgozni

A nagy adóterhek miatt jobban megéri vállalkozni. Azonban a kényszervállalkozások ritkán váltják be a reményeket. Tovább olvasom