Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Péter-Pál: elindultak a kombájnok

Törökkanizsa, Tiszasziget - Törökkanizsán és Tiszaszigeten szinte egyszerre fogtak hozzá tegnap kaszával és kombájnnal a gabona betakarításához – a mai Péter-Pál előtt egy nappal, jelképesen. Csongrád megyében hektáronként 3 és fél tonnás átlagtermés várható.
Törökkanizsán délelőtt, Tiszaszigeten délután kezdtek el aratni. A Vajdasági Szövetkezeti Szövetség, amely több mint 500 termelő szervezet munkáját koordinálja, az eseményre meghívta a Tiszaszigeti Gazdakört és a település önkormányzatának delegációját, Ferenczi Ferenc alpolgármester vezetésével. A vajdasági szervezet képviselői ezt követően Radislav Jovanov elnökkel együtt 14 órakor lépték át a határt, hogy jelen legyenek az aratás jelképes, Csongrád megyei megkezdésekor is. A vendégek az első lisztjükből sütött hatalmas kenyérrel ajándékozták meg vendéglátóikat.

Péter-Pál: elindultak a kombájnok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója elmondta: a megyében 70 ezer hektáron vetettek őszi búzát a termelők, a várható termésátlag közepes, 3,5 tonnás lesz a tavalyi 3,9 tonna helyett. Az őszi árpa betakarítása már befejeződött: 16 ezer hektárról a tavalyi termésátlagot, 3,5 tonnát szállítottak a magtárakba. Kiderült: akad kübekházi gazda, aki már az elmúlt egy hétben learatta búzáját, ő nem várta meg se Pétert, Pált, se a jelképes nyitórendezvényt.

Piaci árak

Az őszi árpáért 45–50 ezer, a takarmánybúzáért 46–49 ezer, az étkezési búzáért pedig 50–55 ezer forintot adnak most tonnánként – olvasni az interneten. Tegnap kíváncsiságból felhívtunk egy kiskunhalasi malmot, amelyik a hirdetésében azonnali fizetést ígért, mit adna a búzánkért. 52 ezer forintot, plusz 6000 forint kompenzációs felárat mondtak a telefonba, amennyiben malmi minőségű az áru.

A rendezvény a tiszaszigeti polgármesteri hivatalban folytatódott, ahol a két mezőgazdasági szervezet képviselői megbeszélést tartottak. Szó volt a várható termésátlagokról, az értékesítési lehetőségekről, összehasonlították a két ország mezőgazdasági termelőket érintő támogatási rendszereit. Magyarok és szerbek először tartottak ilyen, másutt már hagyományosnak számító aratásindító ünnepségsorozatot – tájékoztatott Ferenczi Ferenc.

* * *

4 millió tonnára számítanak

Országosan 4 millió tonnás búzatermés várható – jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülésén –, ebből 1 millió tonna körüli mennyiség lehet az export. Az előrejelzések szerint a világpiacon keresik majd a magyar búzát, mivel több országban is kevesebb lesz a termés a szokásosnál. Az őszi búza vetésterülete több mint 1 millió hektár, mintegy 100 ezer hektárral több a tavalyinál. A szakemberek 3,8–3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal kalkulálnak országosan, ennél rosszabbak a Csongrád megyei kilátások. Őszi árpából eddig a 176 ezer hektár vetésterület mintegy 35 százalékán végeztek a betakarítással hazánkban. A hektáronkénti termésátlag 4 tonna körüli.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. június 29. 15:14
    „4 millió tonna? Melyik országnak is volt 15 millió tonna búzája? Így "természetesen" meg is fog látszani az árán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép: hitelezők futnak a a pénzük után

Három évig tarthat a felszámolás. Tovább olvasom