Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Péter-Pál előtt elkezdődik az idei aratás

Csongrád megye - Besegít a 30 fok feletti időjárás az aratásnak: az árpa betakarítása már több táblán el is kezdődött, a búzával azonban még várnak a termelők. Kevesebb, de jobb minőségű gabonára számíthatunk idén, ha nem lesz tartós a kánikula.
– A legkorábbi búzafajtákat beérleli a kezdődő kánikulai időjárás – mondott véleményt a küszöbön álló aratásról Vincze Lajos, a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelési igazgatója –, egy hét múlva akár neki is foghatunk a betakarításnak. Árpánk nincs, mivel nem foglalkozunk állattartással, búzát viszont több mint 1000 hektáron vetettünk. Az év rosszul indult, aztán a májusi esők javítottak a helyzeten, és most úgy látjuk: a tavalyi átlagtermésünk, amely hektáronként elérte az 5 és fél tonnát is, nem lesz meg. 4, legfeljebb 4 és fél tonnára számítunk, viszont jobb minőségre: ha ugyanis kevesebb terem, annak általában kifogástalan a minősége.

Ideálisak a feltételek a korai, bőséges aratáshoz. Archív fotó: Schmidt Andrea
Ideálisak a feltételek a korai, bőséges aratáshoz. Archív fotó: Schmidt Andrea


Szétnéztünk a határban: szépek a búzatáblák, a zöld kalászok is hamar megsárgulhatnak. Egyre több helyről hallani, hogy nem várják meg június 29-ét, Péter-Pált. Információink szerint a hétvégén több hektáron már hozzá is fogtak az árpa betakarításához, amelyből a terméskilátás 4 tonna körüli lehet hektáronként.

53 ezer forint a búza tonnája

Az elmúlt hetekben érdemben nem változott a búza ára a piacon, a takarmányminőségért átlagosan tonnánként 47 ezer, az étkezési búzáért pedig 53 ezer forintot adnak a kereskedők. A termelők abban bíznak, hogy az európai terméskiesés és a csökkenő készletek miatt szinten maradnak az árak, ez kárpótolná a magasabb önköltséget.

Mi történt eddig? Amíg 2010-ben és 2011 elején a rengeteg csapadék okozott problémát, idén szélsőségesen száraz időjárás fenyegette a mezőgazdaságot – közölte Ács József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége választmányának elnöke. Az elmúlt 111 év második legszárazabb évszakaként tartják számon a 2011-es őszt. Ez azért volt nagy baj, mert az augusztus közepével kezdődő és november végéig tartó csapadékmentes és meleg időjárás egybeesett az őszi vetések idejével.

A csapadékhiányt, majd a téli időszakot, a fagyokat mind az őszi vetésű gabonák, mind a káposztarepce megsínylette. 2012 tavaszán az erős szárazság folytatódott, esni pedig csak május 2. hetétől kezdett, és ez már csak a tavaszi vetések állapotán segíthetett. Emiatt ma már biztos: jelentős lesz a terméskiesés repcéből, az őszi vetésű gabonák eredményei pedig várhatóan átlag alattiak lesznek.

– Gabonából stabil a vetésterület: 1,1 millió hektárnyi az országban – mondta el Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára egy hete a kalászos fajtabemutatón Szegeden. – Búzából hektáronként 3,9 tonnás átlagtermést, az országban összesen 4 millió tonna búzát várnak. Ez a hazai piacra elegendő, és jut exportra is – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OECD: újra kellene tárgyalni a görög hitelfeltételeket

Angel Gurria szerint ez megfelelő forgatókönyv lenne ahhoz, hogy Athént az euróövezetben tartsák. Tovább olvasom