Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pleschinger: ösztönözni kell a tőkebefektetéseket

Mindeddig nem okozott komoly aggodalmat a bankszektorban a tőkekivonás Magyarországról, mert nem volt jelentős a kereslet. Most azonban már a növekedésre összpontosít a kormány.
A növekedés érdekében a magyar kormány a tőkebefektetések ösztönzésére törekszik - mondta Pleschinger Gyula adó- és pénzügyi államtitkár kedden egy bécsi gazdasági konferencián.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Euromoney konferencia panelbeszélgetésén egy kérdésre azt is kifejtette: mindeddig nem okozott komoly aggodalmat a bankszektorban a tőkekivonás Magyarországról, mert nem volt jelentős a kereslet. Most azonban már a növekedésre összpontosít a kormány, ezért foglalkozni kell ezzel a kérdéssel is, mert a növekedést a bankszektor tudja finanszírozni - fejtette ki .

Mindamellett hozzátette: a magyar bankszektor a tőke-hitel mutatók alapján "masszív", ezért elsősorban nem ott, hanem a termelő ágazatokban várják a közvetlen külföldi befektetések összegének növekedését.

"A kormány intézkedéseivel erre jó alapot teremtett, valóban reméljük, hogy ebben az évben változásokat látunk" - fogalmazott. Az MTI kérdésére kifejtette, ilyen intézkedés volt az egykulcsos adó, az alacsonyabb társasági adó, speciális ipari övezetek létrehozása, munkahelyvédelmi akciótervek, és más, a munkaerő-kínálat növelését célzó intézkedések. A jövőre nézve az eszközök között említette az uniós támogatási források felhasználását gazdaságfejlesztésre, és az Export-Import Bank exporttámogatási tevékenységét. Hozzáfűzte, az elmúlt két évben már ismét elfogadható mértékű külföldi befektetés áramlott be az országba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelesek kontra OTP: a Kúria az Európai Bírósághoz fordul

A Kúria felfüggesztette a felülvizsgálati eljárást, és az Európai Unió Bíróságának előzetes… Tovább olvasom