Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Présüzem és hőerőmű épül Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Több mint három év előkészületi munka után hamarosan elkezdi építeni olajosmag-présüzemét és hőerőművét a Hód Ipari Parkban a CEBH Kft. Ezzel mintegy 100 munkahelyet teremtenek.
A rendszerváltás utáni első zöldmezős beruházásként tavasszal elkezdi építeni a Hód Ipari Parkban az évi 500 ezer tonna kapacitású olajosmag-présüzemét a Central EU Biofuels Hungary Kft. A napraforgót és repcét feldolgozó olajosmag-présüzem mellé egy 49,9 megawatt bemenő hőteljesítményű, a kipréselt maghéjból 10,8 megawatt zöldenergiát előállító erőmű is épül. – Hamarosan megkezdjük az építkezést. A beruházás összköltsége 32 milliárd forint – tudtuk meg Tóth-Makra Beátától, a CEBH Kft. képviselőjétől.

A Vásárhelyre tervezett présüzemnek az eredeti tervek szerint már tavaly óta működnie kellene, s idén már az ehhez kapcsolódó hőerőműnek is. A két modern, automatizált üzemmel mintegy 100 új munkahely létrehozását ígérik, s közvetve további 3200 mezőgazdasági munkahelyet őriznek meg, hiszen a napraforgót és a repcét a város 200 kilométeres körzetéből, így a magyarokon kívül román és szerb termelőktől vásárolnák fel.

A vásárhelyi ipari park ma még üres területén áll majd a présüzem és a hőerőmű. Fotó: Frank Yvette
A vásárhelyi ipari park ma még üres területén áll majd a présüzem és a hőerőmű.
Fotó: Frank Yvette

A beruházásról még 2007 januárjában írt alá megállapodást a vásárhelyi városházán Lázár János polgármester és David Messina, az akkor még az ausztrál Agri Energy Limited leányvállalataként alapított CEBH Kft. vezérigazgatója. Akkor még úgy tervezték, hogy a kipréselt növényi olajat az első időkben Ausztriában, majd később egy Vásárhelyen felépítendő finomítóban dolgoznák át biodízellé. Ez utóbbi üzemet azonban nem építik fel.

A város azt vállalta, hogy térítésmentesen átadja az üzemépítéshez szükséges területet, több mint tíz hektárt, és megépíti az ipari parkhoz vezető közutat, illetve a vasúti csatlakozást. Az előbbi már elkészült, míg az utóbbira megnyerte a város a megépítéséhez szükséges 250 millió forintos támogatást. Erre azért van szükség, mert a présüzembe a szóját és napraforgót közúton és vasúton hozzák, míg a készterméket, azaz a préspogácsát és a kisajtolt olajat vasúton szállítják majd el.

Az üzemépítés megindítását nemcsak a pénzügyi válság, de az is késleltette, hogy az ausztrál tulajdonos 2008 szeptemberében teljes egészében eladta magyar leányvállalatát. A présüzem és hőerőmű építésében egy magyar vezetésű nemzetközi befektetőcsoport látott fantáziát, az vásárolta meg a CEBH Kft.-t, amely már elkészítette a terveket, és megszerezte az építési engedélyt. A tervek szerint 2012-től indítanák a termelést az olajosmag-présüzemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegőért kapkodnak a vállalkozások

Kampány van, nagy a csatazaj a pártok háza táján, ennek ellenére (vagy éppen ezért) a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) is megszólalt, a maga szokásos racionális hangján igyekszik felerősíteni a gazdasági szereplők érveit. Tovább olvasom