Délmagyar logó

2018. 08. 17. péntek - Jácint 19°C | 29°C Még több cikk.

Presztízst jelent, ha a cég családi vállalkozás

Szeged - Magas a családi vállalkozások presztízse Magyarországon. A kisebbeket főleg saját gazdasági környezetükben becsülik. A 2004 óta Presztízs díjjal jutalmazott Csongrád megyei vállalkozások jelentős részében az édesapa a gyermekeinek adja át a stafétabotot.
A teljesség igénye nélkül soroljuk fel azokat a kiadónk és lapjaink által 2004 óta Presztízs díjjal jutalmazott vállalkozásokat, amelyekben információink szerint csaknem az egész család a közös siker érdekében dolgozik. Közéjük tartozik a LIMIT, a Kelléktár 2000, a Filep Vízszigetelő, a Texpack Kft., a Solvo Biotechnológiai Zrt., a Csomiép, a Roncs Autó, a Generál Média, a Metrimed, a Naturtex, a Déli Farm, a Panomédia Kft.

Miért emeljük ki ezeket a cégeket sikeres vállalkozásaink közül? Azért, mert a családi vállalkozások érdekképviselete, a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) nemrégiben felmérést készített arról, mekkora súlyt képviselnek a gazdaságban. Megállapították: a magyar családi vállalatok és vállalkozások a hazai össztermék 40–60 százalékát adják. Tőkeerejükhöz mért jószolgálati tevékenységük és munkaerő-megtartó képességük még a válságban is sokkal erősebb, mint a multinacionális nagyvállalatoké. Az, hogy mégis sikeresek tudnak maradni, családi hagyományaiknak, személyes felelősségtudatuknak, illetve egyszerre konzervatív és innovatív működésüknek köszönhető. Rudas László, az FBN-H elnöke, az Istenhegyi Klinika tulajdonosa úgy nyilatkozott: ezek a vállalatok jelentős adóbefizetők, eredményüket visszaforgatják a vállalkozásba, és állandóan fejlesztenek.

Török Tibor (jobbról) családja körében. Ő és cége 2008-ban kapta meg a Presztízs díjat. Fotó: Frank Yvette
Török Tibor (jobbról) családja körében. Ő és cége 2008-ban kapta meg a Presztízs díjat.
Fotó: Frank Yvette

Mecénások, támogatók

November 17-én, az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartjuk a 2011-es díjátadó gálaestet. Jegyrendelés: 30/681-7386; presztizs@delmagyar.hu. A Presztízs díj kiemelt mecénása a KÉSZ-cégcsoport. Mecénások: Bonafarm-csoport, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Hungerit Zrt., Lapcom Kft., Legrand Zrt., Szegedi Tudományegyetem. A Presztízs díj fő támogatója a MAPI Zrt., támogatója a Szilánk Zrt. és a Naturtex Kft.

Mindenkinek emlékezetes pillanat volt, amikor 2009-ben Mészáros Antal, a vásárhelyi Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója akkor 7 éves unokájával, Emillel együtt ment fel a színpadra és vette át a díjat. A vezető elmondta: a rendszerváltás óta tudatosan magyar tulajdonú céget épít, olyat, amely reményei szerint 50–100 év múlva is prosperál. És amelynek élén mindig áll majd valaki a családból, hogy továbbadja a stafétabotot az utódoknak. Ezzel a gondolkodással ápolja a templomépítő nagyapa emlékét, valamint a Hódiköt-előd Kokronnak gépeket gyártó gépkonstruktőr apa szellemiségét. Mészáros Antal fia ügyvezetőként már részt vesz a Csomiép irányításában: de nemcsak a vezetésben jelent meg az új generáció, hanem a munkavállalók közül is sokan a gyerekeikkel együtt dolgoznak a Csomiépnél.

A mórahalmi Texpack Kft.-t 2008-ban jutalmaztuk Presztízs díjjal, az elismerést Török Tibor cégvezető vette át. Ő azonban idén január 1-jével már a cégvezetést is átadta az utódoknak: egyik lánya, Török Judit az első számú ügyvezető. Fia, Török Tibor Zoltán a kereskedelmi igazgató, másik lánya, Török Adrienn pedig a kereskedelmi igazgató. Megtudtuk: tulajdonosként is eleve a gyerekeit jegyeztette be, hogy a későbbiekben döccenők nélkül adhassa át a vállalkozást. A mezőgazdasági csomagolóanyagok forgalmazásával foglalkozó cég presztízsét mindig is javította, hogy partnereik tudták: a családtagok mindent szemmel tartanak – mondta a cégalapító, aki ma egy Romániában létrehozott vállalkozásukat felügyeli.

Olvasóink írták

  • 1. geza 2011. november 05. 12:39
    „A multikat támogatja a kormány (előre kifizeti a munkások bérét, adókedvezmény stb...), a családi cégeket meg sanyargatja sarcolja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nabucco esélyeit javítja a görög válság

Elemzők szerint a görög válság javítja a Nabucco gázvezeték esélyeit, miután az azerbajdzsáni… Tovább olvasom