Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Próbaüzemben a MÁV új vagonjai

Szeged - Néhány hét múlva kipróbálhatják a Szeged–Budapest vonalon utazók is az új IC+ kocsikat. A MÁV-START két saját fejlesztésű vagonja egy hete állt forgalomba. A prototípusokat egyelőre tesztelik, a sorozatgyártást várhatóan jövőre kezdik.
A városi legenda szerint hamarosan új InterCity-kocsikat állít forgalomba a MÁV, a Szeged–Budapest vonalat azonban kihagyják a fejlesztésből.
Utánajártunk: ez a szóbeszéd ebben a formában nem teljesen igaz. A MÁV-START tájékoztatása szerint október 22-e óta két IC+ elnevezésű prototípus fut az országban, ezek még tesztelés alatt vannak. 250 ezer kilométer után átvizsgálják azokat, eztán indulhat meg a sorozatgyártás. A két új, saját fejlesztésű jármű a MÁV-START Zrt. szolnoki vasútjármű-javítási telephelyén készült.

A szegediek egy ideig még a régi IC-kocsikkal utazhatnak a fővárosba. Fotó: Karnok Csaba
A szegediek egy ideig még a régi IC-kocsikkal utazhatnak a fővárosba.
Fotó: Karnok Csaba

Ha nem tud várni november végéig

Október 31-e és november 6-a között a Csorna–Sopron, valamint a Budapest–Szombathely vonalon próbálhatják ki az utasok az új kocsikat. November 7-e és 13-a között a Budapest–Pécs vonalon közlekednek, november 14-étől 20-áig pedig a Budapest–Miskolc vonalon tesztelik az IC+ vagonokat.

Sajtóinformációk szerint a vagonok korábban két komoly kritikát kaptak. A minőségtanúsítási eljárás során kiderült, hogy az IC+ kocsik lépcsői nem felelnek meg a szabványnak, valamint a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét előíró uniós szabályoknak sem. A vasúttársaság lapunknak azt nyilatkozta, hogy a jövőbeni megrendelői igények szerint zajlik majd az új kocsik kialakítása, legyen szó akár speciális, akadálymentesített, emelőszerkezettel ellátott változatról, kerékpárszállításra alkalmas vagonokról, vagy étkezőkocsikról. A várhatóan jövőre induló sorozatgyártás során a próbaüzem alatt szerzett tapasztalatokat is felhasználják.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Az ország több vonalán tesztelik az IC+ vagonokat. Az utasok elsőként a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonalon találkozhattak az új kocsikkal. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a szegedi és a kecskeméti IC-vonatokban november végén kapnak helyet az új vagonok. Információink szerint arra azonban valóban várniuk kell a szegedieknek, hogy rendszeresen használhassák az új IC+ kocsikat, mert előbb várhatóan a nagyobb forgalmú vonalakon (például a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza vonal forgalma körülbelül ötször nagyobb a Szeged–Budapest vonalnál) véglegesítik azokat. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: már a befektetési kategóriában kellene lennie Magyarországnak

A Buda-Cash és az ING elemzője szerint a várakozásoknak megfelelő volt a Moody's döntése, hogy stabilra javította a magyar adósosztályzat-kilátást. Tovább olvasom